Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

Sitges viurà una Festa Major adaptada

Responsables de la celebració han anunciat, avui, que es treballen alternatives per als actes que evitin aglomeració de persones

L’Ajuntament de Sitges, la Comissió de Festa Major i el Consell del Patrimoni Festiu han consensuat les bases sobre com serà la propera Festa Major. Quedaran anul·lades les activitats i actes que comporten aglomeració de persones a l’espai públic, i es busquen alternatives per “apropar les sitgetanes i els sitgetans als sentiments que genera la Festa Major des d’una nova òptica”, ha explicat l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell.

Així, els balls populars no sortiran al carrer en les 36 hores, tot i que es mantindran alguns actes com el repic de campanes o l’ofici, amb l’aplicació de les mesures de seguretat sanitàries corresponents. La decisió afecta també a la major part dels actes tradicionals de la vigília i la diada de Santa Tecla. L’acord passa pel compromís adquirit pels caps de colla dels balls i els responsables de les colles de músics per “preservar el sentit originari de la festa” i evitar, com ha insistit l’alcaldessa, “situacions incòmodes, que convidin a l’aglomeració de persones a través d’un ús inapropiat i fora de context de la identitat dels balls i músiques. No podem desprestigiar la Festa”.

El treball se centra ara en la creativitat i en cercar alternatives perquè, com ha afirmat el regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, “la celebració més nostrada no passi per alt al calendari”. Les propostes estaran adaptades a l’actual situació de pandèmia, per gaudir d’una Festa Major diferent, com ja va passar per Corpus.  El president de la Comissió de Festa Major, Agustí Marcet, ha assegurat que “no farem invents amb els actes consolidats i només s’organitzaran els que es puguin encabir en aquesta situació”. L’alcaldessa ha demanat col·laboració a les sitgetanes i els sitgetans per fer-ho possible i ha destacat el treball de la Comissió en un any complex.

“Respecte, seny, sentit comú i treball col·laboratiu”, ha demanat Aurora Carbonell, “per adaptar alguns actes i que puguem celebrar-la sense risc”. Serà, com ha explicat el representant del Consell del Patrimoni Festiu, Joan Duran, una celebració “introspectiva, un compendi de memòries i homenatge als nostres ancestres que s’ha de vehicular”. Ja hi ha algunes propostes sobre la taula i els primers actes es donaran a conèixer les properes setmanes.

 

Una Festa Major atípica 

Feia 80 anys que la Festa Major tenia lloc anualment, des del 1939, després que es deixés de celebrar entre el 1936 i el 1938 per la Guerra Civil. Aquest 2020, no se suspèn però estarà adaptada als requisits sanitaris per la Covid-19.

No és la primera vegada que això passa, sinó que des de mitjans del segle XIX, des que es disposa de documentació continuada per estudiar-ho, la Festa Major ha estat limitada o suspesa en diferents ocasions, segons l’historiador local, Eduard Tomàs.

 

Les suspensions de la Festa Major des de mitjans del segle XIX:

 

1854 i 1885

Se suspenen els actes populars per l’epidèmia de Còlera

1867

La Festa Major no té lloc per les circumstàncies polítiques del moment

1873 i 1874

No se celebren processons per la 3a Guerra Carlina

1898

Ni Corpus ni la Festa Major celebren actes populars per la derrota espanyola en la guerra de Cuba

1909

La Festa Major suspèn tots els actes oficials a conseqüència de la setmana tràgica barcelonina

1932 i 1934

Les prohibicions de la 2a República suposen sortides limitades

1933

Cap processó ni cercavila i, per tant, cap ball popular, surt al carrer

1936 a 1938

La Festa Major deixa de celebra-ser per l’inici de la Guerra Civil.