Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges debat propostes per gestionar la sorra de les platges

L’Ajuntament anuncia la creació d’una Taula de treball per arribar a acords sostenibles ambientalment i econòmicament.

La jornada de gestió de la sorra de les platges de Sitges celebrada divendres passat ha posat sobre la taula algunes estratègies per controlar la sorra de les platges sitgetanes. Després de presentar els anàlisis científics tant de l’evolució de la línia de platges com del fons marí costaner a Sitges (documents consultables a https://www.sitges.cat/serveis/medi-ambient/estudi-ambiental), s’ha visualitzat que la major part del fons és sorra i que les platges tenen dinàmiques diferents i particulars cada una d’elles. Això motiva que les actuacions a fer haurien de ser diferents, ja que a les platges del sud s’incrementa la sorra, però cap al nord de la costa sitgetana s’està perdent sorra seca. Pel que fa a les aportacions de sorra amb draga, l’estudi científic constata que aquesta sorra es perd ràpidament amb temporals petits i que la platja tendeix a quedar-se com abans de l’aportació de sorra.  

La regidora de Transició ecològica, Carme Gasulla Blanco, ha explicat que “el litoral sitgetà demana estratègia i la complicitat entre la ciutadania i tots els agents econòmics i socials” i ha afegit que “el govern crearà una taula de treball, a partir d’avui, per fer un debat constructiu. Avui comença un camí per teixir aliances público-privades per executar projectes que garanteixin solucions sostenibles ambientalment, econòmicament i socialment”. Per la regidora Gasulla, “no volem deixar ningú enrere. No estem aquí per enfrontar-nos, sinó per treballar plegats”.

Al llarg de la jornada s’han pogut escoltar diferents opinions i posicionaments, com el del President del Gremi d’Hostaleria, Oskar Stöber; el Cap de Demarcació de Costes a Catalunya a Barcelona, Diego Fernández Sanz, i Sara Contel Martín (Coordinadora de la Demarcació de Costes a Catalunya; el Director del Departament de Dinàmica de la Terra i de l'Oceà de la Universitat de Barcelona, Miquel Canals Artigas; el Director tècnic de Geociències i Exploracions Marítimes, Amadeu Déu; l’enginyer de Camins, Canals i Ports (UPC), del Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria, Pere Andreu Ubach de Fuentes;  l’investigador de l’ Institut de Ciències del Mar, Jorge B. Guillén; el Director del Laboratori d’Enginyeria Marítima LIM/UPC, Agustín Sánchez-Arcilla Conejo; i la cap de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Gemma Roset.

La trobada ha posat sobre la taula possibles solucions per protegir la platja, com espigons submergits, que s’inflen amb aigua del mar quan hi ha previsió de temporal. Igualment, s’han examinat la gestió de platges de Barcelona, del Delta de l’Ebre i de Vilanova i la Geltrú.

Es pot veure tota la jornada al canal de YouTube de l’Ajuntament de Sitges, a l’enllaç https://www.youtube.com/watch?v=wPomm3CyjH0.