Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Promoció econòmica

Mesures específiques sectorials

Turisme, indústries culturals, cooperatives, comerç, artesania i moda, construcció.

S’obre la convocatòria pública per a la concessió d'ajuts en forma de garantia d'operacions de préstec destinades al finançament de les necessitats de liquiditat derivades de la COVID-19 - ICF Esports Liquiditat.

Consulteu la RESOLUCIÓ PRE/1688/2021, de 25 de maig, per la qual s'obre la convocatòria del procediment per a laconcessió d'ajuts en forma de garantia d'operacions de préstec destinades al finançament de lesnecessitats de liquiditat derivades de la COVID-19 - ICF Esports Liquiditat (ref. BDNS 566843).

 

El termini de presentació de sol·licituds és de deu dies hàbils a comptar des del 2 de juny de 2021.

 

Tràmits

Aquestes subvencions tenen per objecte donar suport a l'exhibició de muntatges teatrals de caràcter professional
mitjançant subvencions que compensen part de les pèrdues derivades del dèficit d'explotació.

Les subvencions que preveuen aquestes bases s'adeqüen al Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior, en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.

 

El període per presentar sol·licituds és del 7 al 28 de juny del 2021, tots dos inclosos.

Accediu al Tràmit.

Consulteu la RESOLUCIÓ CLT/1523/2021, de 18 de maig, per la qual es dona publicitat a l'Acord del Conselld'Administració de l'Institut Català de les Empreses Culturals pel qual s'aproven les bases específiques quehan de regir la concessió de subvencions per compensar el dèficit d'explotació per l'exhibició demuntatges teatrals de caràcter professional.

 

Aquest ajut és de tramitació telemàtica obligatòria:

Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.

Consulteu les condicions tècniques necessàries per fer els tràmits en línia 

Per consultes sobre els continguts de la subvenció:  935 547 843 i 935 547 845

Per consultes sobre la tramitació telemàtica: 935 529 166.                   

Horari: de 9 a 14 h. de dilluns a divendres

Subvencions per compensar les pèrdues de les sales d'exhibició cinematogràfica de Catalunya pel seu tancament forçós a causa de les mesures establertes amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 - Tercera convocatòria

 

Aquestes subvencions tenes com a objecte contribuir econòmicament a compensar les pèrdues per la impossibilitat de recaptació corresponent al rendiment de taquilla de les sales d'exhibició cinematogràfica del territori de Catalunya a causa del tancament forçós.

Poden optar a aquestes subvencions les empreses, tant si són persones físiques com jurídiques, i les entitats, públiques o privades, que gestionin una sala d'exhibició cinematogràfica a Catalunya i que estiguin inscrites al Registre d'empreses audiovisuals de Catalunya o al Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals que gestiona l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, en la secció d'exhibició cinematogràfica o audiovisual

 

El període per presentar les sol·licituds és del 18 de maig a l’1 de juny del 2021, tots dos inclosos.

 

Aquest ajut és de tramitació telemàtica obligatòria: Tràmit

Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.

Consulteu les condicions tècniques necessàries per fer els tràmits en línia a Tràmits gencat

 

Horari: de 9 a 14 h. de dilluns a divendres. 

(Canal Empresa- Gencat) Dubtes sobre les línies de subvenció 933 162 808  

(Canal Empresa- Gencat) Dubtes tramitació telemàtica: 935 529 166.

Tercera línia d’ajuts dotada amb 14,1 milions d’euros per a establiments d’oci nocturn i parcs infantils privats tancats per les restriccions sanitàries de la Covid-19.

Amb aquesta tercera línia es vol donar continuïtat a l’ajut públic per al manteniment dels negocis davant la disminució dràstica de facturació derivada dels tancaments.

 

Persones beneficiàries:

Els professionals autònoms i pimes titulars d'un parc infantil privat, així com d'un establiment d'oci nocturn (bars musicals, discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacle, i concerts d’infància i joventut, discoteques de joventut i karaokes) afectats per les mesures de tancament decretades pel Procicat els mesos d’agost i d’octubre de l’any passat, respectivament.

 

Quantitat de l'ajut:

Àmbit 1: parcs infantils privats, aportació única fins a una quantia màxima de 15.000€

Àmbit 2:  bars musicals, discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacles, sales de festes amb espectacles i concerts d'infància i joventut, disoteques de joventut i karaokes, aportació única amb una quantia màxima de:

- 10.000€ per a establiments de menys de 10 treballadors

- 35.000€ per a establiments de 10 o més treballadors i aforament de menys de 1.300 persones

- 70.000€ per a establiments de 10 o més treballadors i aforament de 1.300 persones o més.


És necessari presentar la sol·licitud per aquesta 3a convocatòria encara que hàgiu sol·licitat la primera o segona convocatòria de subvencions per a l'oci nocturn i parcs infantils privats. Ho heu de fer telemàticament pel Canal Empresa, omplint el model formalitzat que es pot trobar al web del CCAM, de Canal Empresa o del Departament d’Empresa i Coneixement.

