Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

10 anys de parelles lingüístiques del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

La celebració es farà al Vinseum, una de les entitats adherides al Voluntariat per la llengua.

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Alt Penedès i el Garraf organitza un acte el proper dissabte 1 de desembre per celebrar que fa 10 anys que hi ha parelles lingüístiques a les dues comarques. La celebració es farà a la seu del Vinseum, Museu de les Cultures del Vi, i començarà a les 10.30 hores.

A més de l'acte institucional, la celebració inclourà activitats diverses com ara una visita guiada a les instal·lacions del museu, recentment remodelades, un tast de vins o un espai per fer-hi tertúlia tot prenent un cafè.

També s'oferirà un recital de poemes relacionats amb el vi, amb el títol de “El vi encenia la vida”, a càrrec de Sílvia Amigó i Anna Peret.


VxL a l'Alt Penedès i el Garraf: 10 anys

Arran d'experiències prèvies, fou la tardor del 2002 quan es van formar les primeres parelles lingüístiques al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf. Es posava en marxa així una nova experiència per potenciar l'aprenentatge de la llengua dels alumnes no catalanoparlants.

L'any 2007, a partir de l'èxit i la força d'aquesta experiència, i amb l'impuls de la Generalitat de Catalunya, el programa es va estendre i consolidar per tot Catalunya amb el nom de Voluntariat per la llengua (VxL).

Durant aquests 10 anys, més de 2.500 parelles a l'Alt Penedès i el Garraf han fet possible que persones de diversos orígens i cultures tinguin la llengua catalana com a vehicle de comunicació i relació, tot estrenyent llaços personals i ampliant cercles socials.

L'any 2011, es van formar 383 parelles a tot el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, repartides per 17 poblacions de les dues comarques. En aquests moments, hi ha 37 entitats que donen suport al Voluntariat per la llengua. El programa també s'estén als sectors de la restauració i del comerç.


Voluntariat per la llengua

L'objectiu general del Voluntariat per la llengua és facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català la pràctica d'aquesta llengua en contextos reals de forma relaxada, perquè es decideixin a parlar-la.

El Voluntariat per la llengua ha obtingut diversos reconeixements acadèmics, socials i empresarials.