Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Territori

Arrenca el procés participatiu per definir els nous equipaments del municipi dels deu anys vinents

Una audiència pública amb una vuitantena d’assistents ha donat el tret de sortida aquest dimecres al procés participatiu impulsat per l’Ajuntament de Sitges per contribuir a definir el futur Pla Director d’Equipaments del municipi. El projecte, que s’impulsa sota el nom Equipem Sitges, vol recollir l'opinió de la ciutadania major de 16 anys. Tothom que vulgui dir la seva sobre els futurs equipaments de Sitges ja ho pot fer a través d’un formulari on-line disponible a www.sitges.cat/equipemsitges o bé presencialment als espais participatius sectorials relacionats amb els àmbits de la Promoció Econòmica, Cultura, Ensenyament i Joventut, Esport i Salut i Assistència Social.

El futur Pla Director d'Equipaments de Sitges, que s’ha començat a treballar a partir d’una primera diagnosi, s’ha obert ara al procés participatiu amb una audiència pública oberta a tota la ciutadania per tal que els sitgetans i sitgetanes majors de 16 anys puguin aportar la seva opinió sobre les principals necessitats en equipaments que haurà de tenir Sitges fins al 2028. La sessió s’ha celebrat aquest dimecres, al Centre Cultural Miramar.

El Pla Director d'Equipaments de Sitges és una eina de planificació que recull les necessitats i les disponibilitats del municipi en matèria d'equipaments i proposa un pla d'inversions a curt, mitjà i llarg termini per adequar i optimitzar les dotacions existents i, si cal, crear-ne de noves. El document analitza la situació actual dels equipaments en el territori i fa un treball de prospectiva partint d'hipòtesis demogràfiques d'evolució de la població i d'un planejament urbanístic vigent. Un equip redactor format per l’arquitecta  Cecília Ripoll i l’economista Romà Pujadas s’ha encarregat de fer l’estudi inicial i ara –amb l’audiència publicà d’aquest dimecres- comença el segon tram del treball amb la part participativa del Pla Director d’Equipaments.

El regidor de Territori, Sostenibilitat i Habitatge, Jordi Mas, ha destacat que “parlem del futur de Sitges per donar resposta a les necessitats d’espais per a equipaments”. Jordi Mas ha apuntat que “aquest pla no té cap mena d’intenció intervencionista sobre els equipaments, sinó el que volem és planificar entre tots el futur de, per exemple, les entitats de la vila”. Per a Jordi Mas “el Pla Director d’Equipaments permetrà definir l’espai físic dels equipaments i també s’ha de veure com una font d’oportunitats per a l’economia del municipi”. “El Pla Director dibuixarà cap a on vol anar Sitges i la concreció de l’equipament serà més endavant, quan es disposi del Pla d’Equipaments”, ha puntualitzat el regidor. A més, ha subratllat que “aquest no és un pla d’aquest govern, ni del proper. És un pla de futur per al municipi i per això volem que compti amb la màxima participació i consens possible”.

El procés participatiu del Pla Director d’Equipaments se suma a la línia de treball del Govern Municipal en la que la participació ciutadana “és fonamental”, tal com ha definit el regidor d'Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné. Segons el regidor de Participació “des del govern estem legitimats democràticament per executar les accions. Nosaltres optem, però, per traslladar els projectes estratègics i compartir les decisions amb la ciutadania, ja que només així podrem garantir el millor per a Sitges”.

El procés participatiu compta amb l’organització de sis sessions participatives, on tots els ciutadans podran opinar sobre les prioritats del municipi en matèria d’equipaments. La primera ha tingut lloc aquest dimecres al Centre Cultural Miramar i a partir d’aquí, el proper dimecres 16 de maig comencen les sessions temàtiques relacionades amb els àmbits de promoció econòmica, salut i assistencial, ensenyament i joventut, esports i cultura.

L’audiència pública celebrada aquest dimecres al Centre Cultural Miramar ha comptat amb un torn de precs i preguntes on els assistents han pogut expressar les seves inquietuds sobre els futurs equipaments de Sitges. Al llarg de les intervencions, els participants han reflexionat sobre la necessitat de contemplar espais i equipaments per a gossos, la possible centralització de les oficines de l’Ajuntament en un únic edifici, el trasllat de l’Escola Pia, la conservació de zones verdes i la construcció d’un teatre públic, entre altres qüestions. Ara totes aquestes aportacions se seguiran abordant en les sessions previstes per a les properes setmanes.

Per tal de facilitar la participació de tota la ciutadania, l’Ajuntament també posa a disposició de tots els vilatans un formulari online que es pot omplir a través del web municipal, a l’apartat dedicat al procés participatiu www.sitges.cat/EquipemSitges. En aquesta secció, s’hi pot trobar tota la informació sobre el procés i documents tècnics que es posen a l’abast de la ciutadania per tal de conèixer en profunditat tota la tasca d’anàlisi i prospecció que el Departament d’Urbanisme ha fet abans d’impulsar el procés participatiu per definir el futur Pla Director d’Equipaments.

El procés participatiu finalitzarà el 15 de juny, últim dia per omplir el formulari online. A partir d’aleshores, l’equip tècnic del Departament d’Urbanisme avaluarà les aportacions ciutadanes i les plasmarà en el document previ al Pla Director d’Equipaments, que posteriorment serà sotmès a la valoració tècnica i política, abans de ser aprovat definitivament pel Ple Municipal.


Calendari de les sessions participatives per sectors

  • Sessió sobre Promoció Econòmica: 16 de maig / 19h / Centre Cultural Miramar
  • Sessió sobre Salut i Assistencial: 23 de maig / 19h / Saló de Plens de l'Ajuntament
  • Sessió sobre Ensenyament i Joventut: 30 de maig / 19h / Saló de Plens de l'Ajuntament
  • Sessió sobre Esports: 6 de juny / 19h / Saló de Plens de l'Ajuntament
  • Sessió sobre Cultura: 13 de juny / 19h / Centre Cultural Miramar