 

Accés al tràmit: Canal Empresa

La Secretaria d’Estat de Turisme del ministeri d’Indústria ha creat un espai en línia que permet trobar tots els ajuts que posen a disposició del sector turístic les diferents administracions. El lloc web pot ser una bona porta d’accés a les ajudes vinculades amb economia, fiscalitat, laboral, formació i transformació digital.

https://www.reactivatur.es/ca/

 

El BOE de 14 d'abril de 2021 publica el Reial Decret 266/2021, de 13 d'abril, que s’aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajuts directes a les Comunitats Autònomes (CCAA) per a l'execució de programes d'incentius vinculats a la movilitat elèctrica (MOVES III) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Aquest programa, impulsat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i coordinat a nivell estatal per l'IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía), s'adreça a incentivar la mobilitat elèctrica i particularment, la compra de vehicles elèctrics i el desplegament d'infraestructures de recàrrega per a aquests vehicles.

 

Més informació a: https://www.idae.es/ayudas-y-financiacion/para-movilidad-y-vehiculos/programa-moves-iii

Vehicles eligibles: http://coches.idae.es/base-datos/vehiculos-elegibles-programa-MOVES

 

 

La Secretaria d’Estat de Turisme del ministeri d’Indústria ha creat un espai en línia que permet trobar tots els ajuts que posen a disposició del sector turístic les diferents administracions. El lloc web pot ser una bona porta d’accés a les ajudes vinculades amb economia, fiscalitat, laboral, formació i transformació digital.

https://www.reactivatur.es/ca/

 

Cambres de Catalunya t'ajuden a obrir noves oportunitats de negoci a l’exterior, a fer possible que els teus productes travessin les fronteres i a posicionar digitalment el teu negoci al món.

T'ofereixen una diagnosi gratuïta personalitzada del potencial de la teva empresa amb recomanacions pràctiques.

Més informació

Surten publicades les bases reguladores i les condicions per a la concessió d'ajuts extraordinaris al sector del comerç al detall amb establiments de productes no essencials i una superfície superior a 400 metres quadrats i als establiments o locals comercials que es trobin dins de centres, galeries o recintes comercials afectats econòmicament per les conseqüències de la Covid-19, amb la finalitat de reactivar, impulsar i fomentar la competitivitat i la qualitat d'aquests sectors, davant els efectes causats pel tancament decretat per la Resolució SLT/1/2021, de 4 de gener.
L'ajut atorgat consistirà en una aportació única.


El termini de presentació és des del 10 de març fins al 17 de març de 2021.

Tràmit
Bases.
Publicació al DOGC: Resolució
Més informació.

S’obre la convocatòria per a la concessió d'ajuts extraordinaris i d'emergència per fer front a les afectacions econòmiques i socials produïdes en el sector de l'activitat física i l'esport a causa de la suspensió i la limitació de l'obertura al públic de les instal·lacions esportives a Catalunya.
El termini de presentació de sol·licituds és de cinc dies hàbils a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria.
Publicació al DOGC: Resolució PRE/613/2021, de 4 de març

S’aproven les bases que tenen per objecte la concessió de subvencions per a les activitats de les galeries d'art, d'acord amb les modalitats següents:


a) Suport a la programació de temporada en espais d'exposició de Catalunya. L’import de la subvenció és de 3.000 euros.

b) Suport a les activitats de difusió i de promoció de les galeries d'art que duguin a terme la seva activitat de programació en espais d'exposició de Catalunya. L’import de la subvenció és de és com a màxim el 70% de la despesa subvencionable total declarada i admesa, fins a un màxim de 15.000 euros.


Poden optar a aquestes subvencions les empreses persones físiques o jurídiques constituïdes com a galeries d'art que tinguin com a activitat principal l'exposició oberta al públic d'obres d'art amb finalitat comercial, tant si tenen un espai propi d'exposició com si no el tenen.


Publicació al DOGC: Resolució CLT/618/2021, de 4 de març

S’aproven les bases per subvencionar projectes d'internacionalització d'empreses audiovisuals que contribueixin a la comercialització de la producció audiovisual. Aquests projectes només poden referir-se a l'assistència a fires, a mercats i a activitats d'indústria.
S'estableixen les modalitats següents:
a) Projectes d'internacionalització d'empreses de producció audiovisual independents que internacionalitzin obres audiovisuals en qualsevol fase de producció o acabades. L'import de la subvenció ha de ser, com a màxim, del 50% del cost total del projecte, fins a un màxim de 5.000,00 euros, sempre que, acumulat amb altres ajuts de minimis de qualsevol administració pública atorgats durant l'exercici fiscal corrent i els dos anteriors, no superi els 200.000,00 euros.

b) Projectes d'internacionalització d'empreses de distribució audiovisual independents amb comercialització d'un catàleg d'obres audiovisuals en qualsevol fase de producció o acabades. Aquestes distribuïdores han de ser exportadores. L'import de la subvenció ha de ser, com a màxim, del 50% del cost total del projecte, fins a un màxim de 8.000,00 euros, sempre que, acumulat amb altres ajuts de minimis de qualsevol administració pública atorgats durant l'exercici fiscal corrent i els dos anteriors, no superi els 200.000,00 euros.


Poden optar a aquestes subvencions les empreses de producció o de distribució audiovisual independents que estiguin inscrites en el Registre d'empreses audiovisuals de Catalunya o en el Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals, gestionat per l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), o les d'un estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu i amb establiment operatiu a Espanya.


