Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

3ª Festa de la Poesia a Sitges

Els poetes arribaran a l’estació de Sitges divendres dia 3 de juliol on se’ls rebrà amb una banda. En el trajecte fins arribar al Museu Maricel hi haurà una “balconada popular”, amb balconaires sorpresa.

Els propers 3, 4 i 5 de juliol, arribarà la 3a edició de la Festa de la Poesia, caracteritzada per trets singulars i irrepetibles dins el context dels reconeixements literaris i els festivals poètics. La Festa de la poesia de Sitges és un homenatge als poetes i a la poesia que aposta per la calidesa, les sorpreses, el valor dels detalls personalitzats i el caràcter lúdic de cada gest.

Seguint amb la tradició de dues edicions marcades per l'èxit de públic i de la presència als mitjans de comunicació, i ja del tot assentada dins el calendari festiu sitgetà i el circuit de festivals literaris d'arreu de Catalunya, la 3a Festa de la Poesia a Sitges arrencarà amb l'esperada i engrescada rebuda dels poetes a la plaça de l'estació (plaça d'Eduard Maristany), tal com l'any 1918 es va inaugurar la Festa de la Poesia, i rememorant l'empremta de Santiago Rusiñol i Miquel Utrillo –impulsor, aquest darrer, de la Festa de 1918 i del qual se'n commemora enguany el 75è aniversari de la mort-.

Així, i un segle més tard, el proper divendres 3 de juliol a les 12 del migdia, la Banda Nova Pensil, el poble, els representats de les seves associacions, pubilles i l'Ajuntament rebran a peu set reconeguts i perseverants poetes, que conviuran amb sitgetans i visitants durant un intens i llarg cap de setmana.

La 3a Festa de la Poesia a Sitges comptarà amb els poetes Àlex Susanna, Francesc Garriga, Josep-Anton Soldevila, Núria Martínez-Vernis, Sebastià Alzamora (Mallorca) i Teresa Colom (Andorra), en llengua catalana, i amb Rosa Lentini en llengua castellana. Per festejar-los, la Festa ha teixit un variat programa d'actes o activitats.

 

Concert a mida, Màgia, espectacle, nines i una exposició: La Festa de la Poesia a Sitges capturarà les ànimes dels poetes

La Festa reeditarà, però amb un nou instrument –l'acordió- el concert totalment personalitzat que cada any sorprèn els poetes. Enguany serà al Cau Ferrat, la tarda de divendres dia 3, i s'interpretaran les peces predilectes de cada poeta com a preludi d'un col·loqui obert i participatiu.

La Festa continuarà la nit de divendres al Saló d'Or, fent un gir radical d'estil, amb l'actuació de música i imatge del col·lectiu Expedicció, que, arribats des de París oferiran un espectacle poètico-experimental de sonoritats sorgides d'instruments de construcció pròpia.

Dissabte al matí tindran lloc els “plaers a la carta”, una activitat que es proposa als poetes: massatges hawaians, passeig en veler... I a la tarda, després del tradicional dinar i artística sobretaula que el Retiro els ofereix, hi haurà una acció del tot inèdita: el prestigiós Mag Hausson, les nines de la Sala de les Nines de la Lola Anglada i els joves poetes Jahel Virallonga i Edgar Alemany es donaran cita a les sales nobles del Museu Romàntic perquè il·lusionisme i poesia incitin els poetes a fotografiar-se amb les antigues i juganeres habitants del museu.

A partir de divendres 3, coincidint amb l'arribada dels poetes i fins a finals de juliol, la Sala Gòtica del Museu Maricel acollirà l'exposició “Captura d'Ànimes” basada en la personalitat o les vivències dels set poetes convidats a la 3a Festa de la Poesia.

Una mostra dissenyada per Edu Sentís i Viki Gallardo –autors, també, del cartell de la Festa i els programes- que amb mínims elements, des de la pulcritud d'objectes, fotografies i paraules dels propis protagonistes, així com d'unes biografies d'atípic plantejament, voldrà retenir l'essència dels set poetes, per als qui es resisteixin a acomiadar-los del tot.

La 3a Festa de la Poesia arribarà al seu punt culminant la nit de dissabte dia 4 als Jardins dels Retiro, on escoltarem, en la veu dels seus autors, els poemes dels set poetes convidats. El Recital de Cloenda serà conduit per l'actor Abel Folk i l'actriu sitgetana Anna Barrachina i comptarà amb la complicitat de la ballarina Sílvia Cuesta i dels músics Carles Pérez a la guitarra i Xavi Plaza al saxo.


La 3a Festa bategarà des de museus, jardins i carrers

Organitzada per l'Ajuntament de Sitges i la Societat Recreativa El Retiro, la Festa de la Poesia a Sitges és ideada i dirigida pels poetes Cèlia Sànchez-Mústich i Joan Duran i Ferrer, i compta, entre d'altres, amb la col·laboració del Consorci del Patrimoni de Sitges i de la Institució de les Lletres Catalanes.

El Museu Maricel, el Cau Ferrat, el Saló d'Or, el Museu Romàntic i els locals de la Societat Recreativa el Retiro seran, sumats als carrers de la Vila, l'escenari dels diversos actes de la Festa. Abans que els poetes pugin al minibús de tornada, hi haurà un comiat obert al públic que tindrà lloc, enguany i com a novetat, a l'Hospital de Sant Joan Baptista, entre ceps, música i una degustació de Malvasia.