Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Els centres escolars escullen els representats per al 18è Consell d’Infants

L’òrgan de participació infantil arriba a la majoria d’edat amb una ampliació del número de conselleres i consellers i amb un canvi de format, adaptat a la Covid-19.

Les sis escoles de Sitges (Agnès de Sitges, Esteve Barrachina, Maria Ossó, Miquel Utrillo, Pia Sitges i British School of Barcelona) viuen avui intenses jornades electorals per escollir els nous representants dels centres al 18è Consell d’Infants de Sitges. Un total de 67 alumnes concorren en els comicis escolars, dels quals 13 seran els escollits per formar part de l’òrgan de participació infantil que es constituirà el dilluns 19 d’octubre. L’acte abandona el saló de Plens de la Casa de la Vila, on té lloc habitualment, per celebrar-se al Racó de la Calma, amb accés restringit, aforament limitat i amb l’aplicació de totes les mesures sanitàries exigides per la Covid-19. El regidor d’Educació, David Martínez, ha mostrat la seva satisfacció per “l’elevada convocatòria d’aquest any. Engresca saber que els infants creuen en el Consell, volen formar-hi part i estan interessats en saber com funciona el sistema democràtic”.

Les candidates i candidats s’enfronten a una jornada electoral, per a la que han fet campanya i han hagut d’explicar a la resta de l’alumnat quines són les seves propostes i intencions. Cada centre escollirà la seva respectiva representació entre els alumnes de 5è, fins a disposar dels 13 nous consellers que s’incorporaran a l’òrgan per als propers dos anys. Com a novetat, aquest nou Consell d’Infants amplia el número de participants a 22, pel desdoblament de línies de cinquè per oxigenar les aules a l’Esteve Barrachina i al Miquel Utrillo per l’actual situació sanitària. Ho fa en un any en el que arriba a la majoria d’edat, amb el 18è Consell d’Infants, plenament consolidat i amb la voluntat de ser una primera plataforma abans d’accedir a altres espais similars per a adolescents i joves.

El darrer projecte, aprovat pel 17è Consell d’Infants, està aturat, condicionat per l’actual situació sanitària. L’òrgan va acordar la creació d’una jornada lúdica per crear un espai de col·laboració entre els diferents infants de la vila i les seves famílies, que havia de tenir lloc entre octubre i novembre. Es tractava d’una jornada d’un dia i mig, que tenia com a objectiu interrelacionar l’alumnat dels diferents centres escolars, ja que les consellers i consellers consideraven que la relació entre estudiants de diferents centres s’havia de promoure. La irrupció de la Covid-19 ha obligat a posposar la proposta que es realitzarà tan aviat com sigui possible.

Pendent d’execució, també per la pandèmia, la construcció d’un parc infantil per a majors de 8 anys. La proposta, nascuda del 16è Consell d’Infants, donava resposta a la demanda dels pre-adolescents, que consideraven que l’enfoc dels parcs era només per als més petits i que no cobria les seves necessitats. L’Ajuntament disposa d’una proposta per al projecte, que s’havia d’ubicar al parc de Can Robert, a l’espera de poder executar-ho. En aquest sentit, el regidor David Martínez, ha recordat que “tot i que ara estan aturats, els reprendrem tan aviat com sigui possible, perquè el Consell d’Infants compta amb el compromís municipal per fer dels seus projectes una realitat”.

El nou consell d’adolescents començarà a funcionar aquest 2020

Després de la creació del Consell de Joves, el febrer del 2019, la voluntat municipal era establir les bases per a la creació del Consell d’Adolescents, que ha de servir com a pont entre l’infantil i el de joventut. La previsió és que el nou ens comenci a funcionar a finals d’aquest 2020, i ja es treballa amb el col·lectiu per atraure candidatures.

El cas de Sitges és paradigmàtic, ja que tot i no tenir un Consell d’Adolescents en actiu, té al jove Xavier Molina, com a representant de la vila al Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya (CENIAC), com a resposta a la petició feta per l’anterior Consell d’Infants per a què Sitges hi fos representada a nivell nacional. La vila també té presència al CENIAC amb Albà Ferré, com a component del Consell d’Infants nacional.