Publicació al DOGC: Resolució CLT/616/2021, de 4 de març

S’obre la convocatòria per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència no competitiva, per compensar les pèrdues del 14 al 30 de març de 2020 de les sales d'exhibició cinematogràfica de Catalunya pel seu tancament forçós a causa de les mesures establertes amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.


El període per presentar les sol·licituds és del 9 al 29 de març del 2021, tots dos inclosos.


Publicació al DOGC: Resolució CLT/558/2021, de 25 de febrer

S’obre la convocatòria en l'àmbit de les arts, per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, per a les activitats dels centres de creació i producció d'arts escèniques, música i arts visuals de caràcter professional en equipaments de titularitat pública per a l'any 2021.


El període per presentar les sol·licituds és del 9 al 24 de març de 2021.


Publicació al DOGC: Resolució CLT/579/2021, de 25 de febrer

S'ha aprovat una nova prestació extraordinària de pagament únic destinada a les persones professionals, tècniques i docents de les arts escèniques, arts visuals i la música per les activitats culturals suspeses o restringides per raó de la crisi sanitària a Catalunya.

Requisits de les persones beneficiàries

 1. Tenir divuit anys o més.
 2. Estar empadronat i residir legalment en un municipi de Catalunya.
 3. Haver exercit alguna activitat professional, per compte propi, en situació d’alta en el Règim especial d’autònoms de la Seguretat Social (RETA), o per compte d’altri, en el Sistema Especial d’Artistes del Règim general de la Seguretat Social, en activitats artístiques, tècniques i docents de les arts escèniques, arts visuals i la música, o bé al Règim general de la Seguretat Social per les mateixes activitats, com a mínim un dia l’any 2020.
 4. Haver obtingut uns ingressos durant l’any 2020 que no hagin superat l’import de 20.000 euros.
 5. Acreditar les activitats o serveis culturals suspeses per raó de la crisi sanitària a Catalunya (festivals, espectacles, concerts, xerrades, recitals, tallers, classes, cursos o altres), als quals s'havia compromès.
 6. Complir les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social  o bé disposar de la corresponent resolució de pròrroga, ajornament, moratòria o qualsevol altra condició especial dels seus deutes amb l'Estat, la Generalitat i la Seguretat Social. Aquest compliment s'ha de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, abans de la resolució d'atorgament i abans de rebre qualsevol pagament.


Quantia de la prestació
S'estableix un pagament únic de 750 euros, fins a l'exhauriment total de la partida pressupostària destinada a aquests efectes. 

Accés al tràmit

Més informació

S’aproven les bases reguladores dels ajuts destinats al foment de les actuacions de les agrupacions de defensa forestal (ADF).


Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les agrupacions de defensa forestal que compleixin els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.


Publicació al DOGC: Ordre ARP/42/2021, de 19 de febrer

S'aprova la convocatòria en l'àmbit de la cultura popular i el patrimoni etnològic, per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, per a activitats culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional i amb l'associacionisme per a l'any 2021.

El període per presentar les sol·licituds és del 25 de febrer al 15 de març de 2021.

Bases.

Publicació al DOGC: Resolució CLT/449/2021, de 15 de febrer

S'aprova la convocatòria per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència no competitiva, per a les despeses de funcionament d'empreses i entitats que gestionin sales amb programació estable de música en viu ubicades a Catalunya durant la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.


Les subvencions que preveu aquesta convocatòria es regeixen per les bases generals reguladores dels procediments per a la concessió d'ajuts en règim de concurrència, que s'han publicat mitjançant la Resolució CLT/3142/2020, d'1 de desembre.


El període per presentar les sol·licituds és del 24 de febrer al 10 de març del 2021, ambdós inclosos.


Publicació al DOGC: Resolució CLT/452/2021, d'11 de febrer

S'aprova la convocatòria per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència no competitiva, per a despeses estructurals d'entitats de cultura popular i tradicional catalana i aranesa afectades pel cessament de l'activitat cultural a causa de l'estat d'alarma amb motiu de la COVID-19, per a l'any 2021.


El període subvencionable és del 7 de gener al 30 de juny del 2021.


Les subvencions que preveu aquesta convocatòria es regeixen per les bases generals que consten a l'annex de l'Acord del Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de 24 de novembre de 2020, publicat mitjançant la Resolució CLT/3216/2020, de 8 de desembre.


El període per presentar les sol·licituds és del 24 de febrer al 5 de juliol del 2021.


Publicació al DOGC: Resolució CLT/416/2021, d'11 de febrer


Tràmits.

Ajuts directes a l'agricultura i la ramaderia i altres règims d'ajut per a la campanya 2021
Es convoquen per a la campanya 2021 els ajuts que es detallen a continuació:

 • Règim de pagament bàsic:
  Ajut al pagament bàsic.
  Pagament per pràctiques agrícoles beneficioses per al medi ambient.
  Pagament complementari per als joves agricultors/es.
  Sol·licitud de drets de la reserva nacional de pagament bàsic.
 • Règim de petits agricultors.
 • Ajuts associats per a les persones agricultores.
 • Ajuts associats per a les persones ramaderes.

