Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Blai Fontanals presenta El Vinyet: llegenda, guia i cronologia

L’historiador local recull en el llibre la història complerta del Santuari, des de la llegenda de la troballa de la Mare de Déu fins l’actualitat. L’obra inclou una part pràctica que serveix també de guia per conèixer els diferents racons del Vinyet.

Blai Fontanals va presentar el seu darrer treball, El Vinyet: llegenda, guia i cronologia, dissabte, davant la presència de l'Alcalde de Sitges, Miquel Forns, la regidora de Cultura, Mireia Rossell, i un nombrós públic. L'acte, celebrat al pati del Santuari de la Mare de Déu del Vinyet, ha servit també per fer una visita guiada i aprofundir en cadascun dels racons de l'edifici religiós. 

Llibre Blai  1

El Vinyet: llegenda, guia i cronologia és un treball documental que s'edita en diferents formats. D'una banda, el llibre és un estudi complert de la història del Santuari que es completa amb les imatges de Marga Domingo i que també inclou una guia pràctica per conèixer els racons de l'espai. Més enllà dels fets demostrables, el llibre explica la llegenda de la troballa de la Mare de Déu del Vinyet que s'ha traspassat oralment de pares a fills. De l'altra banda, s'ha editat també un conte amb il·lustracions de la filla de l'autor, Maria Fontanals. Així, les persones que ho desitgin podran adquirir conjuntament el llibre amb el conte, la guia i la cronologia o bé la guia i el conte per separat. 

Llibre Blai- Agis

Un cop finalitzada la presentació, es va fer una visita guiada a càrrec d'AGIS on es va explicar com era inicialment l'ermita del Vinyet, que es trobava separada de la casa dels ermitans, i que es va aixecar prop de l'assentament iber més important del poble, ja que la casa pairal d'aquest assentament es troba en el camp de blat que hi ha just davant de l'actual Santuari, a l'altra banda de la carretera. Després van explicar com els paletes de l'època van utilitzar la seva inventiva per reaprofitar les parets de l'antiga ermita per unir-les amb la casa dels ermitans. La façana exterior es va alinear per a que fos recta, però a la part interior s'esbrinen diferents efectes òptics per dissimular els desnivells tant de les parets com del terra. Durant la visita es van mostrar també curiositats relacionades amb la construcció del Santuari i es van donar a conèixer altres espais de l'interior.