Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

El llegat artístic i el talent de Berta Paco Sánchez s’exposa al Miramar

La mostra ‘Camins d’aigua’ es pot veure des d’aquest divendres, 31 de març, fins al 14 de maig a la planta baixa del Miramar-Centre Cultural.

El llegat de l’artista Berta Paco Sánchez s’exhibeix en forma d’exposició amb el títol  ‘Camins d’aigua’ al Miramar-Centre Cultural des d’aquest divendres, 31 de març. L’extensa obra, que va deixar la creadora en la seva curta i intensa vida, es pot contemplar a la planta baixa d’aquest equipament municipal. En total, es poden veure 37 pintures i 2 escultures, que reflecteixen un estil que es mou entre la gestualitat abstracta i un neoexpressionisme més figuratiu.

A través d’aquesta exposició es ret un homenatge a l’artista Berta Paco Sánchez (Barcelona 1985-2020) que va créixer i viure entre Sitges i Barcelona. Llicenciada en Belles Arts, l’artista va utilitzar l’art com una mitjà d’expressió personal. L’any 2008 va marxar a viure a Londres, on va completar estudis a la London University of Arts, va aprofundir en escultura a la Saint Martin’s School i va participar en diversos seminaris de la Tate Modern. Des de ben jove es va interessar per l’art clàssic i les avantguardes. Va accedir al món africà i a diverses cultures a través de viatges familiars a Mali, Senegal o el Marroc, entre altres llocs. L’educació rebuda i aquestes experiències van contribuir al compromís social del seu art.  Va exposar en diferents espais de Barcelona i Cadaqués. Va participar a la XIX edició de la Fira d’Art el 2012, el mateix any que la seva obra va ser seleccionada en el marc del XXVI Concurs de pintura Sanvisens. Del 2012 al 2014 va  treballar en projectes del món de la moda, del galerisme i de la investigació de projectes artístics. Paral·lelament, va reprendre estudis de postgrau en les Universitats Pompeu Fabra de Barcelona i Tor Vergata de Roma. El 2014 va aturar la creació plàstica va iniciar el grau d’Econòmiques a la UB.

La regidoria de Cultura organitza l’exposició ‘Camins d’aigua’ en el marc de La Pregonera per posar en valor el talent local i el ric món interior que Berta Paco va plasmar a les seves creacions emotives i profundes, dotades d’un fort lirisme, amb temes que plantegen les grans qüestions existencials.

El comissari de l’exposició ‘Camins d’aigua’, Isidre Roset explica que “les seves obres són expressions abstractes de meditacions, vivències i reflexions que es comuniquen a manera de poemes de colors i formes. La radicalitat ferotge del seu traç es contraposa a una poètica relacional colorista i lúcida”. L’artista tenia dues línies de treball en les obres realitzades entre 2008 i 2014: “Una més abstracta que entronca amb l’expressionisme abstracte, i una altra més figurativa que tenia influències del grafit i Street Art”, destaca Isidre Roset. A més, afegeix que “els pares de l’artista han volgut posar en valor la seva obra, que és força complexa, molt lliure, reflexiva i introspectiva. Per això, vam decidir que calia oferir una anàlisi i un donar-li context per part de persones expertes en història de l’art per oferir una visió panoràmica”.

L’exposició ‘Camins d’aigua’ es pot visitar des d’aquest divendres, 31 de març, fins al 14 de maig a la planta Baixa del Miramar-Centre Cultural.  

 

Inauguració de la mostra i programació d’activitats complementàries

L’acte d’inauguració de la mostra ‘Camins d’aigua’ serà aquest divendres, 31 de març, a les 19 hores i comptarà amb la interpretació de cançons de la cantautora Anna Colom. 

Per complementar l’exposició s’ha programat activitats culturals com visites guiades, contacontes, un taller familiar de pintura, lectura de poemes, música i dansa africana, entre d’altres, conferències i col·loquis a càrrec de la doctora en Història de l’Art, Isabel Coll, la doctora i catedràtica emèrita de la UB, especialista en art Contemporani, Lourdes Cirlot, així com també un debat a l’entorn de les dones d’aigua amb la participació de Vinyet Panyella, Cèlia Sánchez-Mustich i Bienve Moya.

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES A L’EXPOSICIÓ

 

Divendres 31 de març

 • 19 h: CANÇONS PER NA BERTA. Cançons de la cantautora Anna Colom en el marc de la inauguració de Camins d’Aigua.

  

Dimecres 12 d’abril

 • 18 h: QUÈ S’AMAGA RERE ELS CONTES DE FADES?. Debat i col·loqui; amb Jordina Biosca, conta-contes, i Juan Carlos Uriszar, psicòleg, presentats per Isidre Roset, Dr. en Història de l’Art i comissari de l’Exposició.

 

Dissabte 15 d’abril

 • 11 h: LA SIRENETA DE HANS CHRISTIAN ANDERSEN. Lectura  del conte a càrrec de Mireia Baqués, conta-contes, i visita guiada amb taller familiar de pintura, dirigit per Montserrat Marcet, pintora i dissenyadora.
 • 17.30 h:  APROXIMACIÓ A L’OBRA DE BERTA PACO SÁNCHEZ. Conferència  a càrrec de la Dra. Lourdes Cirlot, Catedràtica emèrita de la UB, especialista en Art Contemporani, presentada per la Dra. en Història de l’Art Isabel Coll.

Diumenge 16 d’abril

 • 12 h: VISITA GUIADA. Visita a l’Exposició comentada pel comissari, Dr. Isidre Roset

 

Divendres 21 d’abril

 • 17.30 h: EMOTIVITAT I SENTIMENT EN L’ART. L’ARTISTA CONSCIENT. Debat i col·loqui sobre ponències de la Dra. Isabel Coll i de Sara Carbonell, membre de l’entitat Locomotora XXI. 
 • 19 h: MÚSICA I DANSA AFRICANA. Grup Dunyakelen, amb Samuel Nin (djembe), Mark Lupescu (dumdum), i la ballarina Celeste Ameztoy.

 

Dissabte 6 de maig

 • 17.30 h: DOTZE PINTORES DE L’ESCOLA DE NOVA YORK. Conferència a càrrec del Dr. Isidre Roset.

Diumenge 7 de maig

 • 12 h: VISITA GUIADA. Visita a l’Exposició comentada pel  Dr. Isidre Roset.

 

Divendres 12 de maig

 • 18 h: DONES D’AIGUA, MITE I REALITAT. Debat i col·loqui conduït pels escriptors Vinyet Panyella, Cèlia Sánchez-Mústich i Bienve Moya.

 

Dissabte 13 de maig

 • 17.30 h: GLOSA DE QUATRE POETES I UN RECITAL. Lectura de poemes de David Jou, Vinyet Panyella, Lola Irún i Jorge Rodríguez, i recital de cançons de l’actriu i narradora Jordina Biosca, acompanyada del guitarrista David Garcia, en la cloenda de l’Exposició.

Galeria d'Imatges