Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

Els Gegants Americanos tornen a Sitges amb l’aparença de l’agost del 1965

El taller Avall, de Reus, s’ha encarregat d’una restauració integral de les dues peces, amb l’objectiu de retornar-les a l’aspecte original

Els Gegants Americanos, el Panxito i la Panxita, han tornat a Sitges aquest dissabte, en la presentació de la restauració integral que se’ls ha fet en el darrer any. El saló del Retiro ha estat l’escenari d’una emotiva retrobada amb Sitges, que ara s’allargarà a la Biblioteca Santiago Rusiñol, on es podran veure fins el 4 de juny dins de l’exposició “Tornem als orígens”. En aquesta mostra es pot visualitzar tot el procés de restauració.

L’acte de presentació ha començat amb les paraules del regidor de Festes, David Martínez, que ha explicat que “les Cubanites ens van venir a veure a la regidoria de Festes per fer una intervenció sobre una peça, però al final vam decidir que allò que calia era una restauració integral dels dos gegants”. Els Americanos van estrenar-se a Sitges l’agost del 1965, manufacturats pel taller El Ingenio, de Barcelona. Des d’aleshores, s’han fet reparacions puntuals i en molts casos d’urgència, però mai una restauració integral.

Per part de la colla de portants dels Gegants Americanos, Raquel Planas i Jezabel de la Coba han detallat el procés i la vàlua professional del taller de restauració reusenc que ho ha executat. La colla de les Cubanites ha manifestat el seu desig que aviat es puguin veure els gegants ballant pels carrers de Sitges.

L’exhaustiu procés de remodelació de les dues peces ha quedat àmpliament explicat a través de fotografies i vídeos que ha anat mostrant Aleix Vall, responsable del taller Avall. El restaurador ha explicat que “els Americanos eren una caixa de sorpreses”, ja que en el procés s’han trobat diferents capes i tècniques que s’havien anat executant al llarg dels anys. Per contra, els restauradors han refet les peces ajustant-se al màxim a la visió original del 1965 i arreglant aquelles parts que estaven malmeses per poder-ne gaudir durant molts anys. 

L’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha tancat l’acte agraint la feina del taller de restauració Avall, així com també ha destacat el treball de totes les persones que han actuat sobre els Americanos per arreglar-ne situacions puntuals o d’emergència, com Genís Muntané o Pep Pascual. L’Alcaldessa també ha agraït l’empenta de la colla dels Gegants Americanos, de qui ha dit que “són dones valentes i amb una energia que ens transmeten quan veiem ballar els gegants, i que ara a més han liderat aquesta restauració tant important”. L’acte ha finalitzat amb els Americanos ballant a l’escenari del Retiro.