Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Territori

Baixen les incidències greus a les platges de Sitges

Les platges de Sitges tanquen la temporada d’estiu amb una disminució d’incidències greus
Les platges de Sitges tanquen la temporada d’estiu amb una disminució d’incidències greus
El servei de salvament i socorrisme de les platges de Sitges ha registrat al llarg de la temporada d’estiu una disminució de les incidències greus i ha augmentat les tasques de prevenció. L’Ajuntament treballa ja en les actuacions de millora de les platges per a la temporada que ve.

Les platges de Sitges tanquen la temporada d’estiu amb una disminució d’incidències greus, en relació a anys anteriors. Des del mes d’abril i fins mitjans de setembre, s’han efectuat 106 rescats i s’han hagut d’evacuar 36 persones, una xifra lleugerament inferior a la de l’any passat, en què es van haver de rescatar 111 persones i evacuar 41.

Pel contrari, la xifra total d’assistències lleus ha pujat respecte el 2018. Els socorristes han efectuat 1.622 assistències (mentre que el 2018 van ser 1.433), amb una predominança de les picades de meduses i peix aranya.

Entre les actuacions dutes a terme pels socorristes destaquen les tasques de prevenció. En total, els serveis han realitzat 20.111 actuacions preventives (advertències a banyistes i esportistes, control de les zones de bany o vigilància durant les banderes vermelles, entre moltes altres), una xifra superior a la registrada durant el 2018, en què es van efectuar 1.837 actuacions preventives. El regidor de Platges, Guillem Escolà, ha volgut posar en valor aquestes actuacions, ja que “tenim molt clar que tota acció preventiva fa disminuir els incidents i les assistències”. Escolà també ha destacat les tasques d’ajuda al bany a les persones amb discapacitat, un total de 44 serveis durant la temporada.

Pel que fa al nombre de visitants a les platges, el mes d’agost ha registrat un increment de persones respecte l’any passat, mentre que la inestabilitat meteorològica ha provocat una baixada de visitants els mesos de juny, juliol i principis de setembre respecte l’any 2018. Segons Manel Martínez, president de l’Associació Turística de Serveis de Platges de Sitges, “el mes d’agost ha concentrat la major part de l’activitat de l’estiu i per tant ha estat un bon mes, així com també els caps de setmana de la segona quinzena de juliol”.

 

Millores per a la temporada 2020

Tot i que la temporada de platges encara no ha finalitzat, l’Ajuntament treballa ja en la preparació de la temporada d’estiu de l’any vinent amb l’objectiu “d’aconseguir tenir unes platges de màxima qualitat”, segons ha destacat el regidor de Platges, Guillem Escolà.

La millora i arranjaments dels canals per on desemboquen les rieres és una de les primeres actuacions previstes. La regidoria de Platges preveu arranjar les rieres de la platja de Sant Sebastià i de la Ribera, malmeses pel pas del temps, i fer una obra de canalització de la riera d’Aiguadolç. Els treballs a Aiguadolç tindran com a finalitat estabilitzar la platja, una de les més afectades per les rieres, que arrosseguen roques i pedres a la platja i s’emporten la sorra.

Una altra de les actuacions previstes fan referència als serveis sanitaris i les dutxes. L’Ajuntament treballa ja en la renovació dels contractes amb les empreses concessionàries, redactant nous acords que inclouran millores en el serveis.

 

Platges més sostenibles

La preservació i millora de la biodiversitat de les platges és també una de les fites del govern per als propers anys. En aquesta línia, la regidoria preveu implementar de forma progressiva biòtops a les platges, aprofitant el sistema de balises que delimiten les zones de bany. Els pesos que actualment immobilitzen les boies se substituiran, en els propers anys, per biòtops (uns mòduls per afavorir la colonització de flora i fauna autòctona submarina) que promouran i protegiran els ecosistemes marins.

Les balises també serviran de base per a una altra de les actuacions mediambientals: la instal·lació de filtres per als microplàstics que hi ha a l’aigua i que estan considerats un dels problemes mediambientals més greus del planeta.

 

Les actuacions del servei de socorrisme en xifres

(Dades recollides entre el mes d’abril i l’11 de setembre durant els horaris del servei de socorrisme)

  • Tasques de prevenció (avís a banyistes i esportistes, control de les zones de bany, vigilància durant les banderes vermelles...): 20.111
  • Assistències totals (greus i lleus): 1.703
  • Assistències lleus (picades de medusa o peix aranya, ferides lleus...): 1.622
  • Rescats: 106
  • Assistències greus (cops de calor, fractures, lipotímies...): 81
  • Ajuts al bany a discapacitats: 44
  • Evacuats: 36