Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi ambient

El corriol petit es reprodueix amb èxit a la platja de Les Botigues de Sitges

Set pollets han aconseguit néixer i créixer en aquest espai, afavorit per una menor presència humana a causa de la COVID19 i la protecció de l'espai

Història d'èxit del corriol petit a Sitges. Un informe del Grup d'estudi i protecció dels ecosistemes catalans - Ecologistes de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de Sitges, ha confirmat que han sobreviscut els set pollets de corriol petit nascuts d'un total de quatre postes a la platja de Les Botigues de Sitges. Aquest 100% de supervivència no és habitual, de manera que s'ha conclòs que l'ha afavorit el confinament durant la pandèmia de COVID19, el tancament de platges i accessos, i els treballs de detecció i protecció dels espais de nidificació.

L'estudi d'Ecologistes de Catalunya apunta que el temporal Glòria, al gener, va generar espais idonis per als nius i per a trobar aliment, gràcies a l'aportació de restes marines. A més, el treball ha detectat efectes positius en la nidificació quan s'ha modificat la neteja mecànica i manual de les platges, i quan els usuaris d'aquestes platges han anat tenint consciència de l'existència dels nius. Tot plegat, ha fet que el corriol hagi fet nius en platges urbanes on no s'havia detectat fins ara.

La platja de Les Botigues de Sitges és una platja extensa amb amplades entre el rerepaís vegetat i la mar de fins a 180 metres i té diversos punts amb zones humides temporals i un torrent permanent. Aquestes característiques, malgrat la proximitat amb el passeig marítim, poden haver afavorit la tria del corriol per fer-hi les postes, que es van localitzar al maig. 

Malgrat la tranquil·litat superior a altres temporades, el corriol també ha hagut d'afrontar situacions de perill com persones que caminaven per les dunes amb gossos, sobretot quan aquests animals anaven deslligats.

El mateix informe també considera que la protecció del corriol petit i el corriol camanegre a la platja de Les Botigues i en altres espais de Sitges passa per conservar i augmentar la zona de dunes, prioritzar la neteja manual de platges, vigilar els nius, tenir educadors ambientals a la platja, instal·lar cartells informatius de la incompatibilitat entre gossos i els nius, promoure activitats relacionades amb el corriol a les escoles i instituts, protegir les zones humides o sortides d'aigües al mar i controlar la població de gats a la platja.