Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Comença la Festa Major amb el pregó de Miquel Marzal

L’estudiós del folklore local ofereix un pregó carregat de referències històriques, missatges pedagògics sobre la festa i vivències personals. Amb el pregó es donava el tret de sortida ahir dilluns al programa oficial d’actes de la Festa.

L'estudiós del folklore local, Miquel Marzal, va donar inici a la Festa Major ahir dilluns amb la lectura del pregó. La seva exposició va estar carregada de referències històriques, missatges pedagògics i  vivències personals que en més d'una ocasió van emocionar el públic aplegat  a la plaça de l'Ajuntament.

Miquel Marzal va començar el pregó recordant el seu lligam amb la Festa Major, com a membre de diferents balls i també en l'organització. Tot seguit va fer una reflexió sobre la crisi actual recordant que, durant quatre segles, la Festa Major ha patit moments complicats en forma d'epidèmies de còlera i guerres, a més de les dificultats de mantenir el relleu generacional, com va succeir en la dècada dels '60. Davant de moments difícils, Marzal va afirmar que “la Festa Major fa Sitges”. Per altra banda el pregoner va incidir en el fet que “hem d'assumir la nostra responsabilitat per mantenir la mateixa il·lusió de la Festa Major de quan érem petits”.

Un dels moments culminants del seu pregó va arribar quan es va referir a l'entrada de grallers. Miquel Marzal va arrencar els aplaudiments del públic quan, referint-se a aquest acte, va dir que “encara som a temps de salvar-la”, apel·lant directament a l'actitud dels més joves, demanant-los que utilitzin les xarxes per a difondre el missatge, per concloure que “el silenci farà més festa”.

El pregoner va estructurar la seva intervenció basant-se en quatre maneres en les que es pot canalitzar la Festa Major: responsabilitat, sitgetanisme, civisme i sensibilitat. En la part final, Marzal va tenir un record especial per a diferents personatges de la Festa Major desaparegudes.

L'acte va comptar amb la presència de nombrosos regidors de l'Ajuntament de Sitges, i la representació de totes les alcaldies de la comarca, a més de l'alcalde de Castelldefels.

Un cop finalitzat el pregó de Miquel Marzal, els actes de Festa Major van continuar amb el concert de la formació local Soma Club, organitzat per l'Agrupació de Balls Populars de Sitges a la platja San Sebastià.

El grup Txarango també va ocupar l'escenari amb la gira Benvinguts al llarg viatge, un treball que està portant aquest circ de músics a recórrer festes majors de diferents municipis catalans on han presentat, tal com es va veure a Sitges, un directe contundent amb lletres que conviden a la reflexió i a creure en un món millor.


El pregó satíric

De forma prèvia a la lectura del pregó oficial, l'Agrupació de Balls Populars de Sitges va celebrar el pregó satíric. Un any més, Jordi Cubillos va ser l'encarregat de llegir aquesta crítica en forma de sàtira i amanida amb sentit de l'humor que repassa l'actualitat de la festa, com ha fet durant 21 edicions.

Cubillos va centrar el seu discurs amb les retallades d'aquest any, per les quals va aportar diferents idees, com per exemple augmentar el tamany dels euros, a més d'altres iniciatives, en les que va implicar a diferents regidors de l'equip de govern i l'alcalde Miquel Forns.

Posteriorment a la lectura del pregó satíric, l'Agrupació de Balls Populars de Sitges va presentar la nova pubilla de l'entitat, Sonia Ramírez, de 19 anys, i membre de la Colla dels Pastorets. La seva antecessora, Ariadna Oliva, Pubilla de Sitges 2011, també és membre de la colla de Pastorets de l'ABPS.

L'acte va finalitzar amb el tradicional homenatge de l'ABPS a una de les sòcies de l'entitat, que aquest any ha estat Maria Teresa Camps, encarregada des de fa molts anys del pentinat de la Geganta Mora.


Els nens protagonistes

El Cafè de l'Art d'El Retiro va inaugurar ahir l'exposició La festa dels infants. Un recull de dibuixos elaborats per alumnes de P5 de les escoles sitgetanes que han servit per il•lustrar el programa de Santa Tecla. En la mostra es repassa la festa a través de la mirada innocent dels més petits i es poden veure els seus dibuixos sobre els balls i elements de l'imaginari festiu sitgetà.

L'exposició està organitzada conjuntament per la Societat Recreativa El Retiro i la Comissió de Festa Major i Santa Tecla.


Propers actes

Avui dimarts continuen els actes de Festa Major amb el popular Tapatast, en el que hi participen 17 establiments de Sitges. Els interessats en fer la ruta de tapes de Festa Major, podran adquirir a qualsevol dels establiments agremiats adherits al Tapatast una butlleta que conté cinc tapes i cinc canyes al preu de 12,50€. La proposta gastronòmica funcionarà entre les dotze i les dues del migdia i de vuit a deu de la nit.

Altres actes previstos per aquesta tarda són la inauguració de l'exposició de la imatge de Sant Bartomeu al domicili del pendonista, Trino Carbonell, al carrer de Sant Josep; activitats infantils a la platja Sant Sebastià i, ja a la nit, la festa sonora que portarà a Sitges els grups Bulma i Chinese Christmas Cards.

També avui, a les onze de la nit, es representarà el Retaule de Sant Bartomeu, un acte organitzat per la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla i realitzat per la Gent de Teatre de Sitges. Els beneficis de la representació es destinaran a la restauració de l'ermita de Sant Sebastià. Les entrades es poden comprar anticipadament el mateix dia de la representació a partir de les nou de la nit a l'atri de l'església parroquial. Més informació:

> Galeria de fotografies