Publicació al DOGC: Resolució ARP/451/2021, de 9 de febrer

El Govern destinarà 10 milions d'euros a nous ajuts directes per a esdeveniments firals, centres comercials i locals de més de 400 m2 afectats per les restriccions de la Covid-19

El departament d’Empresa i Coneixement obre una línia d’ajuts dotada amb 6,4 milions d’euros per a establiments de més de 400 metres quadrats i per a locals situats en centres, galeries i recintes comercials, una altra de 3,6 milions per a recintes i esdeveniments firals i, una tercera, per a botigues de centres comercials.


En els propers dies es publicaran les bases de les dues noves línies.


Nota de premsa.

Ajuts per l’elaboració dels vins escumosos de qualitat.


Es convoquen els ajuts de minimis per a la utilització de most concentrat rectificat en l'elaboració de vins escumosos de qualitat corresponents a 2021.

Les persones beneficiàries han de realitzar la compra del MCR objecte dels ajuts i el seu pagament entre l'1 de gener de 2021 i el 31 de març de 2021, ambdós inclosos, i justificar-los davant del DARP abans del 29 de maig de 2021.


El termini de presentació de sol·licituds de l'ajut és de 15 dies naturals a partir de l’endemà de la publicació al DOGC.


Publicació al DOGC: Resolució ARP/418/2021, de 10 de febrer


Més informació.

Ajuts extraordinaris al sector de l'activitat física i l'esport


S'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajuts extraordinaris i d'emergència per fer front a les afectacions econòmiques i socials que es puguin produir al sector de l'activitat física i l'esport, com a conseqüència de la crisi sanitària, econòmica i social de la COVID-19 durant l'any 2021.


S’estableixen dos programes:


1. Per a entitats gestores d'instal·lacions esportives l'obertura al públic de les quals s'hagi vist suspesa o limitada.

2. Per a entitats organitzadores de competicions esportives oficials d'àmbit català, a nivell federat (excloses les professionals) i escolar, la celebració de les quals s'hagi vist ajornada.


L'ajut consisteix en una aportació única per persona sol·licitant i convocatòria i el termini de presentació de sol·licituds es determina a la convocatòria corresponent.


Publicació al DOGC: Resolució PRE/392/2021, de 12 de febrer.


Tràmits i informació.

(Convocatòria pendent de publicació)

Subvencions en l’àmbit de les activitats dels parcs infantils privats i l’oci nocturn, afectats econòmicament per les mesures de tancament decretades per pal·liar els efectes de la COVID-19.

 

Beneficiaris

Autònoms, microempreses i pimes dedicades a l’oci nocturn (bars musicals, discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacle, sales de festa amb espectacle i concerts d’infància i joventut, discoteques de joventut i karaokes), així com els parcs infantils privats, afectats per les mesures de tancament decretades pel Procicat els mesos d’agost i d’octubre de l’any passat, respectivament.

 

Quantitat de l'ajut

Ajuts de 6.000 euros per als parcs infantils i entre 5.000 i 10.000 per a l’oci nocturn.

 

La subvenció consistirà en un pagament únic a cada beneficiari, amb l’aportació següent:

 

 • Parcs infantils privats: 6.000 euros
 • Establiments oci nocturn de menys de 10 treballadors: 5.000 euros
 • Establiments d’oci nocturn de 10 o més treballadors: 15.000 euros

 

Els beneficiaris de la primera línia rebran el pagament automàtic sense presentar nova sol·licitud.

 

A través del següent enllaç posem al vostre abast informació de les bases reguladores aprovades segons resolució del DOGC núm. 8.340 del passat 12 de febrer.

 

La convocatòria s’obrirà en els propers dies (pendent de publicació al DOGC) per a la presentació de sol·licituds.

El Departament d’Empresa i Coneixement ha ampliat el pressupost inicial d'ajuts directes per a empreses i autònoms del sector turístic afectats per la Covid-19, amb l'objectiu de donar cobertura a la totalitat de beneficiaris.

L’ajut que es va posar en marxa el passat 26 de novembre consta d'un pagament únic destinat a guies de turisme de Catalunya habilitats; titulars d’establiments d’allotjament turístic (establiments hotelers, apartaments turístics, càmpings i establiments de turisme rural); agències de viatge; empreses explotadores d’habitatges d’ús turístic, i establiments i activitats d’interès turístic. Dins d’aquest últim grup s’incloïen les activitats següents: congressos i turisme de reunions; rutes guiades, culturals, sortides de coneixement del patrimoni i el medi natural i excursions; senderisme; cicloturisme; enoturisme; ecoturisme; activitats aquàtiques i nàutiques, i activitats desenvolupades en parcs de natura, aquàtics i temàtics.

En concret, les subvencions consistien en una aportació de:

 • Guies de turisme habilitats: 2.000 euros.
 • Establiments d'allotjament i establiments i activitats d’interès turístic: de 5.000 a 20.000 euros segons el nombre de treballadors.
 • Empreses explotadores de HUTs: de 5.000 a 10.000 euros segons el nombre de treballadors.

Podeu trobar més informació en el següent enllaç.

S’aproven les bases per la concessió d'ajuts a projectes culturals dels àmbits de les arts escèniques, de les arts visuals i del món editorial, discogràfic i musical que tinguin una temporalitat definida, que siguin econòmicament identificables i diferenciables dins l'activitat de l'empresa i adreçats a la producció, distribució, comercialització o explotació de béns de consum cultural.


