Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

Consells per gaudir la revetlla amb seguretat i precaució

La revetlla de Sant Joan marca l’inici de l’estiu, una festa molt esperada per tots que s’ha de viure amb diversió, però també fent un ús adequat dels coets i petards. De la mateixa manera, ser responsables amb la conducció és fonamental per gaudir d’una de les nits més festives de l’any.

La revetlla de Sant Joan és una de les tradicions més arrelades a Catalunya i una festa que dona la benvinguda a l’estiu.

A Sitges, l’ordenança municipal reguladora del soroll i les vibracions regula l’ús de petards i pirotècnia a la vila, especialment aquella que suposa un impacte sonor alt. La norma busca l’equilibri entre les necessitats de les festes i les peticions dels sectors animalistes, de la gent gran i de la salut mental.

L’ordenança estableix únicament l’ús de pirotècnia amb impacte acústic en les activitats tradicionals i populars impulsades per l’Ajuntament de Sitges. Per la festivitat de Sant Joan, es poden llançar petards els dies 23 i 24 de juny, sempre que es facin servir a 100 metres de distància dels edificis assistencials, ambulatoris, benzineres, espais d’atenció i d’esbarjo per a gossos o en altres espais que l’Ajuntament consideri que cal preservar. Tampoc es poden llançar coets a menys de 500 metres de zones boscoses. L’ordenança i tota la informació sobre els actes anuals amb pirotècnia es pot trobar a la pàgina web municipal, a: https://www.sitges.cat/serveis/pirotecnia.

Els animals, especialment els gossos, pateixen molt amb els sons forts dels petards. Per aquest motiu, s’ha d’evitar el llançament de coets a prop d’ells. Es recomana als propietaris d’animals de companyia visitar el veterinari dies abans de la revetlla perquè els aconselli com actuar durant aquesta nit.

 

Accions sobre la mobilitat

Pel que fa a la mobilitat, s’ha d’evitar tant com es pugui els desplaçaments en vehicles en trajectes urbans i interurbans, per contribuir al control del trànsit i la prevenció d'accidents. En cas que s’hagi d’agafar el cotxe, és convenient no beure alcohol. La policia local instal·larà, com cada any, punts de control d’alcoholèmia i drogues a les entrades i sortides del poble per garantir la seguretat viària.

El Passeig Marítim de Les Botigues quedarà tallat al trànsit de vehicles des de les 7 de la tarda del 23 de juny i fins a les 5 de la matinada. També estarà prohibit l'estacionament en aquesta zona des de les 9 h del dia 23 i fins les 5 h del dia 24. Per tal de garantir la màxima seguretat als milers de persones que es desplacen aquest dia, es reforçarà a tot el municipi la presència policial i la vigilància. A més, els espigons més pròxims a La Punta es tancaran per evitar possibles riscos. Precisament, la platja de La Fragata es desallotjarà a partir de les 20:15 h per la gravació d’un rodatge publicitari. Pel que fa a les afectacions de trànsit, el passeig de la Ribera cantonada amb el carrer Bassa Rodona quedarà tancat des de les 20 h del vespre fins a les 5 de la matinada.

 

Consells per fer un bon ús dels petards 

És important tenir en compte les categories dels coets, que es classifiquen en funció de l’edat i la potència de l’explosiu. Cal respectar les normes d’utilització per a cada tipus de pirotècnia.

  • Es recomana comprar petards en establiments autoritzats.
  • S’ha d’evitar guardar els articles pirotècnics a les butxaques.
  • No tirar coets agafant-los amb la mà.
  • No encendre petards dins de casa ni llençar petards a ningú.
  • No s’ha de tallar el tros final de les traques perquè poden explotar amb violència.
  • No s’han de posar els petards a l’interior de totxanes ni ampolles, perquè en explotar fan metralla que pot fer molt de mal.
  • Si un petard no s’encén bé, no s’ha de tocar fins al cap de mitja hora i tot seguit remullar-lo.

 

Realització de fogueres

Està prohibit fer fogueres a la platja. En el cas de les fogueres urbanes, s’ha de demanar autorització a l'ajuntament i complir unes condicions mínimes de seguretat.

  • Cal assegurar que la foguera es fa a una distància mínima de 15 metres respecte dels arbres, façanes d’edificis, vehicles, elements urbans i instal·lacions elèctriques.
  • Les fogueres han de permetre el pas dels vehicles d'emergència.
  • Han de disposar d’una base protectora a sota i s’ha de garantir que hi haurà persones fins a l’extinció del foc amb mitjans per apagar-la com galledes o mànegues d’aigua.