Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

El Sitgestiu 2022 convida a gaudir d’una trentena de propostes musicals, culturals i experiències

La programació del Sitgestiu’22 es configura amb 7 espectacles musicals, 15 experiències, 6 exposicions temporals, 4 tallers i un ventall de visites guiades que es podran gaudir del 6 de juliol al 6 de setembre. Els espais escollits com a escenaris són el Museu del Cau Ferrat, el Museu de Maricel, el Palau de Maricel, la Fundació Stämpfli, el Racó de la Calma, el Santuari del Vinyet, el Miramar-Centre Cultural i el Mercat Vell.

El Sitgestiu 2022 combina música, cultura i experiències amb l’objectiu d’atraure a tots els públics i ampliar les activitats culturals de la vila. Del 6 de juliol al 6 de setembre, es podrà gaudir a vuit espais patrimonials d’una trentena de propostes per divulgar el patrimoni tant a turistes, visitants i residents. L’acte de presentació del Sitgesestiu’22, s’ha celebrat aquest dilluns, al claustre del Palau de Maricel, amb la presència del regidor de Cultura, Xavier Salmerón, i la directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Mercè Munné. 

El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha destacat que aquest any “torna el Sitgestiu amb normalitat sense restriccions ni amb limitacions d'aforaments ni d'espais”. La pandèmia va obligar a suspendre activitats d’aquesta programació en les dues darreres edicions però “aquest any gràcies a la recuperació del Concurs Josep Mirabent i Magrans podrem tornar a gaudir de la música clàssica al Racó de la Calma amb concerts que tindran lloc durant el mes de juliol” ha posat de manifest, Xavier Salmerón.

La directora-gerent en funcions del Consorci del Patrimoni de Sitges, Mercè Munné, ha assegurat que “el Sitgestiu té una trajectòria de més de vint anys que al llarg del temps ha anat adaptant-se a nous formats i propostes, aconseguint formar part de la vida estiuenca dels sitgetans, nou vinguts i turistes que ens visiten gràcies a un programa cultural i d’oci de qualitat per a tots els públics”.

Les propostes musicals es concreten amb 4 concerts al mes de juliol dedicats als premiats del Concurs Josep Mirabent Magrans. També s’hi sumarà un concert dedicat a les músiques de la Festa Major, amb el grup Retrio, al Racó de la Calma, i un concert de música electrònica amb el grup Ninot, a les Terrasses de la Fundació Stämpfli. A més, es recuperen dins del Saló d’Or, les òperes de butxaca amb ‘La Bohème’, de Giacomo Puccini; i ‘La Traviata’, de Giuseppe Verdi interpretats per La Petita Companyia Lírica de Barcelona. També es recupera el concert d’orgue al Santuari del Vinyet amb motiu de la festivitat del Vinyet.

Les experiències són 11 activitats i 4 tallers, tant per a famílies com per a adults. Són propostes per donar a conèixer el patrimoni d’una manera atractiva incorporant col·laboracions externes. Així, neix el Maridatge d’art i vins, amb el CIM (premi a la millor activitat enoturística cultural i social de Catalunya); el Sitges més mariner, amb la Confraria de pescadors, el Capvespre de lluna plena amb les AGIS, el Cinema a la fresca amb els curtmetratges del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, i la pel·lícula Love Vincent, La nit d’estels a Maricel amb l’Observatori d’astronomia del Garraf. Com a novetat, es presenta una proposta disruptiva per als museus, un espectacle de màgia a la Fundació Stämplfi, amb el sitgetà Mag Adam.

Les propostes culturals es concreten amb les visites guiades als diferents equipaments: Museu del Cau Ferrat, Museu de Maricel, Palau de Maricel i les exposicions temporals: Pepito Zamora, un artista de revista, i Artistes compromeses amb la república. I es recuperen les visites guiades amb concert d’Orgue al Santuari del Vinyet i s’estrena un nou recorregut, “la visita entre museus”,  un passeig per tres equipaments per explicar el llegat des de l’art medieval fins a l’art contemporani, passant pel modernisme i el noucentisme, del Maricel al Cau Ferrat i acabant a la Fundació Stämpfli.

 

 

 

PROGRAMACIÓ DEL SITGESTIU'22

 

 

MÚSICA

 

CONCERTS AL RACÓ DE LA CALMA

 

Dimecres, 6 de juliol / 21 h   

Concerts del concurs Josep Mirabent i Magrans 1

Racó de la Calma

Preu: 12 €

 

Dimecres, 13 de juliol / 21 h

Concerts del concurs Josep Mirabent i Magrans 2

Racó de la Calma

Preu: 12 €

 

Dimecres, 20 de juliol / 21 h

Concert del concurs Josep Mirabent i Magrans 3

Racó de la Calma

Preu: 12 €

 

Dimecres, 27 de juliol / 21 h

Concerts del concurs Josep Mirabent i Magrans 4

Racó de la Calma

Preu: 12 €

 

Dimecres, 17 d’agost / 21 h

Concert Festa Major. RETRIO

Òscar Ferret, piano

Josep “Pinyu” Martí, bateria

Joan Pinós, contrabaix

 

Una visió molt particular de les composicions musicals que formen part de la cultura popular de Sitges, com els balls de Festa Major i les obres de compositors com Enric Morera, Gabriel Pallarès o Manel Torrens. Tot amb diferents ritmes que van des del jazz i el swing fins a la música tradicional.

