Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi ambient

Crida per trobar voluntariat per protegir el corriol camanegre

L’Ajuntament de Sitges col·labora amb entitats ecologistes i l’any passat va participar, amb èxit, en la preservació de nius a Les Botigues. La campanya de protecció del corriol camanegre comença ara i s’allargarà fins a l’agost.

Comença la temporada de nidificació del corriol camanegre a les platges catalanes i l’entitat ecologista Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), que té el suport de l’Ajuntament de Sitges, fa una crida a les persones que vulguin participar del voluntariat per preservar aquesta espècie. L’any passat, enmig de la pandèmia, a la platja de Les Botigues de Sitges ja es va vetllar per la preservació i continuïtat de nius i pollets de corriol petit. Aquest any, tant l’entitat mediambientalista com l’Ajuntament vol animar a les persones que ho desitgin a implicar-se en aquesta preservació, on és fonamental un grup de persones suficient per fer el seguiment i protegir els exemplars.

Tothom qui ho desitgi pot formalitzar la inscripció al voluntariat a l’adreça https://gepec.cat/conservacio/corriol-camanegre/voluntaris-corriol/ i veure els projectes del GEPEC a www.gepec.cat/actualitat. El telèfon de contacte de l’entitat és el 622651374.

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és un petit ocell de la família dels limícoles, que fa els seus nius a les platges, igual com el corriol petit, que és l’espècie que es va localitzar l’any passat a la platja de Les Botigues. A més de les platges sitgetanes i del Garraf, el projecte també inclou municipis del Baix Penedès, el Tarragonès i el baix Camp, que també s’han adherit a la iniciativa. 

El regidor d’espais naturals de l’Ajuntament de Sitges, Eduard Terrado, explica que “aquest és un projecte que es va iniciar l’any passat amb èxit a Les Botigues i que aquest any volem que creixi amb la implicació del voluntariat” i afegeix que “la protecció d’aquesta espècie implicarà la preservació d’un ecosistema associat a l’ambient dunar, tant típic del nostre sistema litoral i que és bàsic per a la protecció del nostre medi ambient”.

El fet que l’època de cria d’aquesta espècie coincideixi amb èpoques on l’ús de les platges per part de la ciutadania es fa més gran, fa que calgui establir uns protocols d’actuació i de col·laboració molt clars. Precisament, l’ús intensiu d’espais com les platges és el que ha fet que el corriol camanegre entrés en una fase de vulnerabilitat. En aquest sentit, els mesos de pandèmia d’aquest últim any han afavorit la cria d’aquests ocells i l’aparició en espais on feia anys que no es veien. 

La campanya de protecció del corriol camanegre comença ara i s’allargarà fins a l’agost, quan serà el moment de fer les conclusions de la temporada. Amb un nombre més gran de persones voluntàries, el GEPEC vol focalitzar els esforços en la millora de la nidificació, la salvaguarda dels nius, l’alimentació i els descans de les parelles i l’obtenció de dades per afavorir la seva conservació.

Aquesta entitat defensa que una bona qualitat de les platges és determinant per a la supervivència del corriol i promou un canvi de dinàmiques a les platges (respectant les restes d’algues i plantes que aporten nutrients i microorganismes vitals per a l’alimentació del corriol), així com la regeneració dels ecosistemes dunars i la seva vegetació pròpia.