Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

El llibre ‘Puig de Sitges’ descobreix els orígens ibèrics, romans i medievals

L’obra, amb textos de Joan García Targa i Carme Muntaner, s’adreça especialment als infants per explicar de manera entenedora com era el Puig de Sitges i el municipi des dels ibers al segle IV aC fins a Bernat de Fonollar i la Pia Almoina durant l’època medieval. i a la resta de quioscos de la vila.

La regidoria de Cultura ha publicat, amb la col·laboració del Grup d’Estudis Sitgetans (GES), el llibre ‘Puig de Sitges. Entre els ibers, romans i l’actualitat’. Coincidint amb la vigília de la celebració del Sant Jordi d’estiu, aquest dimecres ha tingut lloc l’acte de presentació d’aquesta obra a l’Espai Cultural Pere Stämpfli, seu del GES davant d’un públic amb mascareta i amb les distàncies de seguretat pel coronavirus. 

El llibre ‘El Puig de Sitges’ explica de forma entenedora com era el Puig de Sitges i el municipi des dels ibers al segle IV abans de Crist fins a Bernat de Fonollar i la Pia Almoina durant l’època medieval. Coordinada per Joan García Targa, l’obra és divulgativa i està pensada tant per a infants com per a adults. La primera part del llibre està dedicada a l’època ibèrica i romana i compta amb un escrit de l’arqueòleg Joan García Targa. A la segona part hi ha un text dedicat a l’època medieval, que ha escrit la doctora en Història, Carme Muntaner. Per complementar la part més teòrica, el llibret està il·lustrat amb dibuixos creats per Sergi Segura, Ronald Round, Francesc Riart i Lluís Albors.

El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, assegura que la publicació d’aquest llibre és “una peça d’un projecte ambiciós que s’anirà desenvolupant en els propers anys i que inclou la realització de més excavacions arqueològiques per aprendre i entendre el nostre passat i, també, la dignificació del Puig de Sitges amb totes les restes que han anat sorgint. 

El coordinador del llibre, Joan García Targa, ha explicat que “aquest llibre és fruit d’un treball continuat que es va iniciar a les excavacions fetes a l’interior de l’Ajuntament de Sitges durant els anys 2016 i 2017 i que també dóna continuïtat a les excavacions fetes des de l’any 1989 i a altres troballes que hi ha dins la Casa de la Vila. Vam pensar que calia fer alguna cosa més que documentar arqueològicament tot el material”. El coordinador del llibre ha afegit que “volíem que fos pràctic per a les escoles i per a la gent que no està acostumada a llegir temes històrics i arqueològics”. Joan García Targa ha destacat que “s’han inventat personatges (un nen i una nena) per tal que expliquin part de la seva vida quotidiana i algunes de les seves activitats habituals”.  

La presidenta del Grup d’Estudis Sitgetans, Núria Amigó, ha manifestat que “el llibre ’El Puig de Sitges’, amb el qual el GES hi ha col·laborat, és una eina singular que sense perdre el rigor històric posa a l’abast de la gent més jove, les arrels de Sitges. Com a Grup d’Estudis Sitgetans el coneixement del passat també l’entenem com a eina de futur. Ens interessa que les noves generacions millorin Sitges”.

 

Signatura de libres a la Fira del Sant Jordi d’estiu

Coincidint amb la celebració de Sant Jordi d’estiu, Joan Garcia Targa signarà aquest dijous, 23 de juliol, de 19 a 20.30 hores el llibre ‘Puig de Sitges. Entre els ibers, romans i l’actualitat’ a l’estand institucional de l’Ajuntament de Sitges, que s’instal·la a l’Hort de Can Falç.  

Galeria d'Imatges