Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

L’Ajuntament promou una consulta pública per a la modificació de l’ordenança de soroll

La voluntat municipal és regular l’ús de pirotècnia i els focs d’artifici, preservant les festes patrimonials, per tal de tenir en compte les diferents sensibilitats en relació a la salut de les persones, dels animals i de l’entorn. Les persones interessades en aportar idees i solucions poden fer-ho fins al 12 d’octubre al Portal de participació.

L’Ajuntament de Sitges ha iniciat una consulta pública per conèixer l’opinió de la ciutadania abans de la modificació de l’article 18 de l’ordenança de soroll, referent a la regulació de la pirotècnia i els focs d’artifici. La modificació de l’ordenança de soroll busca regular l’ús de pirotècnia i els focs d’artifici, preservant sempre les festes patrimonials, així com també persegueix promoure una alternativa a l’ús de petards que suposi un baix impacte acústic. La iniciativa pretén aportar solucions davant les molèsties i els danys que els focs d’artifici i la pirotècnia poden comportar a persones, animals i medi natural; així com també adaptar-se a la normativa europea sobre contaminació acústica.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, destaca la voluntat del Govern per donar compliment a aquest compromís adquirit: “És una regulació necessària per trobar un equilibri entre la tradició i la diversió amb l’impacte que l’ús de pirotècnia pot generar en les persones, els animals i l’entorn. Creiem que els temps i les necessitats canvien i que hem de fer un pas endavant. Així i tot, el farem preservant les nostres tradicions”.

La regulació planteja acotar l’ús d’elements pirotècnics per part de la ciutadania en celebracions concretes com Sant Joan, quan habitualment es llencen coets dies abans i després de la celebració, en qualsevol horari i emplaçament. La modificació preveu incorporar mesures per evitar l’ús indiscriminat i sense autorització prèvia de pirotècnia també en actes privats com, per exemple, aniversaris o casaments. El regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, puntualitza que “no és tracta de prohibir la pirotècnia i molt menys en festes declarades d’interès patrimonial com la Festa Major, però sí regular el seu ús durant el calendari, intentar minimitzar l’impacte acústic que provoca i que tothom estigui informat dels horaris, els dies i els llocs on es podrà fer ús”.

La consulta pública és el pas previ a la constitució d’una comissió d’estudi que acabarà de definir les línies de la modificació, tenint en compte les aportacions de la ciutadania. Un cop tancada la proposta, s’elevarà al Ple per a l’aprovació inicial, moment en què s’obrirà un període d’al·legacions de 30 dies hàbils. Resoltes les al·legacions, serà de nou el plenari l’encarregat de l’aprovació definitiva.

El soroll és una font de contaminació ambiental que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha definit con un fenomen acústic que produeix una sensació auditiva considerada desagradable, i que pot pertorbar el benestar de les persones i la seva qualitat de vida. El soroll ocasionat per l’ús de la pirotècnia també té conseqüències greus entre les persones amb patologies com l’Alzheimer o l’autisme, així com el riscos i molèsties que poden causar en persones amb discapacitats cognitives.

Diverses entitats han alertat, a més, en els darrers anys, sobre els perills de la pirotècnia en la salut, no només de les persones, sinó també dels animals i la natura. Els animals domèstics i salvatges, sovint amb una capacitat auditiva superior a la dels humans, són uns dels grans perjudicats per la utilització de petards.

Les persones interessades en participar en la consulta pública poden fer arribar les seves aportacions telemàticament, al Portal de participació fins al 12 d’octubre, en aquest enllaç: https://participa311-sitges.diba.cat/processes