Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

L’Ajuntament de Sitges presenta el dispositiu de seguretat del Carnaval a la Junta de Seguretat Local

La Junta de Seguretat ha reunit aquest dimecres els cossos policials, sanitaris i d’emergències per ultimar els detalls de l’operatiu amb motiu de la festa més multitudinària de l’any. L’objectiu és oferir una resposta immediata davant de qualsevol incidència, per garantir la seguretat i el desenvolupament del Carnaval.

Representants de l’Ajuntament i agents dels cossos de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, SEM, Protecció Civil, Creu Roja, Bombers i Protecció Civil han celebrat aquest dimecres la reunió de la Junta Local de Seguretat extraordinària per ultimar el dispositiu de seguretat amb motiu del Carnaval que comença Dijous Gras, 16 de febrer, i finalitza Dimecres de Cendra.

El dispositiu se centra en tres eixos principals: treballar per la prevenció, desplegar un dispositiu ampli i coordinat, i oferir una resposta immediata davant de qualsevol incidència per garantir la seguretat i el bon desenvolupament del carnaval.

En aquest ocasió, la festa comptarà amb un dispositiu amb més d’un miler d’efectius entre cossos de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), Creu Roja, Bombers de la Generalitat, Bombers Voluntaris de Sitges i Protecció Civil.

També, el Carnaval es complementarà amb un servei de vigilància privada amb 120 efectius per al control dels diferents accessos del recorregut de la rua. En el circuit hi haurà més d'una vintena portes de seguretat dobles per garantir la mobilitat dels vianants.

El telèfon per a les trucades d'emergència és el 112. El Centre Operatiu de Coordinació (CECOR), que centralitzarà les trucades a la prefectura de la Policia Local de Sitges, es muntarà les nits de dissabte (a partir de les 20 hores), diumenge (a partir de les 18.30 hores) i dimarts (a partir de les 20 hores). El centre agilitzarà la resposta davant les emergències que es puguin registrar al municipi durant la celebració. El dispositiu compta amb l'ús de drons de Mossos d'Esquadra per al control d'afluència i mobilitat de persones.

A les tasques que s’efectuarà en el control de les rues, s'afegirà també la de la Policia Local de realitzar diversos controls alcoholèmia i altres substàncies als principals accessos de la vila. També hi haurà diversos dispositius per al control de la venda ambulant, el control de tinença i consum de drogues i alcohol, i de barres no autoritzades.

SEM, Creu Roja i Bombers seran els encarregats dels serveis sanitaris durant la setmana de Carnaval. El sistema de seguretat compta amb les mateixes vies d'evacuació al voltant dels recorreguts de les rues que l'any passat. A més, també l'hospital de campanya es muntarà al Centre d'Atenció Primària (CAP) a l'avinguda del Camí dels Capellans. Hi haurà equips i ambulàncies de la Creu Roja, el SEM i Bombers en diversos punts del recorregut.

L’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha manifestat que “són dies importants. Estem treballant per tenir un Carnaval segur per a tothom. Per a les persones que hi participen, per a les que ens visiten i per a les que hi viuen. Esperem que aquest serà el Carnaval de la normalitat amb totes les activitats i estem preparats per això. Tornem a les xifres d’abans de la pandèmia”. L'alcaldessa explica durant la Junta de Seguretat que “l'Hotel Meliá serà una ubicació alternativa per diumenge després de la rua de la Disbauxa”.

Per a la directora de Seguretat de la Generalitat de Catalunya, Sònia Andolz, davant la previsió de visitants “enguany hem ajustat el dispositiu. Estem acabant de millorar alguns aspectes del dispositiu, com la generació dels camins segurs per desplaçar-se als actes i evitar possibles agressions, amb drons i il·luminació”.

 

Mobilitat durant el Carnaval de Sitges 2023


Diumenge i dimarts de Carnaval hi haurà talls de trànsit a l’Avinguda Sofia, des de l’Avinguda de Vilanova fins al passeig marítim, des de les 10 del matí, a causa de les rues infantils i d’adults. En aquest tram hi aniran estacionant les carrosses que participin a les rues.

El dissabte, diumenge i dimarts de Carnaval, entre les 17h i les 7h del matí, hi haurà restriccions de trànsit a la Plaça Eduard Maristany i el carrer de Salvador Mirabent (zona plaça de l’estació). Això afectarà les parades de bus de l´estació de Renfe i es desplaçarà a l’Oasis la parada de taxis que habitualment està a l’estació. L’Ajuntament recomana utilitzar la parada de Bus de l´Av. Vilafranca com a parada més propera per usuaris de Renfe.

Pel que fa a la mobilitat en tren, Renfe ofereix un total de 37 trens especials per a les principals nits de Carnaval, concretament les nits de dissabte a diumenge, de diumenge a dilluns i de dimarts a dimecres de Carnaval.


Pla Local de Prevenció de Conductes Addictives


L’Ajuntament de Sitges posa en marxa el Pla Local de Prevenció de Conductes Addictives que recull diferents accions per promoure un consum responsable. El Pla planteja un programa integral per prevenir sobre el consum de substàncies i fomentar el bon ús de les tecnologies de la informació i les pantalles.

 

Carnaval lliure de masclisme i de Lgbtifòbia


El Carnaval 2023 vol ser una festa lliure de masclisme i de LGTBIFÒBIA. Per aquest motiu, l’Ajuntament incorpora el Punt Lila, un espai d’informació i sensibilització dirigit a tota la població, i de suport, assessorament i acompanyament a qualsevol persona que pateixi o visualitzi una agressió masclista o LGTBIfòbica durant les festes.

A banda de l’ampliació dels horaris respecte l’any anterior, tant en l’hora d’inici com la de finalització del servei, hi haurà, una parella itinerant durant el recorregut de les rues de la Disbauxa i l’Extermini fins al tancament de l’oci nocturn, a la zona centre i al passeig de la Ribera.

El Punt Lila és una de les actuacions que es desprenen del Protocol d’Actuació davant de violències sexuals en espais d’oci i Festes, que emmarca actuacions i recursos contra el masclisme i la lgtbifòbia.

 

Ubicacions del Punt Lila:


· Passeig de la Ribera (Pont d’en Domènech)
· Plaça Indústria
· Centre i passeig de la Ribera (Punt Lila itinerant)

Horaris
· Dissabte 18 de febrer / De les 17 a les 3.30 hores
· Diumenge 19 de febrer (Rua de la Disbauxa) / De 21 a 5.30 hores
· Dimarts 21 de febrer (Rua de l’Extermini) / De 21 a 5.30 hores