Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

Sitges celebra la diada de Santa Tecla

Sortida d'Ofici 2023
Sortida d'Ofici 2023
La festivitat de la copatrona de Sitges ha començat a primera hora amb la participació de centenars d’infants a la Matinal infantil

El dia de Santa Tecla s’ha despertat avui amb centenars de nens i nenes participant en la tradicional Matinal Infantil, on els més petits han pogut fer ballar els seus gegants, dracs i àligues de creació casolana. A més, també han desfilat els balls populars infantils. Aquesta Matinal s’ha organitzat per àmbits, de manera que a les 6.3 0h han sortit de la Davallada les bèsties infantils amb foc i els tres balls de diables infantils. A les 7 h han començat a desfilar la Matinal gran des del carrer de Bernat de Fonollar, mentre que la Matinal amb els components més petits s’ha iniciat a les 8 h des de la Plaça de l’Ajuntament. Els tres recorreguts han acabat confluint a La Fragata, on s’ha fet el final de festa.

L’Ofici de Santa Tecla ha començat a les 11 h, amb un protagonisme especial per a totes les pendonistes de la Santa, que han estat les encarregades de fer l’ofrena a una cerimònia que presidia el rector de la parròquia, mossèn Josep Pausas i Mas, que amb aquest Ofici s’acomiada de la rectoria de la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

Un cop finalitzat l’Ofici, la Banda ha acompanyat les autoritats fins a l’Ajuntament, des d’on han presidit la Sortida d’Ofici, un dels moments més emotius de la festa per la barreja de balls i músiques de gralles, flabiols, manxes, la Cobla Maricel i la Suburband del Retiro. Després de l’actuació de tots els balls i entremesos, s’ha tancat l’acte amb l’Himne nacional, Els Segadors. Seguidament, la Colla Jove de Castellers de Sitges ha alçat les seves construccions i el Casino Prado i la Societat recreativa El Retiro acollen els concerts vermut.

A les 18 h, la Colla Jove de Castellers de Sitges protagonitzarà la tradicional Baixada del pilar per les escales de La Punta, acte que serà el pròleg de la processó de Santa Tecla, que començarà a les 19 h des del Baluard. La pendonista de Santa Tecla d’aquest any és Carmen Escolano Ávila, que ha designat com a cordonistes Rosa Escolano Ávila i Concepción Escolano Ávila.

Un altre dels moments intensos de Santa Tecla serà quan la processó retorni la imatge de la santa a l’església parroquial, moment en què també tots els balls i entremesos actuen plegats. Posteriorment, la Ballada final dels gegants i del Drac i l’Àliga clouran els actes més tradicionals del dia de Santa Tecla, que encara viurà els seus últims moments amb els Concerts del Passeig de la Ribera.

Passat el dia de Santa Tecla, aquest diumenge encara hi ha tres actes dins del programa de festes: jornada de portes obertes al Cau Ferrat, Museu Maricel i Fundació Stämpfli; 33è Concurs nacional de colles sardanistes trofeu ‘Vila de Sitges’ , a les 18 h a la Fragata; Concert d’Orgue a la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla a les 18 h  i Holi Party a les 19 h a Can Robert. La setmana vinent, l’Exhibició castellera de Santa Tecla, a les 18.30 h al Cap de la Vila, serà el darrer dels actes programats.    

L’Ajuntament recorda que els concerts de Santa Tecla al Passeig de la Ribera disposaran de Punt Lila. Igualment, l’Ajuntament reamarca que la festivitat de Santa Tecla inclou diversos actes amb pirotècnia, de manera que cal tenir cura de les persones amb sensibilitat acústica i les mascotes.

Tots els actes de Festa Major a www.sitgesfestamajor.cat