Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Habitatge

Estalvi energètic

Consells d'estalvi energètic

 

 

Mirar la televisió, encendre l’ordinador, dutxar-se, fer un cafè, cuinar o carregar el telèfon mòbil. Les nostres activitats quotidianes suposen –sense que de vegades en siguem conscients– un gran consum d’energia. Consumim energia constantment, fins i tot mentre dormim, i aquesta despesa té una doble vessant: econòmica, per a les nostres butxaques, i mediambiental.

La regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat de l’Ajuntament de Sitges, juntament amb l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC)  posen en marxa una campanya informativa per tal de fomentar la reducció del consum d’energia a les llars però, sobretot, per aprofitar millor l’energia que utilitzem. Aplicant petites mesures i sense grans inversions ni grans esforços, podem consumir menys energia i mantenir, alhora, la qualitat de vida i el nivell de confort a casa.

Ser conscients del nostre consum energètic suposa, també, conèixer quins són els nostres drets com a ciutadania en matèria energètica i davant les empreses subministradores, especialment en cas de vulnerabilitat. Amb tot, aconseguirem minimitzar les despeses de la llar i, alhora, reduirem la nostra petjada ecològica.

 

Ajustem les tarifes a les nostres necessitats reals

Hem d’estar alerta del que ens ofereixen algunes companyies: hi ha ofertes que potser no necessitem i avantatges que no són reals.

Per ajustar la factura d’electricitat, podem fer-nos una idea de la potència màxima a contractar sumant els watts de totes els aparells elèctrics que podem tenir funcionant alhora. Hi ha eines gratuïtes i intuïtives a Internet que ens ajudaran a fer el càlcul.

A més, si tenim oportunitat de fer-ho, contractarem la tarifa de Preu Voluntari del Petit Consumidor (PVPC). Addicionalment, si podem concentrar la majoria del consum en les hores de preu més baix, contractarem la tarifa de Discriminació Horària.

Per ajustar la factura del gas, donarem de baixa tots aquells serveis que ens són innecessaris. També ens acollirem a una companyia de referència i contractarem la tarifa TUR.

En el cas de l’aigua, si a casa som més de tres persones, ho notificarem a la companyia.

 

Millorem els nostres hàbits de consum

  1. Apaguem el llum quan no siguem a l’estança. En la mesura del possible, optem per bombetes LED o de baixa consum.
  2. Apaguem els standby, desendollem els carregadors quan no els estiguem usant i aprofitem la llum natural tant com puguem.
  3. Mantinguem l’aixeta en posició de fred. Canviem-la només quan necessitem expressament l’aigua calenta.
  4. Optem per dutxar-nos en comptes de banyar-nos i regulem la temperatura de l’aigua fins, com a màxim, uns 40 graus.
  5. Quan cuinem, apaguem el foc i/o el forn 5 minuts abans d’acabar per a què els aliments es coguin amb la calor residual.
  6. Procurem tenir plena tant la nevera com el congelador; si no és amb menjar, ho podem fer amb ampolles d’aigua. Descongelem amb freqüència.
  7. A l’hivern, ventilem la casa entre 5 i 10 minuts al dia, preferiblement al matí. Deixem entrar la llum natural i abaixem les persianes quan sigui fosc.
  8. Si tenim radiadors mòbils, posem-los vora la paret més freda i, si tenim calefacció, la posem, com a màxim, a 21 graus. Si la nostra estufa és de butà, ventilarem cada 2 hores d’ús durant uns cinc minuts.

 

Marc legal

La Llei 24/2015, de referència a Catalunya, prohibeix a les empreses subministradores efectuar talls de subministrament en casos de vulnerabilitat.

A més, les empreses energètiques (aigua, gas i electricitat) tenen l’obligació d’informar-te dels recursos vigents i de la protecció legal de què disposes en qualsevol avís de tall per impagament.

 

 

Recursos

Per informar-te amb més profunditat sobre els teus Drets Energètics, pots dirigir-te a Serveis Socials o a l’Oficina de Consum.

 

Serveis SocialsJoan Maragall, 36 / serveissocials@sitges.cat / 93 894 94 94

Consum OAC / Nou, 12 / omic@sitges.cat / 93 810 91 00