Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Nova campanya de donació de sang a l’Escola Miquel Utrillo, el 19 de gener

• L’alumnat de sisè de primària d’aquest centre educatiu promou aquesta iniciativa solidària en el marc d’un projecte pedagògic per conèixer el cos humà, sobretot l’aparell circulatori. • Els donants han de demanar hora prèviament a https://donarsang.gencat.cat/ per realitzar aquest gest voluntari en l’horari que triïn, de 10 a 14 h i de 16 a 20 hores.

L’Escola Miquel Utrillo acollirà una campanya de donació de sang el proper 19 de gener durant tot el dia. Els donants podran realitzar aquest gest solidari de 10 a 14 h i de 16 a 20 hores al centre educatiu. Però per poder fer-ho cal demanar hora prèviament a https://donarsang.gencat.cat/.

La campanya de donació està impulsada pel Banc de Sang i Teixits en col·laboració amb l’Ajuntament de Sitges i l’Escola Miquel Utrillo. En plena sisena onada de la Covid-19, el Banc de Sang i Teixits fa una crida a la mobilització ciutadana i especialment als nous donants perquè Catalunya té actualment la meitat de les reserves habituals. La pandèmia ha agreujat el descens habitual que es produeix durant les festes de Nadal.

Enguany, cinquanta-quatre alumnes de sisè de primària d’aquest centre educatiu contribueixen a dur a terme la campanya de donació de sang del 19 de gener que porta per lema ‘Tornem amb més sang que mai!’, per mobilitzar les famílies, els donants habituals i, sobretot, captar-ne de nous. Aquesta iniciativa solidària forma part del projecte didàctic per aprendre com funciona el cos humà i sobretot l’aparell circulatori i amb l’objectiu final de crear una campanya de donació de sang. A la primera part d’aquest projecte, els participants adquireixen els coneixements sobre la sang i també reben una sessió de formació a càrrec del Banc de Sang i de Teixits amb continguts científico-mèdics, de comunicació i de valors (com treballar en equip, responsabilitat, cooperació, generositat, altruisme, entre d’altres). I a la segona part els alumnes creen materials per promocionar la donació de sang i organitzen la seva campanya de difusió per engrescar tothom a participar-se.  

Per tirar endavant aquest projecte comú l’alumnat organitza diferents Comissions de treball per distribuir les tasques un cop han creat l’eslògan i el logotip. La Comissió Disseny Gràfic (per dissenyar els cartells promocionals, una pancarta gran, rètols i obsequis -dissenyats per ells mateixos i que donaran als donants com polseres, imans i jocs de 3 en ratlla-); Comissió de Teatre i conferències (representació teatral i xerrades per explicar la campanya de donació de sang a altres companys de diferents cursos i també de l’Institut Joan Ramon Benaprès), Comissió de Revista (per segon any consecutiu s’entrega una publicació divulgativa a les persones donants amb passatemps, articles; Comissió de Publicitat (elaboren reportatges i anuncis de tv i ràdio), de Comissió Jornada lúdica (planifiquen activitats com jocs i música per divertir i educar els infants aquest any a l’aire lliure a causa de la Covid-19).

L’any 2018 l’Escola Miquel Utrillo va començar a realitzar una campanya de donació de sang, que s’emmarca dins el programa educatiu de formació a les escoles anomenat  Aprenentatge i servei (APS) que des de l’any 2006 impulsa el Banc de Sang i de Teixits per tal d’involucrar infants i joves en la difusió de la importància de donar sang. des d’aleshores han participat uns 30.000 alumnes i més de 230 centres educatius, entre els quals hi ha l’Escola Miquel Utrillo i també l’Escola Esteve Barrachina.

La campanya de donació de sang s’ha consolidat a l’Escola Miquel Utrillo com un esdeveniment anual perquè involucra tota l’escola des de P3 fins a sisè de primària per difondre que la necessitat de sonar sang, que és un bé comú i alhora educa en el compromís social dels més petits. Al 2021 la campanya de donació de sang no es va poder realitzar al centre a causa de la pandèmia.

La importància de la donació

Segons el Banc de Sang i Teixit, a Catalunya es necessiten 1.000 donacions per dia per tenir l’abastiment necessari. La sang no es pot fabricar, i per tant, la donació és voluntària. Donar sang és un acte imprescindible per garantir l’assistència sanitària en els hospitals i clíniques, i que pugin dur a terme intervencions quirúrgiques, tractaments oncològics, trasplantaments d’òrgans i d’altres malalties. Les plaquetes caduquen en 5 dies, per això, són necessàries.

 

Qui pot donar sang? 

   Qualsevol persona que tingui bona salut sempre que:

 • Tingui entre 18 i 70 anys
 • Pesi 50 quilos o més
 • Els homes poden donar-ne quatre cops l’any
 • Les dones poden donar-ne tres cops l’any

 

Com serà la donació de sang?

 • Porteu posada la mascareta
 • Renteu-vos bé les mans
 • Us prendran la temperatura
 • Ompliu el qüestionari amb el bolígraf d’un sol ús que us donaran. Podeu descarregar-lo a donarsang.gencat.cat/formulari i portar-lo emplenat des de casa.

 

Campanya de donació de sang a Sitges

 

 • Data: 19 de gener
 • Lloc: Escola Miquel Utrillo
 • Horari:
  • De 10 a 14 h
  • de 16 a 20

 

 

    Reserva hora