El Límbic, el festival itinerant de creació contemporània, aterra a Sitges els dies 5 i 6 de maig amb una programació cultural àmplia
El Límbic, un festival itinerant de creació contemporània, impulsat per Òmnium Cultura ha presentat aquest dimecres la programació de la segona edició que se celebrarà a Sitges els dies 5 i 6 de maig. El festival, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Sitges, és una gran cita de cultura al carrer que demostra la vitalitat de la creació en català. Música, teatre, circ, humor, dansa, performance i poesia es troben i es repensen des d’una perspectiva innovadora, juntament amb propostes que combinen nous formats i disciplines. En definitiva, el Límbic té una naturalesa interdisciplinària i la voluntat de situar en diàleg totes les arts vives.
La presentació de la programació ha tingut lloc al Passeig de la Ribera i ha estat conduïda per la creadora de continguts digitals Laura Grau i hi ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell Abella, junt amb el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich. L’Alcaldessa de Sitges ha declarat “que és tot un honor acollir la segona edició d’aquest certamen que està impulsat per Òmnium Cultural, una de les més importants del país que treballa per fomentar i promoure la llengua i la cultura catalanes. Uns valors que també compartim des de l’Ajuntament de Sitges”. Aurora Carbonell ha afegit també que “donem suport a esdeveniments tan importants com el Límbic perquè aquest festival és molt rellevant no només per Sitges i la seva capitalitat cultural sinó per tot el país”.
El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, per la seva banda, ha afirmat que “volem trencar les barreres amb què molta gent es troba per accedir a la cultura. Per això el Límbic és 100% gratuït, 100% itinerant i 100% en català” i ha reblat que “el Límbic és la fusió perfecta entre llengua, territori i la màxima expressió de la creació contemporània en català". A la presentació han participat també el músic Triquell (molt conegut arran del programa Eufòria), la cupletista Glòria Ribera, el col·lectiu Desasosiego, Oyirun i Les Veïnes; artistes sitgetanes que formen part del cartell del Límbic, que han remarcat que “ens sembla genial formar part del km0 d'aquest festival i que la gent pugui viure una experiència organolèptica sitgetana".
Per això, i després de l’èxit de la primera edició, on més de 22.000 persones van omplir els carrers de Terrassa, Òmnium Cultural reprèn la iniciativa i consolida el festival amb una segona edició a Sitges, on es combinaran propostes actuals –fins i tot, recentment estrenades– amb aquelles que ja tenen una trajectòria perquè han circulat per teatres i festivals del territori, i de més enllà.
Sobre la programació
Els principals eixos del festival són la llengua i el territori, l’aposta pel risc, l’experimentació i l’emergència, amb una manera de veure el món crítica i compromesa amb el feminisme, l’antiracisme, l’antifeixisme i els valors LGTBIQ+. El festival incideix també en la cultura en relació i vincle, especialment amb l’educació i la mediació. La programació inclou artistes de renom com Marc Sarrats i Oye Sherman (humor), a Cia. Núria Guiu, amb l'espectacle Cyberexorcisme (dansa) i el podcast Tardeo de Radio Primavera Sound amb Andrea Gumes, en conversa amb els músics Quim Carandell de La Ludwig Band, Clara Peya i Ikram Boulum. Pel que fa a la música (centralitzada a un escenari a La Fragata), entre el cartell hi destaquen noms de gran volada com Lildami, Triquell, Da Souza, Marina Herlop i Renaldo&Clara. La programació musical culminarà amb dues sorpreses que es faran públiques un mes abans del festival.
El festival incorpora també el talent i teixit sitgetà a la seva programació amb una proposta a càrrec de Les Veïnes, que presenten una lectura crítica i humorística de Sitges, i la participació de l'Agrupació de Balls Populars, que es suma al Límbic amb el seu ball de gitanes.
Sitges i el Límbic: una aposta clara per una cultura accessible, de qualitat i en català
El pas del festival Límbic pels diversos espais on se celebra (de moment Terrassa i enguany Sitges) té l’objectiu de fer visible el talent de la creació catalana. En aquesta línia, festival farà una crida cada any per convocar els artistes de cada municipi on tingui lloc el Límbic, demanant a través del web que omplin un formulari amb una breu presentació i enllaços a les seves xarxes, de manera que el Límbic anirà configurant una cartografia amb creadors i col·lectius artístics que s’ampliarà amb el temps i que serà una eina útil per a gestors i programadors culturals d’arreu. Tots els artistes i col·lectius de Sitges poden sol·licitar formar part d’aquesta cartografia.
Tota la programació està disponible a https://limbicfestival.cat/