Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

El Consorci del Patrimoni de Sitges exposa diumenge com seran els museus Cau Ferrat i Maricel

Vinyet Panyella mostrarà les línies d’actuació, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni.

Conservació, protecció i difusió del patrimoni. Aquests tres eixos defineixen la política dissenyada per Vinyet Panyella des que fa deu mesos va assumir la direcció del Consorci del Patrimoni de Sitges per encàrrec dels nous governs de l'Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona. La reforma dels museus Cau Ferrat i Maricel de Mar, actualment en curs i modificada precisament per respectar els criteris de protecció del patrimoni arquitectònic, escenifiquen aquest marc de treball, que constitueix el full de ruta del Consorci. Diumenge vinent, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, la directora de l'organisme, presentarà la situació actual del projecte de reforma i les línies de futur.

El Consorci ha triat la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni –a la qual Sitges s'hi ha sumat amb un intens programa d'actes organitzat pel mateix Consorci– com l'entorn ideal per comunicar al conjunt del poble l'estat, l'evolució i el resultat del projecte de reforma dels museus. Vinyet Panyella informarà amb detall de la modificació del projecte inicial, que ha suprimit la polèmica passera prevista arran de mar i ha inclòs altres actuacions destinades a conservar l'edifici en el seu entorn. Durant la seva intervenció, la directora dels museus també exposarà el paper que han de tenir el Cau Ferrat i el conjunt de Maricel –així com el Romàntic i la Fundació Stämpfli– en el mapa museogràfic i el teixit cultural de la vila.

L'acte se celebrarà aquest diumenge, a les 12 del migdia a l'Edifici Miramar. La presència de l'alcalde, Miquel Forns, i el diputat provincial Carles Russinyol en aquesta presentació il•lustra la dimensió del projecte, donada la repercussió i transcendència que tindrà en el Sitges del futur i, sobretot, el valor que té per als sitgetans.

Un programa heterogeni

L'organització d'aquest acte dins el programa local de les Jornades Europees del Patrimoni té un matís simbòlic. Sitges s'ha sumat a la celebració, de la mà dels seus museus, i amb la finalitat de contribuir a la difusió del patrimoni entre la població. Les Jornades se celebren arreu d'Europa i enguany la vila s'hi ha sumat amb un programa que contempla propostes de diferents formats i gèneres.
Les jornades se celebraran durant tot el cap de setmana. Divendres a la tarda, el Museu Romàntic acollirà la sessió mensual de La Peça del Mes, que estarà dedicada al Gerro amb flors, de Juan Arellano (s.XVII). El responsable de col·leccions del Consorci, Ignasi Domènech, serà l'encarregat de pronunciar la xerrada.

L'endemà, l'atenció es traslladarà a Lleida, ja que el Consorci ha programat una excursió cultural al Museu Comarcal i Diocesà d'aquesta ciutat, en el qual s'exposarà El miracle de la Mare de Déu del Roser, de la col·lecció del Cau Ferrat, que completa el Retaule de la Mare de Déu del Roser i el cavaller de Colònia.

Altres activitats previstes són la presentació del tercer número de la revista L'Amic de les Arts i un concert de guitarra clàssica a càrrec de Juan Mario Cuéllar. Diumenge, a més, el Museu Romàntic, la Fundació Stämpfli - Art Contemporani i l'exposició L'Art modern. Obres mestres del Cau Ferrat, que s'exposa a l'edifici Miramar, faran una sessió de portes obertes, com un els actes de les Jornades, que tenen com a plantejament comú contribuir a la difusió i la conscienciació de la protecció del patrimoni.


Jornades Europees del Patrimoni. Programa

Presentació de La Peça del Mes
Gerro amb flors, de Juan Arellano (s.XVII)
a càrrec d'Ignasi Domènech, cap del departament de Col•leccions del Consorci del Patrimoni de Sitges.
Lloc: Museu Romàntic
Dia: Divendres, 28 de setembre, a les 19 h.

Sortida cultural al Museu de Lleida
Visita al Museu Comarcal i Diocessà de Lleida, on s'exposarà El miracle de la Mare de Déu del Roser, de la col.lecció de Cau Ferrat, que completa el Retaule de la Mare de Déu del Roser i el cavaller de Colònia, recentment adquirit pel Museu Comarcal i Diocessà de Lleida.
Dia: Dissabte, 29 de setembre

Jornada de Portes Obertes als Museus de Sitges
Museu Romàntic
Exposició L'Art modern. Obres mestres del Cau Ferrat, a Miramar
Fundació Stämpfli. Exposició Erró. L'ull planetari
Diumenge, 30 de setembre, d'11 a 20 h.

Presentació de la reforma dels Museus de Sitges. Situació actual i línies d'actuació
A càrrec de Vinyet Panyella, directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges.
L'acte serà presidit per l'alcalde de Sitges, Miquel Forns i Fusté, amb la participació del diputat Carles Rossinyol.
Lloc: Auditori, Miramar
Dia: Diumenge, 30 de setembre, a les 12 h.

Presentació de L'Amic de les Arts, número 3 (2011)
a càrrec de Daniel Giralt-Miracle, historiador i crític d'art.
Lloc: Museu Romàntic
Dia: Diumenge, 30 de setembre, a les 19 h.

Concert de guitarra clàssica
a càrrec de Juan Mario Cuéllar
Dia: Diumenge, 30 de setembre a les 20 h.
Lloc: Museu Romàntic … i, en acabar, celebrarem les Jornades Europees del Patrimoni amb una copa de cava per gentilesa de Freixenet

> Més informació: web de les Jornades europees del patrimoni a Sitges