Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mobilitat

L’IMC22 de Sitges es tanca amb 750 participants que han debatut sobre el futur de la mobilitat

El President de la Generalitat, Pere Aragonès, tanca el congrés assegurant que la mobilitat és un dret que ha de relligar tot el país. L’Alcaldessa de Sitges i presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell Abella, fa una crida a posar les persones al centre de les polítiques de mobilitat.

L’International Mobility Congress 2022 (IMT22) s’ha tancat avui amb 750 persones que hi han pres part per debatre sobre el present i el futur de la mobilitat, en diferents escenaris. Durant les jornades d’ahir i avui a Sitges, s’han posat sobre al taula polítiques i solucions generades en diferents parts del món, amb una atenció especial a Suècia, que ha estat el país convidat. El congrés ha donat les claus per avançar cap a una mobilitat més segura, sostenible i inclusiva i també més digitalitzada, amb solucions aplicables a les necessitats reals de la mobilitat pública als pobles i ciutats, presentant innovacions i noves tendències, però també experiències i casos d'èxit d’arreu del món.

El President de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tancat l’IMC22 assegurant que “la mobilitat és un dret, que relliga el país sencer”, tant en l’àmbit social com de territori, i ha explicat que els grans reptes que el país té en l’àmbit de la mobilitat són: culminar el desplegament de la T-mobilitat, augmentar els punts de recàrrega elèctrica de vehicles, i acompanyar sectors industrials com el de l’automoció en el trànsit cap al vehicle elèctric.

Pere Aragonès també ha denunciat les deficiències de Rodalies a Catalunya i ha reclamat, una vegada més, “el traspàs d’aquest servei, que garanteixi les inversions pendents i ens permeti decidir directament sobre una infraestructura del tot transcendental per la vida de molts ciutadans i ciutadanes del país”. I, d’altra banda, també ha lamentat “quedin sense adjudicar el 70% dels recursos dels fons europeus destinats al canvi cap al vehicle elèctric” i ha afegit que “ja hem traslladat al govern de l’estat la necessitat que aquests sobrants que no s’han adjudicat es transfereixin a governs com el de la Generalitat, que sabrem destinar-los amb tota l’eficàcia a aquesta transformació de la indústria de l’automoció”.

Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges i presidenta de l'Associació de municipis pel transport urbà (AMTU), s'ha referit a la revolució del model de mobilitat "que no només Catalunya, sinó tots els països necessiten i que passa per la racionalització, el foment de les energies verdes i posar al centre de les polítiques de mobilitat a les persones i a les seves necessitats”. En aquest sentit, Aurora Carbonell ha explicat que “la necessitat de reduir la nostra dependència de combustibles fòssils ha estat una constant en aquest congrés, com també ho han estat les moltes propostes innovadores d’aquesta revolució del model de mobilitat que no només Catalunya, sinó tots els països necessiten i que passa per la racionalització, el foment de les energies verdes i posar al centre de les polítiques de mobilitat a les persones i a les seves necessitats, amb una oferta competent, de qualitat i amb les freqüències necessàries”.

Carbonell també ha afirmat que “cal dotar al sector de la mobilitat de pressupostos necessaris per adequar la nostra realitat a les necessitats del país” i ha afegit que “hauríem de fer de la mobilitat un dels eixos imprescindibles de les polítiques públiques, pel bé de la salut de tots”, i s’ha referit a l’informe Countdown de la revista Lancet que s’ha donat a conèixer avui i que alerta dels impactes de la crisi climàtica en la salut pròpia i de les pròximes generacions.

Durant el congrés s’han tractat àmbits com: La intel·ligència artificial en la transformació de la mobilitat; Mobilitat i crisi energètica; Experiències globals en mobilitat sostenible; La transformació de les ciutats per l’impacte de la nova mobilitat; El model de transformació digital de la mobilitat del present; La digitalització de la mobilitat i el carsharing; Mobilitat segura i inclusiva; Digitalització al servei de les persones; o Finançament i recursos cap a la mobilitat sostenible.

 Més informació a: www.imcmobilitycongress.com/ .