Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

La Processó de les barques, acte central de la Festa del Carme

La programació prevista per commemorar la festivitat de la Mare de Déu del Carme començarà el 13 de juliol i s’allargarà fins el dia 20. A més de la Processó, també es farà un tast de malvasies i xocolates, una missa en honor de la verge i la tradicional cantada d’havaneres, entre altres activitats. La programació està organitzada per la Confraria de Pescadors de Sitges, el Port de Sitges Aiguadolç, el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges – Celler de l’Hospital, i la Xarxa de Municipis Indians, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges.

Sitges celebra un any més la Festa en honor a la Verge del Carme, patrona dels mariners i pescadors. Un dels actes centrals de la programació serà de nou la Processó de les barques, el 16 de juliol, presidida per la imatge de la Verge del Carme. Les barques sortiran a les 19 hores des del port d’Aiguadolç i aniran fins al Terramar, on retornaran al Port.

La programació de la festivitat s’allargarà durant una setmana. La primera cita serà el dia 13, a les 18 h, al Centre Interpretació de la Malvasia de Sitges, on es durà a terme l’activitat “Malvasia i Aiguadolç: a love story”. Les persones que s’inscriguin visitaran el complex modernista de l'Hospital Sant Joan Baptista, la vinya urbana i el museu. A més, gaudiran d’un aperitiu i d’un tast guiat de tres vins de Malvasia de Sitges amb envelliment submarí. El preu de l’entrada és de 40 euros. Les inscripcions s’han de fer mitjançant aquest enllaç.

El dia 16 de juliol, a les 11 hores a la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, es farà la missa solemne en honor de la Mare de Déu del Carme. A les set de la tarda s’iniciarà la Processó i la benedicció de les barques al Port d’Aiguadolç, per acompanyar mar endins la imatge de la Verge del Carme fins al Terramar. Durant el seu recorregut, es farà un esclat de salves, mentre les barques passen per davant de les diferents ermites i esglésies sitgetanes. A l’alçada del cementiri es farà una ofrena floral, en record dels pescadors i mariners difunts.

Una vegada finalitzada la processó, es farà al Port una degustació d’arròs mariner cuinat per la Confraria de Pescadors i vi blanc de Malvasia de Sitges Blanc Subur, del Celler de l’Hospital. Els tiquets per a la degustació es podran adquirir allà mateix a partir de les 19 h. A partir de les 20 h, hi haurà una cantada de rumba catalana a càrrec d’Enrique Santiago Music, acompanyada amb rom cremat.

Els actes de commemoració en honor de la verge del Carme finalitzen el dissabte 20 a les 19 h. El Centre Interpretació de la Malvasia de Sitges acull l’acte “El llegat dels americanos: tast de malvasies i xocolates”. S’explicaran relats d’indians durant una visita enogastronòmica guiada per Anna Castellví, de la Xarxa de Municipis Indians, i per la historiadora i directora del CIM, Alba Gràcia. Es degustaran tres vins i tres xocolates. El preu de l’entrada és de 12 euros i es pot adquirir en aquest enllaç.

Els orígens d'aquesta festa es troben en una llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès que estava enmig d'una tempesta terrible. Un dels mariners, fruit de la desesperació, va posar-se a resar, es va arrancar l'escapulari de l'ordre Carmelita i el va llençar al mar, fent que la tempesta s’aturés immediatament. Aquesta llegenda va contribuir a consolidar el patronatge de la Mare de Déu del Carme entre els mariners i navegants.