Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Sitges implanta el Passaport Edunauta per fomentar els aprenentatges fora de l’escola

El projecte acredita i posa en valor aprenentatges dels nens i les nenes fora de l’escola. Els infants de 4t de Primària podran accedir a activitats educatives obertes de la vila del gener al març del 2023 per poder acreditar els seus coneixements fora de l’aula amb la col·laboració de 6 entitats de la vila. El passaport comença a funcionar aquest dimarts amb la primera activitat de la mà de l’Escola Municipal de Música.

Les activitats fora de l’escola esdevenen una font important de coneixement per als infants. Per tal de fomentar l’aprenentatge més enllà de les aules, la regidoria d’Educació de l’Ajuntament posa en marxa el passaport Edunauta per a infants de 4t de primària de la vila.

La iniciativa permet ampliar oportunitats educatives diverses i enriquidores, i acredita els aprenentatges ja siguin en família o en el marc del teixit comunitari en alguna de les entitats, institucions o equipaments municipals.

Els infants han rebut el passaport Edunauta a través dels centres educatius. A partir d’aquí poden realitzar les activitats educatives fora de classe on treballen competències transversals i obtenir un segell en acabar l’activitat. Amb aquest reconeixement, l’Ajuntament reivindica els aprenentatges invisibles que tenen lloc dins i fora de l’aula.

Per tirar endavant aquest projecte, el 2023 compta amb les biblioteques de Sitges, els Museus de Sitges, l’Escola Municipal de Música, l’Espai Jove, l’associació Biodiversitat Sitges i l’entitat esportiva Tot Esport. Són els anomenats espais edunautes que promouen una xarxa local d’actors educatius que organitzen activitats i són destinacions d’aprenentatge on es pot viatjar. Per fomentar la igualtat d’oportunitats educatives, aquestes activitats són gratuïtes.

“El Passaport Edunauta és una eina que reivindica les competències i els coneixements adquirits pels infants en el dia a dia fora de l’escola, ja sigui en entitats de la vila, convivint al carrer o en el sí de la família. En definitiva, es tracta d’una proposta que vol potenciar el valor educatiu de la comunitat a favor dels seus infants”, explica el regidor d’Educació, David Martínez. El regidor assegura que “d’aquesta manera, continuem l’impuls de l’equitat a l’hora d’accedir a les activitats educatives fora dels centres educatius. Hi ha infants que no fan extraescolars i amb iniciatives com aquestes intentem reduir aquestes desigualtats. Les activitats són gratuïtes per garantir l’accés de tots els infants. Per això, voldria agrair la implicació de les primeres entitats que col·laboren en el projecte i engrescar a sumar-hi més agents del teixit associatiu i cultural de Sitges”.

Amb el passaport Edunauta es podrà assistir a diverses activitats recollides a la web passaportedunauta.cat amb els quals es descobrirà el món cultural, i s’obtindran competències per a la vida. D’aquesta manera, l’infant crearà i serà responsable del seu propi itinerari educatiu perquè triarà i viurà experiències d’acord amb les seves motivacions i els seus interessos entre tota l’oferta educativa connectada a la comunitat.

Catàleg d’activitats de lleure educatiu /online i en paper

Les propostes educatives del Passaport Edunauta s’apleguen en un catàleg d’activitats de lleure digital (passaportedunauta.cat) i en paper. Els nens i les nenes juntament amb les seves famílies tenen a la seva disposició aquest document que permet veure les activitats a diferents localitzacions de la vila, anomenades destinacions d’aprenentatge Edunauta.

La curiositat, la resolució de problemes, la creativitat, la comunicació, l’empatia, el treball en equip, la perseverança, la iniciativa i l’autoregulació són aprenentatges invisibles que sovint passen inadvertits en les activitats educatives i que els edunautes podran capturar en els seus passaports.

Enguany els passaports seran vàlids fins al març de 2023 per tal que l’alumnat pugui acreditar els aprenentatges fets. S’han repartit prop de 300 passaports entre els i les escolars.

Al final del viatge o de cada edició, cada edunauta finalitzarà amb un acte de graduació que se celebrarà al tancament de cada edició del passaport  i en la qual els edunautes rebran un diploma de reconeixement dels aprenentatges realitzats.

El passaport edunauta, està coordinat per la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Sitges.

PASSAPORT EDUNAUTA

Actualment el Passaport Edunauta és present a més de 25 municipis i compta amb més de 9.000 infants participants. Aquestes ciutats i viles treballen per a la igualtat d’oportunitats educatives fora de l’àmbit escolar. El passaport es promogut per la Cooperativa +Educació, la Fundació Bofill i l’Aliança Educació360, educació a temps complet.

Aquest projecte es va iniciar el curs 2020-2021 a diferents ciutats de Catalunya. Tal com promou l'Aliança Educació 360, un dels reptes actuals de l’educació a Catalunya és aconseguir que tots els infants i joves tinguin accés a més i millors oportunitats educatives en condicions d’equitat a través de la valoració i el reconeixement social de tot tipus d’aprenentatge tant dins com fora de l’escola; la connexió entre agents i espais educatius d’una mateixa comunitat i territori amb equitat i sense exclusions, i la necessitat de situar l’infant al centre del seu propi procés d’aprenentatge. 

Espais Edunautes de Sitges:  

  • EMMMA
  • Espai Jove
  • Tot esport (Patis Oberts)
  • Museus de Sitges
  • Biblioteques de Sitges
  • Biodiversitat Sitges (Parc de Terramar)

Els infants rebran un Passaport Edunauta i amb aquest document podran:

  • Explorar i viatjar a les activitats del seu municipi
  • Triar i crear el seu propi itinerari educatiu
  • Mostrar i fer visibles els seus aprenentatges
  • Celebrar i compartir el que ha après amb la resta de la comunitat