Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

El projecte Cultura Emprenedora, de foment del cooperativisme a les escoles, arriba a tots els centres escolars de Sitges

Sitges té com a projecte de ciutat fomentar el cooperativisme escolar als centres educatius. Enguany, 227 alumnes de 5è i 6è de primària, integrants de les quatre escoles públiques i de la concertada Escola Pia, hi participen, amb els projectes ESCAPEUTRILLO, COOPGES, CIAESBA, DIVERCOOPI, 6 CRAFTS, AGNÈS MARKET I SIXTH & COMPANY. Com a novetat, aquest any s’ofereix l’oportunitat d’entrar en un Escape Room. A més, es posaran a la venda articles d’artesania i manualitats, la majoria fets amb material reutilitzable a la fira d’emprenedoria, que tindrà lloc el 23 de maig, de 10.00 a 13.00 h, al Parc de Can Robert.

Els centres educatius públics de primària de Sitges i l’Escola Pia han constituït aquest 2019 un total de set cooperatives escolars. L’ampliació del Projecte Cultura Emprenedora a l’Escola amb la incorporació de l’Escola Esteve Barrachina comporta que des d’aquest curs es treballi com un projecte de ciutat.  

Els cooperativistes d’enguany han presentat aquest dimarts els prototips dels productes que vendran a la Fira d’emprenedoria el proper 23 de maig en el marc del Mercat dels Dijous. La trobada de Cooperatives s'ha celebrat al Casino Prado per poder acollir els 227 alumnes de 5è i 6è de primària, integrants de les escoles Maria Ossó, Miquel Utrillo, Agnès de Sitges, Esteve Barrachina i Escola Pia.  Durant l’acte els alumnes han donat a conèixer cada projecte de les cooperatives ESCAPEUTRILLO,  COOPGES, CIAESBA, DIVERCOOPI, 6 CRAFTS, AGNÈS MARKET,  i SIXTH & COMPANY.

Els nens i les nenes han mostrat la feina feta durant el curs i els prototipus dels productes que vendran i també han intercanviat experiències davant la resta de nens i nenes i també de l'alcalde de Sitges, Miquel Forns; la regidora de Promoció Econòmica, Aurora Carbonell, i el regidor d'Ensenyament, Eduard Terrado. El resultat final d'aquesta iniciativa desenvolupada a les escoles culminarà amb la fira d'emprenedoria que tindrà lloc el proper 23 de maig. Totes les cooperatives destinaran una part dels beneficis a una ONG i l’altra part dels guanys servirà per celebrar en equip la cloenda del projecte.

Com a novetat, ESCAPEUTRILLO de l’Escola Miquel Utrillo presentarà una proposta original: un escape room que es farà el 25 de maig a la Biblioteca Santiago Rusiñol de 16.00 a 20.00 hores. Els estudiants han preparat els enigmes i la història al voltant d’un tema històric. La resta de cooperatives han treballat articles d’artesania i manualitats artesanals fets amb material reciclable. 6 CRAFTS, de l’Escola Maria Ossó, oferirà cofres, caixes fortes i laberints tot fet amb material reutilitzable. 

Els objectes que fabrica SIXTH & COMPANY de l’Escola Maria Ossó són un  Minion fet amb llaunes d’olives i altres articles com un portaespelma, portallapis i portaampolles. La cooperativa CIAESBA de l’Escola Esteve Barrachina presentarà perfums naturals, coixins d’aromateràpia i guardioles. Entre els productes artesanals, la cooperativa COOPGES de l’Escola Esteve Barrachina posarà a la venda còmics creats i dibuixats pels mateixos alumnes, organitzadors de material de despatx i portallapissos de fusta.

La cooperativa AGNÈS MARKET de l’Escola Agnès de Sitges ha treballat el tema de la comunicació i presentarà objectes com marcs de fotos i punts de llibre, entre d’altres. La tecnologia també serà present i la cooperativa DIVERCOOPI de l’Escola Pia oferirà un robot reciclat però també oferirà altres articles com un cartell decoratiu de Sitges, un estoig ‘Taco’ i ninots d’arròs antiestrès.

 

Fira d’Emprenedoria

 

Els cooperatives ja es preparen per a la venda de productes artesanals. L'alumnat instal·larà el 23 de maig parades al Parc de Can Robert en el marc del Mercat dels dijous per posar a la venda els seus articles fets amb molta imaginació i creativitat de 10.00 a 13.00 hores.  Enguany com a novetat, totes les escoles públiques i la concertada Escola Pia ja participen en aquest projecte de ciutat després de l'última incorporació de l'Escola Esteve Barrachina. 

 

Aquests projectes s'emmarquen dins el projecte ‘Cultura emprenedora a l'escola’, impulsat per les regidories de Promoció Econòmica i Ensenyament de l'Ajuntament de Sitges en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. 

 

Sitges hi participa de manera pionera des de l'any 2012, amb l'objectiu de fomentar la importància de treballar els valors de la cultura emprenedora en el cicle superior de l'educació primària per desenvolupar la creativitat, la imaginació, la responsabilitat, el treball en equip, la cooperació i la solidaritat. El cooperativisme és un mètode d'ensenyament perquè els nens i nenes visquin en primera persona el procés per crear una cooperativa des de la constitució de la cooperativa fins a l’elecció del producte, el disseny de la marca corporativa o a la producció i venda.