Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Territori

El Castellot de Garraf comença el seu procés de consolidació i millora de l’entorn

L’obra forma part del projecte ‘Garraf: camins patrimoni i natura’ del consell comarcal i els sis ajuntaments del Garraf, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament regional (FEDER).

L’antiga estructura militar coneguda popularment com El Castellot, situada a Garraf, ja ha començat el seu procés de consolidació d’estructura i millora de l’entorn, dins del projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura”, desenvolupat conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf i els sis ajuntaments de la comarca, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional – FEDER. En aquest cas, l’Ajuntament de Sitges ha pagat l'encàrrec i 14.639,88€ de les obres, mentre que el Consell Comarcal gestiona la resta del projecte amb els fons europeus.

El Castellot està considerat com a Bé Cultural d’Interès Nacional i forma part de la Xarxa Natura 2000, dels Llocs d’Importància Comunitària (LIC), de la Zona d’Especial Conservació (ZEC) i de la Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA). Ara s’hi està  consolidant la volta de la porta d’accés i els murs que li donen suport, mitjançant l’aportació de pedres que s’han conservat en el propi entorn més immediat, col·locades amb materials aglomerants de característiques similars als de l’època originària de la seva construcció. També s’ha previst fer obres per adequar l’accés des de la zona d’aparcament: es realitzarà el despedregat, rasclat i la repassada del camí existent, es formaran els graons necessaris per salvar els trams del camí amb pendents més forts i es col·locaran baranes de protecció on els desnivells ho facin necessari.

El regidor d’Urbanisme i Espais naturals de l’Ajuntament de Sitges, Eduard Terrado Pablo, considera que “hem aconseguit tirar endavant una obra que permetrà posar en valor espais de caràcter històric i patrimonial, com el Castellot, al mateix temps que l’incloem entre els atractius del Parc del Garraf”.  

Aquesta actuació forma part de la Ruta del Patrimoni del Garraf, que inclou sis rutes per llocs emblemàtics dels municipis de la comarca que ressalten el seu entorn patrimonial i natural.  Quan estiguin finalitzades les obres del Castellot, aquest indret s’inclourà dins els itineraris de la Ruta del Patrimoni del Garraf, amb la creació d’un petit mirador, i també formarà part del camí històric GR-92 que transcorre des de Garraf fins a Sitges. El punt de partida d’aquest itinerari s’inicia al nucli de Garraf amb la vista de les casetes de la platja i el Celler Güell. La caminada segueix en direcció als Covarrons, balmes que van ser ocupades des del paleolític, el nucli de Campdàsens, l’Ermita de la Trinitat fins a arribar a Jafre, poble abandonat arran la plaga de la fil·loxera.