Sitges presenta la Festa Major 2024
La Festa Major de Sitges 2024 ja ha desvetllat els principals protagonistes d’enguany. L’acte de presentació, aquest dijous 1 d’agost, al Retiro ha donat a conèixer que Alba Gràcia i Pañella és la pregonera i el pendonista de Sant Bartomeu Josep Maria Rosés i Castro, mentre que per Santa Tecla ho serà Rosa Hernàndez i Matas. Jordi Abellán i Moreno ha fet el cartell de Sant Bartomeu i Eliana Frey Carrión el de Santa Tecla. Aquests són els protagonistes principals de la celebració que, tot i mantenir inalterable el programa oficial d’actes, incorpora algunes novetats.
La presidenta de la Comissió de Festa Major, Marta Casterad, ha volgut fer un homenatge a tots els integrants de la seva Comissió, en el seu últim any de mandat i els ha fet pujar a l’escenari del Retiro. Casterad ha recordat que la feina de la Comissió que presideix és una feina d’equip i s’ha mostrat convençuda que es viurà una gran Festa Major.
La regidora de Festes, Eva Martín, ha felicitat totes les persones que tindran una rellevància especial enguany, com la pregonera, pendonistes i autors dels cartells i ha animat a participar de la festa amb respecte. En aquesta línia, la regidora Martín ha assegurat que “cada cop som més persones que la celebrem. Siguem respectuosos i deixem-la ballar, ajudant a fer espai quan passin els balls i entremesos i no entorpint-la, perquè la Festa Major del públic també és important” i ha recordat que “serà una Festa Major amb l’Àliga restaurada, amb els 25 anys de les colles infantils de diables, amb la celebració dels 700 anys de l’Hospital San Joan Baptista i en la que celebrarem també els 50 anys dels Gegants d’en Montornès”.
L’Alcaldessa de Sitges, al seu torn, ha assegurat que serà una gran Festa Major i ha felicitat la pregonera, pendonistes i autors del cartell, així com a la Comissió i ha afegit que “com a presidenta del Patronat de l’Hospital, agraeixo molt que aquesta Festa Major arribi a l’Hospital, perquè fa molt feliços els nostres avis i àvies que hi tenim residint”. L’Alcaldessa també ha valorat molt positivament la inclusió d’espais amb menys so i menys pirotècnia: “la Festa Major és de tots, la volem compartir amb tots i les persones que tenen alguna sensibilitat acústica també han de poder gaudir de la Festa Major”.
L’Hospital de Sant Joan, en el seu 700 aniversari, tindrà un paper protagonista en aquesta Festa Major, ja que és el lloc designat pel pendonista per a l’exposició de la imatge de Sant Bartomeu. Aquest fet, ha motivat que la processó cívica de la vigília creui pels jardins de la institució, que també serà l’encarregada del llançament dels 21 morterets la vigília de Sant Bartomeu.
Precisament, igual com a l’interior del recinte de l’Hospital de Sant Joan es reduirà el foc i la sonoritat, Sant Bartomeu i Santa Tecla també incorporen la novetat del ‘Tram en calma - Espai inclusiu’. En aquests punts, la pirotècnia no tindrà tro i el volum dels grups de timbals i música es redueix. Per la processó cívica de Sant Bartomeu aquest espai inclusiu serà al carrer de Joan Ramon Benaprès, en el tram comprés entre el carrer Sant Lli i l’entrada anterior a l’Hospital, i per la cívica de Santa Tecla serà el tram del carrer Sant Isidre, comprès entre Illa de Cuba i Francesc Gumà. Es tracta d’un punt pensat per a persones amb sensibilitat acústica o funcionalitats diverses.
Pel que fa a les ofrenes dels Oficis dels copatrons, per Sant Bartomeu l’encarregada serà l’Àliga (ja restaurada i que celebra 40 anys) i per Santa Tecla el protagonitzaran els infants portants dels Gegants d’en Montornès, unes peces que celebren el seu 50è aniversari. Aquesta colla infantil també serà l’encarregada de disparar els morterets per Santa Tecla. Els Gegants d’en Montornès són una icona de la Matinal infantil i van arribar a sortir a la Sortida de les 14h de Sant Bartomeu, els anys 1974 i 1975, al costat de la resta de gegants del moment.
