Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

El 'Retaule de Sant Bartomeu' omple la Parròquia

La Festa Major ofereix avui als més petits la possibilitat d’anar a veure com vesteixen els gegants. La jornada ofereix també el sorteig dels Amics de la Festa i el Lliurament de la Bandera.

La representació del Retaule de Sant Bartomeu va reunir ahir a la nit un nombrós públic a la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Per segon any consecutiu, el Grup de Teatre de Sitges, sota la direcció de Xavier Canals, reprodueix en versió teatral textos referents a la llegenda i a la història del martiri del Sant.

Mossèn Josep Pausas va introduir l'acte destacant que “tal com explicava Miquel Marzal al pregó, la Festa Major se celebra des de fa més de 400 anys i la intenció de la Gent de Teatre de Sitges és que la representació del Retaule de Sant Bartomeu es converteixi també en un acte tradicional”.


Retaule de Sant Bartomeu

El presbiteri va ser l'escenari escollit per a la representació que explica com Bartomeu va expulsar el dimoni Astarot d'un temple. El Rei Polemó d'Armènia quan es va assabentar dels poders de l'apòstol, el va cridar per demanar-li que guarís la seva filla dels dimonis que l'afligien. Des d'aleshores la influència del cristianisme va anar creixent, fins al punt que el rei i la seva família s'hi van convertir.

Això li va costar l'abdicació al tro, a profit del seu germà Astríages que veia com els sacerdots pagans perdien adeptes per la tasca evangelitzadora de l'apòstol. El nou rei va fer empresonar Bartomeu, el va reptar a renegar de la seva fe i adorar el ídols, però davant la seva negativa va ordenar el seu martiri: que l'escorxessin i el decapitessin.

Els seus seguidors el van enterrar en un taüt de plom que van amagar, però quan es va descobrir es va llençar al mar. Miraculosament va surar fins a l'illa de Lípari, on els seus habitants el van recollir i protegir.

En total, 14 personatges encapçalats per l'apòstol Bartomeu –interpretat per Joan Serra-, protagonitzaven la llegenda del màrtir acompanyats de la música de la colla dels Marcets.


Altres actes de Festa Major

Durant la jornada de dimarts van tenir lloc altres actes inclosos en el programa Festa Major. Més enllà del Tapatast, on es van poder degustar cinc tapes i cinc canyes per 12,5€ a 17 establiments agremiats de Sitges, ahir també es va exposar la imatge de Sant Bartomeu a casa del Pendonista, Trino Carbonell. Mossèn Pausas, rector de la Parròquia, va ser l'encarregat d'inaugurar la imatge que es podrà veure fins l'inici de la Processó de la Bandera, al carrer Sant Josep. La imatge del Sant comparteix espai amb altres elements com carretilles, una maça, una de les camises de Festa Major predilectes de Trino Carbonell, flors i aigua.

La companyia de Teatre Mòbil va ser l'encarregada de l'espectacle infantil Colossal, una obra on els més petits van gaudir d'una representació còmica que va omplir de públic i d'infants la platja Sant Sebastià.

A la nit, la música era la protagonista al Passeig de la Ribera on va actuar Bulma, una formació de Sant Pere de Ribes que va oferir ritmes pop, latin-folk i folk-mediterrani. Com a plat fort de la nit, els Dj's locals Chussy Pi i Steak, format per Xavi Trilla i Víctor Bregante, acompanyats del barceloní Joan Sala, organitzador de les conegudes festes YALL a la ciutat comtal, van oferir una sessió de música electrònica que va convertir el Passeig en una festa que va congregar centenars de persones.


Propers actes

Avui, els més petits podran veure a partir de les 18.30 hores com es vesteixen els gegants. A l'Escorxador hi haurà els Gegants de la Vila i els Gegants Americanos, mentre que els Gegants Moros es vestiran davant el Palau del Rei Moro, com és habitual.

La Colla Jove de Castellers de Sitges dóna la possibilitat d'assistir al seu assaig, aquesta tarda a les 20.00. Es tracta d'una convocatòria oberta a tothom que permet apropar-se al treball i dedicació de la Jove.

A la mateixa hora, la Comissió de Festa Major i Santa Tecla procedirà, al Cap de la Vila, al sorteig de premis per als Amics de la Festa. Tots els que hagin adquirit el mocador Amic de la Festa, opten a un total de 43 regals entre els quals hi ha accessos al balcó de l'Ajuntament i a la Parròquia per veure des d'un lloc preferent algun dels actes de Festa Major; tiquets per al Castell de Foc en Calma, o la possibilitat de llançar demà a les dues del migdia un dels 25 morterets.

Aquesta nit a les 21.00, torna la música amb la formació procedent de la ciutat holandesa Hilversum, Beatrix'Drum and Bugle Corps, a la platja Sant Sebastià, i a partir de les 23.30, al Passeig de la Ribera, el grup d'havaneres, Els cremats.

A les 22.30 a la Parròquia tindrà lloc l'acte de lliurament de La Bandera, amb recital de poemes i cant dels Goigs de Sant Bartomeu. Aquest any, a més, s'estrenarà la poesia, La Bandera, de Lídia Gàzquez. A continuació i acompanyats de l'Agrupació Musical Suburband del Retiro, hi haurà un cercavila fins al domicili del president de la Comissió de Festa Major, Rafel Font, al carrer Artur Carbonell, on s'oferirà síndria per a tothom.