Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

El Poble Sec es prepara per Sant Joan

La Plaça Catalunya acollirà els actes més populars, com la revetlla, les actuacions musicals i el sopar popular.

La Comissió de Festes del Poble Sec ja ha presentat l’edició del 2024 de Sant Joan, amb el cartell obra d’Ainara Martínez i un programa d’actes que comença el pròxim 15 de juny amb el sopar popular a la Plaça de Catalunya. Les persones interessades a comprar un tiquet per assistir a aquest sopar ho podran fer adquirint-lo a la Carnisseria Mauricio o a la Pastisseria Calderón, al mateix barri, tan bon punt s’anunciï al compte d’Instagram de l’organització, que podeu seguir a www.instagram.com/festespoblesecsitges/.

El fet que Sant Joan cau en dilluns (24 de juny) ha facilitat que es guanyi un dia més de concerts, amb una proposta pensada per al públic més jove. A més, la celebració manté tots els actes tradicionals i populars per a una festa que se celebra a Sitges organitzada pel veïnat del Poble Sec des del 1977.

El cap de setmana següent concentrarà els actes principals, amb festa infantil dissabte a la tarda i música fins a la matinada.  El dia de la vigília, 23 de juny, manté els 12 morterets a les 14 h i a les 19 h arribarà a Sitges la Flama del Canigó, a la Plaça de Catalunya i amb la participació de la Colla Jove de Castellers de Sitges. Aquest és un acte que simbolitza la unitat de la llengua catalana en tots els territoris on es parla. A la nit, la música tornarà a ser la protagonista de la revetlla.

El dia de Sant Joan, 24 de juny, l’Hospital de Sant Joan Baptista acollirà els actes religiosos i a les 12 del migdia hi haurà sardanes. La vinculació entre les festes del Poble Sec i l’Hospital de Sant Joan referma la seva importància aquest any, amb motiu dels 700 anys de la creació de la institució de l’Hospital de Sant Joan a Sitges. El cartell de la festa d’aquest 2024 posa de relleu un dels elements més icònics de l’Hospital, la seva cúpula. De fet, l’Hospital és un dels equipaments emblemàtics de Sitges i en concret del Poble Sec. En un llunyà 1912, l’Hospital va estrenar les instal·lacions a l’actual ubicació al Poble Sec, enmig d’un paisatge sitgetà ben diferent del d’avui i consolidant el trasllat des de la seu original que estava on  avui hi ha el Palau Maricel de Mar. L’actual vinya de malvasia vora l’Hospital és l’últim record d’un Sitges (i un Poble Sec) que poc a poc anava creixent i envoltant la institució hospitalària. El nou edifici modernista de l’Hospital es va inaugurar el 1912, obra de l’arquitecte Josep Font i Gumà, amb un llenguatge artístic i arquitectònic que el fan adquirir el valor d’edifici patrimonial catalogat.

Per tancar el dia de Sant Joan, a les 22 h es farà la cantada d’Havaneres amb el grup Barcanova a la Plaça de Joan Duran i Ferret i a mitjanit es tirarà la traca final des del Camí de la Fita. 

La festa de Sant Joan a Sitges i a Catalunya va molt lligada a l’ús de la pirotècnia. En aquest sentit, cal recordar que l’ordenança municipal reguladora de la pirotècnia permet el llançament de coets els dies 23 i 24 de juny, però sempre seguint la normativa: distància mínima de 100 metres d’edificis assistencials, ambulatoris, gasolineres, serveis veterinaris o espais per a gossos (platges habilitades, espais de lleure de gossos...) i 500 metres respecte zones boscoses. 

El programa d’actes de la festa de Sant Joan al Poble Sec ja indica que els actes programats amb pirotècnia seran els 12 morterets del 23 de juny a les 14 h i també la traca final del dia de Sant Joan, al punt de mitja nit (cap a les 23:59 h). Per tant, les persones amb especial sensibilitat o que tinguin mascotes hauran de prendre les mesures oportunes. Podeu conèixer la normativa relativa a l’ús de pirotècnia a Sitges al llarg de tot l’any a www.sitges.cat/serveis/pirotecnia.      

 

PROGRAMA D’ACTES

 

Dissabte 15 de juny

 

21:00h Sopar popular del pa amb tomàquet - Plaça Catalunya

A continuació presentació de la pubilla i l’hereu del Poble Sec 2023

00:00h Dj Xavi (fins a les 03:00h)

 

Dissabte 22 de juny

 

19:00h Festa infantil a Plaça Catalunya

23:00h Dj Aaron

00:00h SrFong

01:00h Dasistsara (fins les 03:00h)

 

Diumenge 23 de juny

 

14:00h Esclat dels 12 morterets - Plaça Catalunya

19:00h Arribada de la flama del Canigó

23:00h Revetlla de Sant Joan - Dj Dadson - Plaça Catalunya

00:30h Raggatuning - Plaça Catalunya

02:30h Dj Dadson - Plaça Catalunya (fins les 05:00h)

 

Dilluns 24 de juny

 

10:00h Celebració de l'Eucaristia en honor del patró Sant Joan Baptista- Hospital Sant Joan Baptista

11:00h Eucaristia Solemne i ofrena al Sant amb l'assistència de la Comissió, autoritats, pubilles i hereus

12:00h Sardanes a l’Hospital de Sant Joan Baptista

22:00h Cantada d’havaneres a la Plaça de Joan Duran i Ferret

00:00h Traca de final de festa