Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Les escoles i instituts de Sitges reobren amb l’entrada de Sitges a la fase 2

La previsió és que els centres educatius puguin reobrir a partir del proper dilluns, 1 de juny, quan es preveu que Sitges pugui entrar a la Fase 2. El retorn a les aules serà voluntari, no es farà activitat lectiva i es crearan grups reduïts. Els centres continuaran oferint classe telemàtiques com fins ara i fins a final de curs.

Les escoles i instituts de Sitges obriran amb l’entrada de Sitges a la fase 2 de la desescalada, previst per al 1 de juny, i seguint les indicacions establertes pel Departament d’Educació. El retorn de l’alumnat a les aules serà voluntari, no s’avançarà matèria i s’hauran de complir mesures higièniques i de distanciament físic. Es prioritzaran els menors en situació de major vulnerabilitat o que el seus progenitors treballin fora de casa. Així, els centres només funcionaran per atendre de manera personalitzada i presencial aquells alumnes que ho requereixin, per fer suport lectiu i orientació, i per fer acompanyament tutorial i emocional.

La desescalada educativa marca que els centres educatius obriran aules amb una reducció de ràtios, entrades i sortides esglaonades per garantir les mesures de seguretat. Cada etapa educativa té les seves particularitats. A P3 podran acollir un màxim de 8 alumnes, i a P4 i P5 el màxim serà de 10 alumnes. Inicialment, aquests tres primers cursos de l’escola havien de tenir una ràtio equivalent als cursos d’infantil -13 alumnes per aula-, però al final el Departament d’Educació ha decidit rebaixar més la ràtio.  En el cas dels cicles superiors el nombre d’alumnes serà com a màxim de 15 (4t d’ESO, 2n de  Batxillerat i 2n cicle d’FP).  

No obstant això, les escoles continuaran oferint classes telemàtiques ja que la docència virtual continuarà com fins ara i, fins a final de curs escolar 2019-2020, previst per al dia 19 de juny. Així l’activitat lectiva només es farà virtualment. Els centres atendran presencialment els alumnes que hi assisteixin de manera voluntària per tres motius:

 • Com a acció educativa per als alumnes que acaben cicle (6è de Primària, 4t d’ESO) i per als que es preparen per alguna prova i/o titulació: 2n de Batxillerat, 2n curs de cicles d’FP i de règim especial.
 • Tutories personalitzades a tots els cursos, per a l’acompanyament educatiu i emocional de l’alumnat.
 • Atenció d’alumnes de 3-6 anys prioritàriament per a les famílies que necessiten conciliació per motius laborals.

 

Mesures de seguretat:

 

 • Els docents aniran amb mascareta i el personal no docent també. Les mascaretes no estan indicades per sota dels cinc anys. Però a partir dels 5 anys i en el cas que no es pugui assegurar el compliment de les mesures de distància física recomanada, els alumnes hauran de portar mascareta.
 • Rentar-se les mans. També ho hauran de fer en els accessos a l’edifici abans d’entrar i sortir de l’escola i també en punts estratègics es disposarà de gel hidroalcohòlic.
 • Les instruccions del Departament d’Educació estableixen que cada alumne haurà de tenir 4 metres quadrats d’espai.
 • Les entrades i sortides del centre seran diferenciades per grups i esglaonades en intervals de 15-20 minuts per evitar aglomeracions.
 • S’evitaran espais compartits, canvis d’aula i desplaçaments per l’interior del centre.
 • Cada centre tindrà un pla específic d’obertura, adequat a les instruccions del departament i al Pla d’Educació aprovat pel Procicat.
 • En el cas d’infantil, primària i secundària no hi haurà servei de menjador.
 • Tampoc es farà ús de vestidors ni de gimnàs per fer activitats físiques o esportives.
 • Es continuaran recarregant les targetes moneder dels alumnes que tenen beca menjador.
 • Només funcionarà el transport escolar en casos específics i necessaris. S’hi aplicaran les mesures existents en el transport públic.

Condicions per assistir als centres

Per tornar a l’escola, el Departament d’Educació ha establert condicions per als alumnes, docents i treballadors, entre les quals destaca que el carnet de vacunes de l’estudiant estigui al dia, una declaració responsable dels progenitors o tutors, que no tingui cap símptoma de Covid-19 i que no convisqui amb cap persona contagiada els últims 14 dies anteriors o hagi estat en contacte estret amb un positiu confinat.

Els treballadors de més de 60 anys no podran tornar, així com tampoc els treballadors o alumnat que pateixin una patologia prèvia que els fa vulnerables a la Covid-19 o que formen part d’un col·lectiu de risc. 

Reorganització dels centres

Abans de reobrir cada centre haurà d’elaborar un pla de reobertura i decidir l’organització de l’escola per garantir les condicions de salut de l’alumnat i de tot el personal, que estan dictades per les autoritats sanitàries. Així, abans que s’acabi el curs els centres educatius han de presentar el seu pla de contingència amb noves fórmules organitzaves per desdoblar grups per tal que garanteixin la presència de tot els alumnes, però amb les ràtios reduïdes. A més, els centres hauran de tenir en compte tot els espais per a l’activitat docent. 

Declaració responsable

Les famílies que portin els infants d’1 a 6 anys als centres educatius hauran de presentar una declaració de responsabilitat.


Centres de FP i Centre de Formació d’Adults

La reobertura dels centres de formació professional, els de règim especial, el Centre de Formació d’Adults i les escoles d'idiomes també reobriran i també serà voluntari anar a classe. El pla contempla que s'haurà de fer amb grups de 15 alumnes com a màxim.

 

Obertura dels centres educatius per al proper curs 2020-2021

El curs que ve començarà presencialment però amb la meitat dels alumnes a cada aula. Al juny el Departament d’Educació trametrà als centres instruccions i orientacions perquè elaborin un pla de contingència abans de la reobertura. En aquest document també haurà d’especificar els espais disponibles (i si és necessari adequar-los per a l’activitat docent). Al mes de setembre l’assistència a les activitats lectives tornarà a ser obligatòria i caldrà mantenir tant  les mesures d’higiene i seguretat i també de distància física amb la divisió dels grups ja que els alumnes hauran de ser el mateixos en el mateix espai i sempre que sigui possible amb el mateix docent. A més, també han de preveure una alternativa telemàtica.