Poden presentar sol·licituds les empreses privades que siguin persones físiques o jurídiques que tinguin com a objecte fer activitats de producció, distribució o comercialització de béns de consum cultural.


Publicació al DOGC: Resolució CLT/185/2021, de 28 de gener

S’obre la convocatòria per a la concessió de subvencions per a la realització de consultories per a empreses o entitats culturals.


Poden presentar sol·licituds les empreses, persones físiques o jurídiques, que pertanyin a l'àmbit de les arts escèniques, les arts visuals, editorial, musical, audiovisual i de la cultura digital.


El període per presentar sol·licituds és del 8 de febrer al 22 de març del 2021, ambdós inclosos.


Publicació al DOGC: Resolució CLT/173/2021, de 26 de gener


Tràmit.

Avui comença el termini per sol·licitar la línia d'ajuts adreçats als comerços de més de 400 m² i establiments ubicats en centres, galeries i recintes comercials que han tingut pèrdues degudes al tancament del 7 al 24 de gener.
A qui va adreçat l’ajut? 

- Autònoms i empreses de comerç al detall de productes no essencials que tinguin el seu establiment a Catalunya i que el local on exerceixen l'activitat tingui una superfície superior als 400 m².
- Autònoms i empreses de comerç al detall de productes no essencials, que el local en el qual exerceixen l'activitat estigui ubicat en un centre o recinte comercial i que no tinguin accés directe des del carrer.
Els fabricants i majoristes que no fan venda al detall queden exclosos d’aquest ajut.
Es tracta d’una quantitat única de 3.750€. Aquests ajuts es poden acumular a altres subvencions o ajuts públics i/o privats ja sol·licitats.

A la sol·licitud caldrà adjuntar:

- Una declaració responsable acreditant que es compleixen els requisits.

- Dues fotografies de l’establiment (una de l’interior i una de la façana).

Accediu al tràmit aquí.

Subvencions en l’àmbit de les activitats de restauració, centres d'estètica i bellesa, parcs infantils privats, locals d'oci nocturn i negocis situats en centres comercials, afectats per les restriccions per fer front a la #COVID19

Nova subvenció en l’àmbit de les activitats de restauració, els centres d’estètica i bellesa i els establiments comercials situats en un centre o recinte comercial, afectats econòmicament per les mesures de tancament decretades per pal·liar els efectes de la COVID-19.

Aquesta subvenció té la finalitat de reactivar i impulsar aquestes activitats davant de la situació de tancament que ha comportat la Resolució SLT/2700/2020, de 29 d'octubre, que varen implicar la suspensió d’aquestes activitats.

Modificació de les bases

El manteniment de les restriccions i tancaments decretats per als sectors de la restauració i els establiments o locals de centres o recintes comercials requereix ampliar els recursos destinats a pal·liar els perjudicis econòmics derivats d’aquestes restriccions. És per això que el Departament d’Empresa i Coneixement ha modificat les bases de la convocatòria de subvencions adreçada a aquests sectors amb l’objectiu d’incrementar els imports dels ajuts i prioritzar que els rebin aquells qui no n’han rebut cap abans. Podeu consultar el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) que publica la modificació de les bases. En els propers dies s’obrirà la convocatòria.

Les quanties dels ajuts

 • Bars, restaurants i cafeteries: aportació de 2.000 euros.
 • Centres d’estètica i bellesa: aportació de 1.500 euros.  
 • Comerços situats dins de centres o recintes comercials: aportació de 3.000 euros.

Únicament hauran de presentar sol·licitud els establiments comercials situats en un centre o recinte comercial, i els establiments de restauració i estètica que no van demanar la primera convocatòria de subvencions.

En el cas dels establiments que ja són beneficiaris de la primera línia d’ajuts a restauració, centres d’estètica i bellesa, es procedirà a un segon pagament automàtic de l’ajut sense haver de fer cap tràmit nou.

Es donarà prioritat en el pagament als beneficiaris que no hagin cobrat cap ajut.

 

Aquestes subvencions es poden acumular a altres subvencions o ajuts públics i/o privats, nacionals o internacionals, ja sol·licitats, inclosa la 1a convocatòria d'aquestes subvencions.

Més informació i tràmits de sol·licitud a: http://ccam.gencat.cat/ca/serveis/subvencions/subvencions_2020_negocis_afectats_covid/restauracio_bellesa/2a_convocatoria/

 

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través del CCAM, va presentar els ajuts en una jornada informativa. Consulteu el vídeo de la sessió a:

https://www.youtube.com/watch?v=rwKiaid4aTc

L'objecte d'aquestes bases és regular les condicions per a la concessió de subvencions adreçades als cellers amb denominació d'origen afectats econòmicament per la crisi sanitària provocada per la COVID-19.
Poden ser beneficiaris d'aquests ajuts els cellers inscrits en alguna de les denominacions d'origen de Catalunya que tinguin treballadors/ores d'alta afiliats al Sistema especial per a treballadors/ores per compte d'altri agraris. També han d’haver patit una reducció de la facturació de com a mínim el 20% durant el període inclòs entre el 14 de març de 2020 i el 20 de juny de 2020, amb la finalització de l'última pròrroga de l'estat d'alarma.
La subvenció consisteix en una aportació màxima de 1.200,00 euros per cada treballador/a. L'import de la subvenció és en funció de la durada de l'alta de cada treballador/a al Sistema especial per a treballadors/ores per compte d'altri agraris: a) 900,00 euros per una durada entre 2 mesos i menys de 4. b) 1.200,00 euros per una durada de 4 mesos o més.
L'import màxim de la subvenció per cada persona beneficiària és de 6.000,00 euros.


