Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Territori

L’Ajuntament modifica el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg de Sitges

El nou document estableix els béns protegits i defineix l’àmbit d’actuació. L’actual Pla, del 1991, contempla 400 elements patrimonials i amb la modificació s’arribarà a protegir un miler d’elements.

Un equip redactor format per professionals de diferents àmbits treballa per actualitzar el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg de Sitges (PEPPAC),  el document que regula i inclou una relació d'edificis entre els quals hi ha, per exemple, les cases dels arquitectes Coderch o Josep Maria Martino.

El document, del 1991, contempla 400 elements patrimonials però amb la modificació, el llistat de béns podria arribar als 950. La regidora d'Habitatge i Urbanisme, Elena Redondo, ha explicat que amb la modificació del PEPPAC “garantim la protecció de nous elements, espais o edificis i delimitem què està permès fer i què no”.

L'equip redactor que reuneix un arquitecte, una historiadora, un arqueòleg i un biòleg han d'oferir “una visió conjunta i etnològica de tots els valors patrimonials de Sitges que contempli el desenvolupament i la transformació del municipi des d'un punt de vista global”, afirma Elena Redondo.

La modificació inclou també noves tipologies arquitectòniques, especialment de la postguerra i del racionalisme, el catàleg de masies, elements d'enginyeria o infraestructures, i conjunts arquitectònics com el Cap de la Vila, el cementiri o els fronts del Passeig del Port Alegre, de la Ribera i del Marítim. Poden entrar a formar part també del Pla béns mobles, industrials, entorns urbans, comerços històrics i tradicionals, arxius privats importants per la seva protecció cultural, o fins i tot  recorreguts urbans i jardins.

La modificació del Pla, en què l'Ajuntament treballa de la mà de la Diputació de Barcelona, preveu la futura creació d'una comissió que estarà integrada per representants de l'administració i per l'equip de professionals de l'equip redactor. Conjuntament estudiaran els elements a protegir, a més de preveure i esbrinar les possibles problemàtiques que impliquen la seva protecció i la seva interpretació tant siguin de l'àmbit del patrimoni històric com de l'arquitectònic, el natural, el paisatgístic o l'etnològic.

Un cop acabi la modificació del Pla, es crearà també la Comissió del Patrimoni que estarà designada per l'Ajuntament i formada per tècnics municipals i externs amb l'objectiu de vetllar per la preservació, la conservació i la qualitat de les intervencions seguint l'esperit, directrius i objectius indicats al Pla.


Objectius del Pla

  • Difondre culturalment el patrimoni local
  • Equilibrar les activitats econòmiques i socials
  • Crear itineraris d'interior i exteriors
  • Senyalitzar el patrimoni
  • Aprofundir en el coneixement de la vila i el seu entorn


Sensibilitat pel patrimoni

El Govern Municipal ha treballat en aquest mandat per posar ordre i donar valor als diferents elements patrimonials de Sitges. El màxim exponent ha estat la recent inauguració dels Museus després d'anys de reformes i les obres de millora de la Biblioteca Santiago Rusiñol que s'estan duent a terme. A més, també es preveu que en els propers mesos comencin les obres de restauració de la coberta del Saló Teatre del Casino Prado Suburense.

Un altre dels projectes més visibles en aquesta direcció, ha estat el Parc Escultòric de Sitges i la recuperació de la imatge modernista del Pont d'en Domenech, que estava malmès des dels anys cinquanta. El conjunt arquitectònic ha recuperat les baranes de pedra i bancs a banda i banda. També s'ha rehabilitat el balcó de la Casa Lola Anglada i actualment es continuen les obres de rehabilitació de la Casa de la Vila.