Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Disset i “dir set”: la 17a Festa de la Poesia a Sitges reivindica la set de la paraula

Imatge de la Captura d'ànimes en el marc de la 16 edició de la Festa de la Poesia (2023)
Imatge de la Captura d'ànimes en el marc de la 16 edició de la Festa de la Poesia (2023)
Ramon Guillem, Anna Gual, Joan Todó, Àngels Gregori, Melcion Mateu i Neus Aguado seran els sis poetes homenatjats per la Festa. Artistes com Sílvia Comes, Ivette Nadal, Meritxell Gené i els germans Santi i Alba Careta actuaran en dos dels actes més rellevant de la Festa.

Del 5 al 7 de juliol de 2024, la Festa de la Poesia a Sitges (http://www.festapoesiasitges. cat) celebrarà la seva 17a edició. Des dels seus inicis l'any 2007, l’esdeveniment té com a únic objectiu fer un homenatge als poetes per una via alternativa i singular. Un homenatge que esdevé artesanal, lúdic, festiu, col·lectiu i, sobretot, personalitzat.

Enguany, els sis poetes —tots ells de trajectòries fermes i d’indubtable vocació— a qui La Festa homenatjarà amb música, teatre, sorpreses, calidesa popular i rauxa sitgetana seran Ramon Guillem (Catarroja), Anna Gual (Vilafranca del Penedès), Joan Todó (La Sénia), Àngels Gregori (Oliva), Melcion Mateu (Barcelona) i, en llengua castellana, Neus Aguado (Córdoba, Argentina).

El tret d’inici de la Festa el donarà, com és tradició, la popular i rusiñoliana Rebuda dels poetes, amb música de banda, cercavila i balconades poètiques des d’on s’hi abocaran, entre d’altres, l’actor Toni Sevilla, l’actriu Maria Molins i l’escriptora i llibretera Iolanda Batallé. Els joves poetes Pol Vouillamouz, Mireia Casanyes i Ismael Sempere, juntament amb els músics Santi Careta (guitarra) i Alba Careta (trompeta i veu), protagonitzaran el primer dels recitals-concert d’homenatge als poetes convidats, el divendres 5 de juliol a la nit, amb la intervenció dels alumnes de Normalització Lingüística. L’endemà, dissabte 6 a la tarda, la companyia de teatre La Tija representarà la Captura d’ànimes, un espectacle de caire intimista i amb tocs d’humor creat a partir de la personalitat dels poetes. I a la nit, Les Kol·lontai, amb Sílvia Comes, Ivette Nadal, Meritxell Gené i Valen Nieto, interpretaran les peces del concert personalitzat del Recital de Cloenda, clímax de la Festa.

El regidor de Cultura, Albert Oliver-Rodés, destaca que "la Festa de la Poesia és un esdeveniment molt important dins el nostre calendari cultural i que també contribueix any rere any a posicionar encara més Sitges en un lloc destacat del mapa cultural català. Aquest homenatge íntim i proper als poetes converteix aquesta proposta en un esdeveniment molt singular i únic".

Segons explica la codirectora de la Festa, Cèlia Sànchez-Mústich, “durant el cap de setmana d’homenatge als poetes i a la paraula, direm disset, que sona igual que... dir set!: dir set de poesia, dir set d’una gota que, suspesa en el silenci còsmic, ens assadolli més enllà d’un gota a gota de supervivència”. Al seu torn, Joan Duran, codirector, remarca que, “de nou, actes com el Dinar dels poetes, la visita als Aparadors poètics o els Plaers triats —aquests últims s’ofereixen, en exclusiva, als autors convidats—, seran un reflex d’aquest model únic i irrepetible de Festa que pretén, per damunt de tot, abraçar els poetes”.

La Festa de la Poesia a Sitges compta amb el suport de l'Ajuntament de Sitges, els Museus de Sitges i la Societat Recreativa El Retiro, entre d’altres. A més, obté part dels seus recursos gràcies a un projecte de micromecenatge a Verkami (https://vkm.is/poesia2024). Va ser ideada i està dirigida pels poetes Cèlia Sànchez-Mústich i Joan Duran i Ferrer. En l'edició de 2024, el Saló d’Or del Palau de Maricel, el Miramar-Centre Cultural, la biblioteca Santiago Rusiñol, l’auditori de l’Escola Pia, la Sala d’Actes de la Societat Recreativa el Retiro i els carrers de la vila seran l'escenari de les diverses propostes artístiques i poètiques de la Festa.

 

PROGRAMA D’ACTES (EXTRACTE)

 

DIVENDRES 5

 

18 h Rebuda dels Poetes. Amb la banda Suburband, els balconers Loreto Baqués, Valen Mongay, l’actor Toni Sevilla, l’actriu Maria Molins i l’escriptora i llibretera Iolanda Batallé. Intervencions artístiques, lliurament del Llibre de la Festa i copa de cava.

Plaça d’Eduard Maristany i cercavila fins a l’Ajuntament.

 

22.30 h Recital d'amistat poètica entre generacions. Amb els joves poetes Pol Vouillamouz, Mireia Casanyes i Ismael Sempere, i les actuacions musicals de Santi Careta (guitarra) i Alba Careta (trompeta i veu).

Saló d’Or del Palau de Maricel.

 

 

DISSABTE 6

10 h Plaers triats reservats als poetes convidats.

 

12.30 h Dibuixos al brollador. Amb infants de la vila que oferiran regals artístics als poetes. Seguidament, foto de família i cercavila amb Apocadixie.

Biblioteca Santiago Rusiñol.

 

13.30 h Dinar dels poetes al Retiro, amb sobretaula artística.

Sala d’actes d’El Retiro.

 

19 h Espectacle Captura d’ànimes a càrrec de La Tija.

Auditori de l’Escola Pia.

 

22.30 h Recital de Cloenda dels poetes convidats. Amb concert personalitzat a càrrec de Les Kol·lontai, amb Sílvia Comes, Ivette Nadal, Meritxell Gené i Valen Nieto.

Pati del Miramar-Centre Cultural.

 

DIUMENGE 7

11 h Visita als aparadors poètics. Amb els artistes del Taller de Núria Corretgé, els poetes i la violoncel·lista, Clàudia Romaní.

Inici del recorregut al carrer Major, 47 (Havgaard Disseny Nòrdic).

 

12.30 h Poetes a casa i comiat.

 

 

 

Arxius Adjunts

Galeria d'Imatges