Publicació al DOGC: Ordre EMC/195/2020, de 9 de novembre


Sol·licituds

L'objecte d'aquestes bases és regular les condicions per a la concessió de subvencions a autònoms i empreses del sector turístic de Catalunya afectats econòmicament per la situació de crisi ocasionada per la COVID-19, per compensar l'evident pèrdua econòmica del sector i garantir la continuïtat de la seva activitat.
Poden ser persones beneficiàries:
a. Guies de turisme de Catalunya habilitats.
b. Titulars d'establiments d'allotjament turístic: establiments hotelers, apartaments turístics, càmpings i establiments de turisme rural.
Butlletí d’Ajuts i Subvencions
c. Agències de viatges.
d. Establiments i activitats d'interès turístic: persones o empreses que contribueixen a dinamitzar i promoure el turisme i afavoreixen les estades al territori tot enriquint l'experiència dels visitants als quals principalment adrecen les propostes. A l'efecte d'aquestes bases, s'hi entenen incloses les activitats següents: Congressos i turisme de reunions. Rutes guiades, culturals, sortides de coneixement del patrimoni i el medi natural i excursions. Senderisme. Cicloturisme. Enoturisme. Ecoturisme. Activitats aquàtiques i nàutiques. Activitats desenvolupades en parcs de natura, aquàtics i temàtics.
S'hi inclouen també les explotadores d'habitatges d'ús turístic. D'acord amb les condicions específiques de compliment que s'especifiquen addicionalment.

 

Queden expressament exclosos:
- Els establiments de restauració.
- Els allotjaments juvenils que es regeixen per la normativa sectorial definits en el capítol VI del títol III de la Llei 13/2002, de 21 de juny, de turisme de Catalunya.
- Els propietaris d'habitatges d'ús turístic que no siguin explotadors d'acord amb el que es demana en aquesta norma.
- Els recintes i les àrees d'acollida per a autocaravanes.
- Els refugis de muntanya i similars no inscrits al Registre de Turisme de Catalunya.
- Els consultors i les empreses d'assessoria turística. Les empreses de publicitat.
- Les acadèmies d'idiomes, els centres de formació, i els organitzadors de cursos escolars, estades esportives o estudis a l'estranger, o activitats de traducció o interpretació.
- Els centres recreatius, de joc, oci i espectacles.
- Les empreses de lloguer de tot tipus de vehicles o modalitats de mobilitat (cotxes, motos, autocaravanes, patinets, cavalls...).
- Els organitzadors d'esdeveniments privats no turístics.
- Els gimnasos, les escoles esportives i les activitats de lloguer de material (esquí, pàdel, surf, tennis).
- Els col·lectius, les associacions i els gremis.
La subvenció consistirà en una aportació única per persona beneficiària.
Els guies de turisme de Catalunya habilitats rebran la quantia de 2.000,00 euros.
Els col·lectius inclosos en els apartats b), c) i d) de la base 2.1, les quanties següents:
- Autònoms i empreses amb una mitjana de fins a 5 persones treballadores: 5.000,00 euros.
- Empreses amb una mitjana d'entre 6 i 49 persones treballadores: 10.000,00 euros.
- Empreses amb una mitjana de més de 50 persones treballadores: 20.000,00 euros.
- En el cas de les empreses explotadores d'habitatges d'ús turístic quedarà articulada en dos trams.
Empreses de fins a 10 persones treballadores: 5.000,00 euros.
Empreses a partir d'11 o més persones treballadores: 10.000,00 euros.
Bases

La convocatòria i el tràmit per sol·licitar l’ajut estaran disponibles en breu en el següent enllaç.

La pandèmia de la covid-19 ha provocat una greu crisi econòmica a tot Europa, davant la qual les institucions europees han reaccionat amb un ambiciós paquet de recuperació de 750.000 milions d'€. Aquests fons es desemborsaran durant els pròxims anys per a promoure la transformació digital i ecològica de les empreses i la societat en general.
Des de PIMEC i la Plataforma Pimes organitzen una trobada digital el proper dia 23 de novembre de 9:00 a 10:30, amb alts representants de la Comissió Europea i del Govern espanyol per a conèixer els detalls dels nous fons europeus i reclamar també que les pimes s'erigeixin en les seves principals beneficiàries.
Per a mes informació i inscripcions cliqueu el següent enllaç

Aquesta convocatòria és una oportunitat per captar i formar talent amb metodologia científica i que fomenta la col·laboració entre entorns acadèmics i qualsevol tipus d'empresa, també administracions públiques.
El finançament és pel conjunt dels 3 anys de durada del projecte, cofinança la retribució de la persona per part de l'empresa, al grup de recerca i la formació del doctorat.
El termini de la convocatòria finalitza el 15 de desembre.
Per a mes informació i inscripcions cliqueu el següent enllaç

Publicació al DOGC: Resolució EMC/2805/2020, de 5 de novembre


El termini de presentació de sol·licituds serà de 15 dies a comptar des de les 00:00 hores de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució al DOGC o fins a l'exhauriment de la dotació pressupostària dels ajuts.


