Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi ambient

L’embarcació de neteja del litoral ha recollit una mitjana diària de 3,8 quilograms de residus al mar aquest estiu

Els estudis realitzats aquesta temporada relacionen estretament les jornades amb episodis de pluja amb un augment de la quantitat de brossa recollida. La voluntat municipal és tancar el cicle de reciclatge amb la transformació del plàstic recollit en fil per a l’elaboració de peces de roba per al personal municipal, així com altres elements de marxandatge.

L’embarcació de recollida de residus al mar ha recollit 114 quilograms de brossa (1.525 litres de volum) en els dos mesos que ha operat al litoral sitgetà. El servei ha funcionat en dies intermitents els mesos de juliol i agost durant sis hores al dia. En aquest temps ha netejat diàriament una mitjana de 3,8 quilograms de residus, en la seva majoria plàstics, 95 del total, tot i que també s’han recollit al voltant de 17 quilograms de fustes i mig quilo de mascaretes i guants, a més d’altres residus orgànics. El regidor de Platges, Guillem Escolà, ha ressaltat “la importància de mantenir aquest servei en pròximes temporades. Des de l’Ajuntament apostem per la preservació de l’espai litoral, no només de la sorra sinó també del mar, i aquest servei posa de manifest la necessitat d’intervenir per evitar que aquest residus acabin convertits en aliment per a les espècies que habiten la nostra costa o als espigons”.

L’informe realitzat durant els dos mesos de funcionament del servei posa de manifest que la zona on es concentra un major volum de residus és entre Garraf i Cala Morisca, precisament un espai de poca activitat humana, i de Sant Sebastià a l’Estanyol, on s’ubiquen les platges urbanes amb major concurrència i punt de desembocadura de les principals rieres que travessen Sitges als carrers Rafel Llopart i la Bassa Rodona. Es desprèn també de l’informe una correspondència directa entre pluja i augment de residus. Després de la pluja del 3 de juliol, es van recollir més de 16 quilograms en tres jornades, i en un única jornada el 24 d’agost, 12 quilograms.  

La voluntat municipal és promoure l’economia circular i generar nous materials amb el plàstic extret del mar. Com ha explicat Guillem Escolà, “estudiem convertir aquests residus en equipament tèxtil per als treballadors municipals”. Només amb el volum recollit a Sitges els mesos de juliol i agost s’haguessin pogut generar 822 metres de fil per confeccionar peces de roba. La Regidoria de Platges estudia la viabilitat amb les empreses que garanteixin un menor impacte mediambiental durant el procés de transformació del plàstic en fil.  

L’embarcació de recollida de residus al litoral és sostenible: un cop encès el motor amb benzina canvia el combustible a gas GLP. Aquesta mesura ha evitat la contaminació de 414 quilograms de CO2 a l’atmosfera.