Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Constitució del 10è Consell d’Infants de Sitges

Ahir dilluns, abans del Ple, es va constituir el 10è Consell d’Infants amb els representants electes dels centres educatius sitgetans, en un acte presidit per l’Alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la regidora d’Ensenyament, Vinyet Lluís.

El Saló de Plens de l'Ajuntament ha acollit una nova constitució del Consell d'Infants de Sitges, i amb aquesta ja són 10 els òrgans participatius d'infants creats a Sitges. L'Alcalde, Miquel Forns, ha presidit l'acte acompanyat de la regidora d'Ensenyament, Vinyet Lluís. Amb l'acte de pressa de possessió del càrrec, els 20 joves consellers es comprometen a reunir-se mensualment per desenvolupar un projecte que presentaran a l'Alcalde de Sitges al final del curs.

Max Benito, Vinyet Amell, Joan Jesús Maceo, Naus Torrella, Cloe Garcia, Laia Torras, Ona Rafecas, Gori Masip, Maria Muntada i Melina A. Santos, són els 10 consellers de 5è de primària que s'estrenen en el càrrec després d'haver superat les eleccions a la seva escola corresponent. Els altres 10 consellers, Eyob Blasco, Pablo Soler, Mar Masó, Candela González, Belén Martínez, Laia Jornet, Xavi Marsal, Ada Naranjo i Manuel Valente, són els nou alumnes veterans de 6è que ja van exercir el càrrec l'any passat i que un cop finalitzi el curs escolar 2012- 2013 donaran per tancada la seva trajectòria política infantil. Un dels consellers veterans s'ha donat de baixa i s'haurà de nomenar un de nou.

L'Alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha ressaltat “la importància de valors com la participació, ja molts dels avis o pares dels nens i nenes consellers no havien tingut aquesta experiència perquè encara no existia la democràcia”. Miquel Forns també va explicar als consellers el significat de les plaques que guarneixen les parets del saló de plens, on es poden llegir els noms de personalitats destacades de la història local, i va remarcar el nom de Santiago Rusiñol. L'Alcalde ha instat també als nous consellers a “assumir la responsabilitat que han adquirit com a representants dels seus companys d'escola. A partir d'ara tenen molta feina per endavant per fer propostes que serveixin per millorar Sitges”. Forns també ha recordat davant el nou Consell d'Infants les propostes impulsades pels seus antecessors, com l'skatepark. Per la seva part, la regidora d'Ensenyament, Vinyet Lluís, ha explicat que “el Consell és un estímul, un espai on proposar accions concretes per transformar el poble cap allà on els més petits creuen que s'ha de dirigir i, sovint, ens ensenyen a veure les coses des d'un punt de vista diferent i realment molt vàlid”.

En aquesta primera dècada de treball han estat molts els alumnes sitgetans que han après el valor de la democràcia i hi han participat com a subjectes actius de la societat, proporcionant idees i presentant propostes amb un únic objectiu: millorar Sitges. El Consell d'Infants, és un òrgan de participació que ofereix als infants la possibilitat d'exercir el seu dret a expressar les seves idees i pensament, i esdevé una forma interessant d'apropar el procés democràtic als centres escolars

A Sitges el Consell es constitueix amb els representants electes de les escoles Miquel Utrillo, Esteve Barrachina, Maria Ossó, Agnès de Sitges, Escola Pia i ESCAAN. També estan representats el Poble de Garraf i Les Botigues.

El procés electoral a les escoles
La constitució del Consell d'Infants segueix un procés democràtic que els infants aprenen i desenvolupen als seus respectius centres escolars.

Una coordinadora de la Regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Sitges visita els centres educatius del municipi que hi participen per explicar als alumnes de cinquè què és el Consell d'Infants, com funciona i per què és positiu que els infants puguin donar la seva opinió. També els explica com poden presentar la seva candidatura per a que els seus companys els votin.

Es tracta d'un procés electoral a les escoles, on els representants són escollits entre els alumnes de cinquè de tots els centres educatius locals. Els candidats, per tant, han de defensar davant els seus companys la seva candidatura i les seves propostes. Posteriorment, cada escola fa votacions independents per escollir els consellers que els representaran durant dos anys.

El Consell d'Infants està format per 20 consellers. D'aquests, 10 són els alumnes de 6è que van ser escollits pels seus companys l'any anterior, i la resta són els alumnes de 5è que han de superar les eleccions a cada centre, el mes de setembre, coincidint amb l'inici del curs escolar. Així el Consell renova la meitat dels consellers anualment i manté els més veterans per a que serveixin d'ajuda i de guia als nous càrrecs electes.