Els Cupons a la internacionalització tenen per objectiu incentivar la internacionalització de les empreses i es poden bescanviar per algun d’aquests serveis:
- Cupó al desenvolupament d'un pla de promoció internacional: selecció del producte o servei a internacionalitzar, dels països de destí, dels canals de distribució, elaboració del llistat de clients potencials. Ajut màxim de 2.400 euros.
- Cupó a la subcontractació d’un Export Manager. Ajut màxim de 4.000 euros.
Més informació sobre els cupons ACCIO a la competitivitat de l’empresa.

Es podran beneficiar:
- Els treballadors i treballadores que com a conseqüència de la crisi sanitària derivada de l'COVID-19, no puguin continuar realitzant l'activitat laboral que va donar lloc a la seva inclusió en el Règim General com a artistes en espectacles públics
- Sempre que no estiguin percebent o hagin optat per la prestació contributiva per desocupació o ordinària prevista en article 262 i següents de el text refós de la Llei general de Seguretat Social.
- No es poden trobar afectats per procediments de suspensió de contractes i reducció de jornada regulades pel Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social de l'COVID-19.
Se li ha de reconèixer durant els períodes d'inactivitat en l'exercici 2020 que responguin a la crisi sanitària, que tenen cobert el període mínim de 20 dies cotitzats en l'any anterior a la situació legal d'atur.
Més informació i tràmits en el següent enllaç.

 

 

Decret Llei 38/2020, de 3 de novembre


Només se subvencionen espectacles i activitats cancel·lades que s'haguessin de realitzar entre el 30 d'octubre i el 31 de desembre de 2020.


Termini de sol·licitud: pendent de convocatòria novembre 2020.


Per a més informació consulteu el següent enllaç.

 

S’aproven les bases específiques la concessió de subvencions per contribuir econòmicament a compensar la reducció d'ingressos corresponents als concerts i espectacles de pagament realitzats en espais escènics i musicals del territori de Catalunya que, per aplicació de mesures especials de les autoritats sanitàries per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19, han patit una reducció forçada de l'aforament. Als efectes d'aquestes bases, s'entén per espais escènics i musicals els següents: teatres, auditoris, sales d'actes, sales de concert, casals, centres cívics, carpes de circ o similars, i espais a l'aire lliure especialment habilitats per a la realització d'espectacles públics i que s'utilitzin per a la realització d'un concert o espectacle de pagament.


La convocatòria està prevista per als propers dies. Bases

S’aproven les bases reguladores de la línia de subvencions destinades a impulsar start-ups (en fase inicial) i projectes d’R+D. - Subvencions destinades a incentivar el creixement en fases inicials de start-up tecnològiques (empreses emergents amb tecnologia pròpia).
S’aproven les bases reguladores de la línia de subvencions destinades a impulsar start-ups (en fase inicial) i projectes d’R+D. - Subvencions destinades a incentivar el creixement en fases inicials de start-up tecnològiques (empreses emergents amb tecnologia pròpia).

Mesures especials per a la prevenció del contagi en el sector audiovisual. Accediu aquí

 

S’obre la convocatòria d’ajuts amb la finalitat de garantir que els productors agraris de productes peribles disposin de prou liquiditat i puguin preservar la continuïtat de l'activitat econòmica durant i després de l'estat d'alarma.

El termini de sol·licituds finalitza el proper 2 de novembre


Publicació al DOGC: Resolució ARP/2597/2020, de 21 d'octubre
Trobareu més informació en el següent enllaç

 

Mesures específiques per tipus d'establiment. Accediu aquí

Activitat permesa a partir del proper dilluns 4 de maig per comerços, bars i restaurants

Requisits per tipus d'activitat: accés aquí

Legislació: Ordre SND/388/2020 de 3 de maig. Accés aquí 

Recomanacions Agència Catalana de Seguretat Alimentària Accés aquí

Guies de recomanacions i bones pràctiques CCAM aquí 

 

 

 

Administració:

Estat

Àmbit d'aplicació:

Empreses i autònoms del sector turístic.

Mesura:

L'Institut de Crèdit Oficial ofereix fins a 500.000€ per finançar necessitats de liquiditat a empreses i emprenedors amb CNAE del sector turístic i activitats connexes.

Requisits:

Autònoms i empreses amb domicili social al territori nacional.

Documentació de consulta:

(--)

Lloc de tramitació:

ICO

Enllaç web ICO aquí

 

 

 

Administració:

Estat

Àmbit d'aplicació:

Empreses i autònoms

Mesura:

Allotjaments turístics. Se suspèn l’obertura al públic els establiments d’allotjament turístic, excepte per a tasques de vigilància, seguretat i manteniment

Requisits:

Excepcionalment poden continuar amb l’activitat aquells establiments amb clients allotjats abans de la declaració de l’estat d’alarma, sempre i quan aquest puguin disposar de les infraestructures en les seves habitacions per desenvolupar les activitats de primera necessitat.

