Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi ambient

Pla de Prevenció en Urbanitzacions contra incendis

Les urbanitzacions de Quint-Mar, La Llevantina, Montgavina, Rat Penat i Garraf II ja disposen d'un pla per evitar incendis.

El Pla de Prevenció en Urbanitzacions PPU aprovat en el darrer Ple municipal és un instrument per a la planificació i gestió de les mesures adreçades a evitar els efectes dels incendis forestals establertes a la Llei de prevenció d'incendis forestals a les urbanitzacions 5/2003. El PPU es compon de: una proposta de definició del perímetre de la urbanització, una projecte de construcció d'una franja de protecció entorn del perímetre de la urbanització, un projecte de tractament de les parcel·les no edificades i dels espais comuns, un pla d'evacuació de l'urbanització, un conjunt de recomanacions amb referència als accessos, la xarxa elèctrica, les parcel·les edificades, etc.

La realització d'una "franja de protecció" consistirà en un espai perimetral de 25 metres, entre les edificacions i el bosc, net de matolls i amb l'arbrat aclarit, que necessitarà d'un manteniment cada dos anys. La delimitació del perímetre ha anat a càrrec de l'Ajuntament.

El PPU ha estat redactat conjuntament entre l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona i l'execució i el finançament d'aquest pla depèn en primera instància de les urbanitzacions a través de les juntes de compensació, amb la finalitat de complir amb les mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana i edificacions i instal·lacions aïllades situades en terreny forestal.

En el mateix Ple, a més, es va aprovar la subvenció anual per a l'Agrupació de Defensa Forestal de Sitges ADF per financiar les seves accions preventives. Les agrupacions de defensa forestal són associacions formades per propietaris forestals i els ajuntaments dels municipis del seu àmbit territorial i tenen com a finalitat la prevenció i la lluita contra els incendis forestals.


Prohibició de fer foc

Com cada any, la proximitat de l'estiu fa que els cossos de seguretat i d'emergències preparin la temporada amb més sortides i situacions de risc provocades per la calor, la sequedat i els festejos amb coets. La Generalitat ha recordat la prohibició de foc del 15 de març al 15 d'octubre (Decret 64/1995) pel qual, en els terrenys forestals siguin o no poblats d'espècies arbòries i a la franja de 500 metres que els envolta resta prohibit encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Especialment no es podrà cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires i fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.

També queda prohibit llençar objectes encesos, bocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc, llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc, i queda prohibida la utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.


Inici de temporada

Per la seva part, la Diputació de Barcelona va presentar el passat dimecres el Pla de Vigilància Complementària Contra Incendis Forestals 2008, en el qual hi participaran 126 vehicles, 287 persones i que té un pressupost de gairebé 2.611.000 euros. El Pla es desenvolupa en col·laboració amb 263 municipis i 114 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), un treball conjunt entre Diputació, Generalitat, els ajuntaments, les ADF i les associacions privades.

El Pla està dividit en 10 zones de vigilància, amb una superfície total vigilada de 452.297 ha., que inclou la comarca del Garraf, i constarà de 126 rutes, cada una d'elles dotada d'una unitat mòbil de vigilància. L'objectiu principal del Pla és evitar l'inici dels incendis forestals a través de la dissuasió i la informació a la població.