També per Santa Tecla, les tres colles infantils del Ball de Diables de Sitges (Colla Jove, Colla Vella i Colla de l'Agrupació) celebraran els seus 25 anys d’existència, en un acte conjunt emmarcat en la Mostra de Foc, el cap de setmana previ a Santa Tecla. Tot i que la colla infantil de l’Agrupació de Balls Populars i la Jove es van crear el 1999 i la Vella el 2000, les tres colles han decidit celebrar conjuntament aquest aniversari aquest 2024.
Oferta musical
La prèvia, el Concert ‘La Processó: el so de la festa!’
El concert ‘La Processó: el so de la festa!’, previst amb dues sessions per al 18 d’agost al Casino Prado és un dels actes previs més rellevants i pel qual ja es poden adquirir les entrades a través de https://www.culturasitges.cat/entrades.
El concert porta fins a l’escenari del Prado la colla de grallers dels Marcets, la Cobla Maricel i la Camerata Eduard Toldrà. Sota la batuta del prestigiós director Xavier Pagès-Corella, més de cinquanta músics executaran diverses peces en un concert inèdit, on es podran sentir les sonoritats més clàssiques de la festa amb instruments i arranjaments especials. La gran acceptació d’aquesta proposta ha fet que s’hagi obert la venda d’entrades a una segona sessió, a les 21:30 h , per tal que tothom pugui gaudir d’aquest moment màgic.
Barraques
L’àmplia oferta musical de Sant Bartomeu s’inicia amb les Barraques, els dies 16, 17 i 18 a La Fragata. Enguany, aquesta proposta de cultura musical gratuïta torna a la plaça de la Fragata amb la voluntat de mantenir la gran qualitat en el seu cartell, possibilitar l’accés gratuït als concerts i fomentar els espectacles de caire familiar.
Podeu trobar tota la informació a https://www.instagram.com/barraquessitges/ .
Concerts de Festa Major
El dia 19, després del Pregó i a la mateixa Plaça de l’Ajuntament, concert ‘Que soni la festa’, amb el grup Inxa Brass Band.
Enguany tornen les Havaneres, el dimarts 20 d’agost als Jardins de l’Hospital, mentre que el dia 21 tocarà l’Orquestra Maravella a La Fragata. Els dies 23 i 24 d’agost, l’escenari dels concerts es trasllada com és habitual al Passeig de la Ribera.
Per Santa Tecla, l’oferta musical es manté a la Ribera per als dies 22 i 23 de setembre. És en aquest tram de la Ribera, on s’habilitarà l’escenari per a concerts, on també s’hi podrà escoltar música abans no arribin les processons tant per Sant Bartomeu com per Santa Tecla.
Els habituals
Aquest Sant Bartomeu torna la tradicional xurreria, instal·lada al passeig de la Ribera, del 8 d’agost a l’1 de setembre.
La fira d'atraccions tampoc no podia faltar i estarà al Parc de Can Robert entre el 9 i el 25 d'agost com una altra de les ofertes de lleure de Festa Major. A més els dimarts 13 i 20 d'agost, entre les 18 h i les 20.30 h es farà un horari especial per a persones amb sensibilitat acústica, per tal que puguin viure la fira amb tranquil·litat, sense soroll i reduint la il·luminació de les atraccions.
El programa de Festa Major
La Comissió també ha tirat endavant el projecte gastronòmic ‘Menja’t la festa!’, en forma de receptari inclòs al programa d’actes i on cada elaboració s’inspira cada un dels balls i entremesos de la Festa Major. Són 18 plats variats, amb opcions veganes incloses.
Per als dies 23 i 24 d’agost (per Sant Bartomeu), així com el 22 i 23 de setembre (per Santa Tecla) es mantenen els actes més tradicionals de la Festa Major. El pregó del 19 d’agost obrirà els actes, però sens dubte les 36 hores més intenses es mantindran entre l’Entrada dels grallers del 23 d’agost i la Sortida d’Ofici el 24 d’agost.
Com cada any, els pendonistes han designat el lloc on s’exposarà la imatge. Per Sant Bartomeu, Josep Maria Rosés ha triat l’Hospital de Sant Joan, cosa que farà que la processó cívica del 23 d’agost vagi del domicili de la presidenta, al carrer de Josep Tarradellas, fins a la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, però passant per l’Hospital.
Per Santa Tecla, Rosa Hernàndez ha triat el carrer Jesús 6 per exposar la imatge, de manera que la Cívica del 22 de setembre sortirà d’aquest indret i també s’acabarà a la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla.
Tota la informació de Festa Major està disponible a www.sitgesfestamajor.cat.