El Pregó de Sant Jordi obre per primera vegada la programació al voltant de la festivitat
L’Ajuntament de Sitges ha estrenat per primera vegada el Pregó de Sant Jordi 2022 en el marc d’un acte institucional per inaugurar i donar el tret de sortida a la programació oficial que s’impulsa al voltant de la gran festa literària i de la cultura.
Enguany com a Pregoneres s’han escollit dues persones vinculades al foment de la lectura. Marta Sànchez Escutia i Sonsoles Martín Peña, directores de les biblioteques Santiago Rusiñol i Josep Roig i Raventós respectivament, han pronunciat el primer Pregó de Sant Jordi al pati del Miramar-Centre Cultural. Les Pregoneres han estructurat el pregó com si fos un llibre dividit en cinc capítols. El text ha girat al voltant del denominador comú que uneix les biblioteques i Sant Jordi: els llibres i la lectura.
L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha destacat que “aquest és un Sant Jordi molt especial perquè després de dos anys de pandèmia, recuperem sense restriccions la celebració d’una de les festes més estimades i arrelades a Catalunya com és Sant Jordi. I comencem la programació d’una manera molt especial i alhora molt sitgetana, amb un pregó i dues pregoneres, dones i bibliotecàries”. L’Alcaldessa ha agraït “a la Marta i la Sonsoles, la Sonsoles i la Marta, aquest magnífic Pregó de Sant Jordi, perquè ha estat un plaer escoltar la vostra visió sobre el món dels llibres i la cultura” i ha afegit que “estem segurs que passareu a la història de la vila com les primeres Pregoneres del Pregó de Sant Jordi”.
Aurora Carbonell també ha remarcat que “Sitges aposta sempre per la Cultura i, en aquest sentit, potenciar la lectura és fonamental”. A més, l’Alcaldessa ha afegit que “amb actes com el d’avui i també durant la Diada de Sant Jordi constatem i constatarem la defensa de la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra literatura i la nostra història. Reivindiquem, doncs, la Diada que ens projecta arreu del món com a símbol de catalanitat”.
El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha destacat la importància d’estrenar per primera vegada el Pregó de Sant Jordi per obrir la programació cultural de la festivitat. El regidor explica que “hem volgut aportar un caire més institucional a aquesta Diada”. El regidor de Cultura ha recordat que “des de l’Ajuntament de Sitges treballem en un projecte per instal·lar una llibreria al Patronat un cop estigui rehabilitat” i ha recordat que “en un dia com el d’avui és important defensar la nostra cultura, la nostra llengua i la resta de llengües minoritàries que existeixen arreu del món”. Per al regidor “el 23 d’abril, els llibres i les roses, són més que una mostra d’amor i d’afecte, són un símbol d’identitat col·lectiva com a país”.
Les dues bibliotecàries han posat de manifest al llarg del Pregó el paper de les biblioteques. A Sitges hi ha 12.047 persones amb carnet de biblioteca, que correspon a un 40% de la població total. La directora de la Biblioteca Josep Roig i Raventós, Sonsoles Martín Peña, ha assegurat que “les biblioteques públiques són la institució més democràtica. Tothom amb majúscules pot entrar-hi sense haver-se de justificar ni portar cap document. Són espais tranquils, lliures, acollidors, integradors, tolerants, sense discriminació i gratuïts. L’únic requisit exigible, això sí, és el respecte mutu”.
Sonsoles Martín Peña també ha transmès “la nostra estima per la nostra feina i per la història de les biblioteques de Sitges”. A la vila, les biblioteques formem part d’una xarxa cultural, formada per diferents agents (entitats, actes, cicles) i en aquesta línia han posat en valor també els autors i autores locals, també han agraït la feina dels responsables dels quioscos i han reivindicat la importància de tenir una llibreria.
Per la seva part, la directora de la Biblioteca Santiago Rusiñol, Marta Sánchez Escutia, ha assegurat durant el Pregó que “aquests equipaments culturals i socials posen a l’abast una infinitat d’interessos” i ha fet palès “la importància de la lectura i els beneficis que aporta des del punt de vista neurològic, a més dels emocionals”. En la tasca de fomentar la lectura les Pregoneres han destacat les visites escolars o activitats com L’hora del conte, els clubs de lectura i la difusió a través de les xarxes socials, entre d’altres.
Marta Sánchez Escutia ha demanat també un petit compromís que “llegiu el llibre que us regalaran el dia 23 d’abril” i que “quan el desemoboliqueu penseu per què ha estat aquest llibre i no un altre, ja que l’oferta és gairebé infinita. Què hi ha de vosaltres i de la persona que us l’ha regalat en aquest llibre, fins a quin punt ara aquest llibre és especial perquè us connecta als tres? Pot ser el millor agraïment, que sàpiga que sí, que us l’esteu llegint i que passarà a formar part del vostres historial lector”.
Tant les autoritats com les Pregoneres han animat tothom a sortir al carrer amb més ganes que mai i a passejar pel passeig de la Ribera dissabte, 23 d’abril, per tornar a celebrar Sant Jordi com mana la tradició.
La programació d’actes al voltant de Sant Jordi va començar el 12 d’abril i s’allargarà fins al 30 d’abril.
L'acte ha finalitzat am les dues Pregoneres han rebut de mans de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i el regidor de Cultura, Xavier Salmerón, una Agulla de plata de l'Ajuntament de Sitges i un ram de flors com a obsequi.