Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

L’Àliga de Sitges lluirà la seva restauració per Sant Bartomeu

Aquesta peça del bestiari local mantindrà el seu aspecte, després d’una remodelació que la posarà al dia i en reforçarà el bec i la cua.

L’Àliga de Sitges, que enguany fa 40 anys, tornarà a sortir al carrer, per Festa Major, un cop finalitzada la restauració a la qual està sent sotmesa en l’actualitat. L’aparença d’aquesta bèstia característica del patrimoni folklòric sitgetà serà la mateixa, però la remodelació haurà treballat en diversos aspectes de la figura, com la fibra de vidre del cos o el canvi del bec i la cua, que eren dues parts molt sensibles de l’Àliga. La regidora de Tradicions i Festes, Eva Martín Martínez, manifesta que “l’Ajuntament té el deure de mantenir en bones condicions el nostre patrimoni festiu i l’Àliga ja necessitava una actuació completa per arreglar les incidències pròpies de les bèsties de foc”.

L’artesà Arnau Codina, especialista en imatgeria festiva, s’encarrega de la restauració de l’Àliga al seu taller d’Olivella, des del passat 20 de juny. Ell és el responsable d’arreglar les parts del cos que estiguin malmeses, mantenint l’ús de la fibra de vidre i el color ataronjat que identifica la figura. El bec i la punta de la cua sí que seran peces noves i buscaran la màxima semblança amb l’Àliga original. El material d’aquestes dues parts del cos de l’Àliga sí que es canvien i passen del ferro malmès actual a l’acer inoxidable, buscant més perdurabilitat en el temps.  

La peça resultant de la restauració mantindrà absolutament la identificació amb l’Àliga actual, malgrat que alguns elements seran nous, com la reixeta per veure-hi des de dins, les faldilles o les pinces de la roda de coets de la zona de la cua. A més, s’aprofitarà per reforçar els punts d’ancoratge de la corona de l’Àliga, que en l’actualitat estaven força malmesos.

Ara fa un any, l’Àliga ja va estrenar uns cavallets nous, per la qual cosa aquesta part inferior de la figura es mantindrà sense reformes. Tot el procés de restauració s’ha explicat al Consell del Patrimoni Festiu de Sitges i ha comptat amb el seu beneplàcit.