Documentació de consulta:

Ordre SND/257/2020, de 19 de març, per la qual es declara la suspesa l’obertura al públic d’establiments d’allotjament turístic.

Lloc de tramitació:

Accediu a l'enllaç aquí

Administració:

Estat

Àmbit d'aplicació:

Empreses turístiques, comerç i hoteleria.

Mesura:

Podran aplicar una bonificació del 50% en les quotes empresarials a la seguretat social per contingències comunes i professionals.

Requisits:

Empreses vinculades al turisme, Amb activitat econòmica durant els mesos de febrer a juny.
Que iniciïn o mantinguin en alta durant aquests mesos als treballadors amb contracte fixe discontinu.

Documentació de consulta:

Article 13 Reial Decret Llei 7/2020, 12 de març, pel qual s'adopten mesures urgents per a respondre a l'impacte econòmic del COVID-19.

Lloc de tramitació:

Tresoreria General de la Seguretat Social

Es tramitarà pel SISTEMA RED o RED DIRECTE

Accediu a l'enllaç aquí

 

 

Administració:

Estat

Àmbit aplicació:

Beneficiaris del programa Emprendetur

Mesura:

Suspensió, sense necessitat de sol·licitud prèvia i durant un període d'un any, el pagament d'interessos i amortitzacions corresponents a préstecs concedits per la Secretaria d'Estat de Turisme.

Documentació de consulta:

Article 41 Reial Decret-Llei 11/2020 de 31 de març. 

 

 

 

Administració:

Estat

Àmbit d'aplicació:

Autònoms i empreses del sector cultural

Mesura:

Diferents línies per activitats: 

- Audiovisuals.

- Arts Escèniques.

- Indústria Musical.

- Indústria del Llibre.

- Belles arts.

– Altres empreses del sector cultural.

 

Documentació de consulta: Reial Decret-llei 17/2020, de 5 de maig. Accés aquí

 

 

Administració:

Generalitat de Catalunya

Àmbit d’aplicació

Establiments d'allotjament, guies de turisme, empreses de mediació, establiments i activitats interès turístic, amb un màxim de cinc treballadors i fins a un màxim de 500.000€ de volum anual de facturació.

Mesura:

2.500 euros en un únic pagament a bestreta.

Requisits:

- Estar donats d’alta al Registre Turístic de Catalunya (si s'escau) 

- Desenvolupar l'activitat i tenir la seu fiscal a Catalunya.

- Estar degudament legalitzats com a mínim, des del 15 de març de 2019, un any abans des de l’inici del confinament decretat per a la present crisi de la COVID-19.

- Mantenir l’activitat com a mínim per a un període d’un any des de l’atorgament de l’ajut.

Documentació de consulta:

RESOLUCIÓ EMC/843/2020 

Ordre EMC/39/2020

Lloc tramitació: 
Canal Empresa: http://canalempresa.gencat.cat


TERMINI: DES DEL 16 D'ABRIL FINS  EXHAURIR EL PRESSUPOST DE 3.500.000 €

 

Administració:

Generalitat de Catalunya

Àmbit d'aplicació:

Empreses Culturals

Mesura:

L'ICEC concedirà préstecs per finançar les necessitats d'entitats i empreses culturals amb la producción, distribució, comercialització i difusió, que s'hagin vist afectades per la situació derivada del Covid-19.

Requisits:

Documentació de consulta:

Lloc de tramitació:

Accediu a l'enllaç aquí.

Administració:

Generalitat Catalunya

Àmbit d'aplicació:

 • Pimes individuals, del sector del comerç, serveis, artesania i moda.
 • Teixit associatiu d'aquests sectors.
 • Administracions locals i organismes públics vinculats.

Dotació: 9 milions euros.

Mesura:

 • 4 Línies d’ajuts a pimes de comerç artesania i modaAjuts fins el 100% del cost d’actuacions de gestió i comercialització per a reprendre l’activitat. Ajuts fins el 60% de les despeses d’inversió en el punt de venda per al rellançament de l’activitat. (Inversió mínima subvencionable 2.000 euros)
 • 2 Línies d’Ajuts a teixit associatiu: a entitats del sector del comerç, artesania i moda, sense ànim de lucre, que tinguin representativitat territorial o sectorials, associacions de mercats, cooperatives o centrals de compra. Ajuts fins el 80% a les despeses de suport a les empreses associades en àmbits de gestió i comercialització, així com en l’estructura de les entitats per a desenvolupar la seva funció.

Requisits 

Pimes individuals, del sector del comerç, serveis, artesania i moda donades d’alta en el cens de impost activitats econòmiques especialment les empreses obligades a tancament per Decret del 14 de març 2020.

Informació:

Accés al DOGC aquí

Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) accés aquí

Accediu a la noticia  aquí

Lloc tramitació:

Canal empresa

CCAM 

TERMINI: A partir del 30 d'abril de 2020

 

 

Consulteu aquí les condicions per l'obertura de terrasses de la Fase 1

ORDRE EMC/82/2020, de 14 de juny amb les bases aquí 

Dotació pressupostària: 8,5 milions d'euros. 

Convocatòria oberta fins el 27 de juliol o fins exhaurir el pressupost. Més informació aquí