Sitges s’adhereix a la Setmana Europea de la Mobilitat del 16 al 22 de setembre
Sitges s’adhereix un any més a la Setmana Europea de la Mobilitat que se celebra del 16 al 22 de setembre amb la finalitat de cercar un model de mobilitat més sostenible i eficient. Els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, són alguns dels àmbits on la Setmana de la Mobilitat posa l’accent, per tal de conscienciar de la necessitat de tenir un espai públic amb menys soroll i contaminació, garantint la igualtat social, la seguretat i una millor qualitat de vida. L’objectiu final és que es produeixi un canvi d’hàbits que afavoreixin la mobilitat activa, potenciant un retrobament de la ciutadania amb els pobles i ciutats en un entorn saludable i relaxat.
En aquest sentit, Sitges ha creat el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible 2023-2028, que determina les estratègies en mobilitat urbana. Entre els seus punts prioritaris, destaca l’adequació de les infraestructures de la via pública per aconseguir una mobilitat més sostenible, accessible i sobretot que permeti una convivència segura entre els diferents models de mobilitat urbana. El Pla es troba ara en fase d’aprovació final per part de la Generalitat.
El regidor de Mobilitat, Jaume Monasterio, ha expressat “el compromís ferm de l’Ajuntament amb la mobilitat sostenible i la qualitat de vida dels sitgetans i sitgetanes. A través del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, que ha d’acabar d’aprovar la Generalitat, tenim un full de ruta per impulsar projectes sostenibles, eficients i respectuosos amb l’entorn, però que alhora garanteixen la mobilitat de la ciutadania”, i ha destacat que “treballem en els diferents models de mobilitat amb l’objectiu de crear infraestructures adequades per cada mitjà de transport. Hem ampliat voreres per millorar els desplaçaments a peu, estem treballant en un projecte per ampliar els carrils bici, hem creat places d’aparcament per a motos i estem instal·lant progressivament punts de recàrrega de vehicles elèctrics”. Monasterio ha acabat dient que “aquestes mesures són un pas ferm cap a un Sitges més accessible i saludable, on la convivència i la qualitat de vida de tota la ciutadania és la nostra prioritat”.
Models de mobilitat a Sitges
Sitges compta amb diferents sistemes de mobilitat i infraestructures per poder garantir una mobilitat sostenible. A la xarxa actual de carrils bici, s’unirà l’any vinent un carril bici d’unió entre el Passeig Marítim i la zona de Can Pei a través de l’avinguda Navarra. A més, s’han instal·lat nous aparcaments de bicicletes a prop de zones hoteleres i un servei d’aparcament tancat gratuït a la plaça d’Eduard Maristany. Per estacionar-hi, cal registrar-se a l’aplicació App Benito.
Pel que fa a la xarxa d’autobusos, Sitges disposa d'un servei de tres línies urbanes que travessen tots els sectors del nucli urbà: de Poble Sec a Vallpineda, de Can Pei a Terramar i de la Llevantina a Quint Mar. Les tres línies seran gratuïtes dilluns 16 i dimarts 17 de setembre per celebrar la setmana de la mobilitat.
L'Ajuntament de Sitges també impulsa la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Actualment, hi ha 5 punts de recàrrega a Can Robert, un al carrer Samuel Barrachina, un al Passeig Marítim i un al carrer Ramon Dalmases (Escola Maria Ossó). En els pròxims mesos, s’instal·laran nous punts de recàrrega en altres ubicacions.
En el cas de les motocicletes, s’ha ampliat el parc d’aparcament de motocicletes amb la creació de 130 places noves que s’han generat a partir de la reordenació de l’aparcament del costat de l’estació, que ara en pot acollir un total de 260. A més, a l’avinguda d’Artur Carbonell s’han transformat 4 estacionaments de zona blava en 15 noves places per a motos, i al Passeig Marítim s’han creat 40 places noves en diferents punts.
D’altra banda, el consistori impulsa el sistema d’aparcaments per a la Distribució Urbana de Mercaderies (DUM), que permet incrementar la rotació de l’estacionament al centre de la vila i facilitar la disponibilitat de places per a vehicles de distribució i altres autoritzats. Aquest mes està previst ampliar les zones DUM en les zones de càrrega i descàrrega de Bassa Rodona, Oasis, Carrer Espalter i Passeig Marítim, afegint-se així a les ja existents a l’Illa de Cuba, el Passeig de la Ribera, el carrer Francesc Gumà, Santiago Rusiñol i Artur Carbonell. L’aparcament a les zones DUM està controlat mitjançant l’App Parkunload, que permet indicar la franja horària d’estacionament i fer-ne el control.