Racó de la Calma

Preu: 12 €

 

Dissabte, 20 d’agost / 21 h

Art & Sound Concert de música electrònica. NINOT

Amb Marc Casanova, Iu Bover i Victor Bregante

Fundació Stämpfli

Preu: 5€

 

 

 

ÒPERA DE BUTXACA

 

Diumenge, 17 de juliol i 28 d’agost / 20 h

Òpera de butxaca: La Bohèmies

Palau de Maricel

Preu: 20 €

 

Intèrprets

Mimi                Ximena Agurto

Rodolfo           Facundo Muñoz

Musetta           Maria Casado

Marcello          Lucas Groppo

Piano              Elke Santjosé

 

Al París de finals del segle XIX un grup de joves bohemis lluita contra la precarietat. La pobresa i el fred, però, no els impedeixen  gaudir de la vida i de Paris. Els amors de Marcello amb Musetta i, sobretot, de Rodolfo amb la seva veïna Mimí faran que la crua realitat irrompi en les seves vides i clogui una joventut que ja no podrà tornar mai més.

 

 

Diumenge, 31 de juliol i 21 d’agost / 20 h

Òpera de butxaca: La Traviata

Palau de Maricel

Preu: 20 €

 

Violetta Valéry            Maria Casado

Alfredo Germont         Eduardo Ituarte

Giorgio Germont        Jorge Tello

Piano                          Elke Sanjosé

 

‘La Traviata’, el gran drama de Giuseppe Verdi, basada en la novel·la ‘La dama de les camèlies’,  de Alexandre Dumas fill, és una de les òperes més representades a tot el món. Ambientada en la seva pròpia època, va escandalitzar al públic per l’esperit llibertari de la protagonista. Violetta Valéry, una prostituta de luxe, és un personatge en constant evolució i ple de matisos, el seu destí esdevindrà inevitablement tràgic.

A través d’una selecció de les escenes més significatives apropem el públic a l’essència d’aquesta òpera

 

EXPERIÈNCIES

 

15 de juliol i 12 d’agost

Capvespre de lluna plena a Maricel

Vine a conèixer el conjunt de Maricel com no l’havies vist mai. Et traslladem a l’època d’esplendor descobrint el seu passat.

T’expliquem la història dels seus creadors, el col·leccionista nord-americà Charles Deering,

l’enginyer i promotor artístic Miquel Utrillo i l’escultor Pere Jou.

En acabar el recorregut oferirem un tast de Malvasia al Claustre davant la mar, amb la lluna plena com a protagonista.

Amb AGIS

21 h English

21.30 h Castellano

22 h Català

Conjunt de Maricel

Preu: 12€

 

22 de juliol i 19 d’agost

El Sitges més mariner amb tast

La Confraria de Pescadors de Sitges us vol acompanyar en aquesta experiència única, que fusiona l'art amb el nostre ofici mil·lenari. Mitjançant un recorregut per les obres de l'escola luminista coneixerem les arts de pesca que s'utilitzen a la costa del Garraf, i acabarem a les terrasses del Palau Maricel, on un pescador us oferirà un tastet dels nostres productes.

19 h English

19.30 h Castellano

20 h Català

Conjunt de Maricel

Amb la Confraria de Pescadors de Sitges

Preu: 23 €

 

 

28 i 29 de juliol – 25 i 26 d’agost

Maridatge itinerant d’art i vins

Un trajecte per la història dels vins on la Malvasia de Sitges i l’art són els protagonistes.

Viatjarem des de la salinitat del mar, companya necessària dels vins grecs, fins a la infinitud del Cel, des d’on els estels guiaven els mariners i la malvasia fins a la conquesta de nous mercats. Un relat dolç i llaminer, fet a mida per aquesta ocasió, el qual narrarà des de la perspectiva dels vins de malvasia el patrimoni artístic i cultural de Museus de Sitges. Aquest tast guiat i relatat és una col·laboració amb el Centre d’Interpretació de la Malvasia i el Celler de l’Hospital de Sitges.

20 h English

20.30 h Castellano

21 h Català

Museu de Maricel

Preu: 18 €

 

 

 

Diumenge 7 d’agost / 22 h

CINEMA A LA FRESCA

Racó de la Calma

Preu: 5 €

 

Curtmetratges

Vine a gaudir de la sessió de curtmentratges sota les estrelles!

Amb el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

 

Projecció de la Pel·lícula Loving Vincent

Loving Vincent és una pel·lícula biogràfica d'animació experimental que tracta sobre la vida del pintor neerlandès Vincent van Gogh, focalitzada particularment en les circumstàncies de la seva mort el 1890.

És la primera pel·lícula animada confeccionada completament a partir de la utilització de pintures. Cadascun dels 65.000 fotogrames és una pintura a l'oli realitzada a mà usant el mateix estil de Van Gogh, confeccionats per 115 pintors diferents.

Va rebre el premi a Millor Pel·lícula Animada en la 30dt. edició dels Premis del Cinema Europeu a Berlín.

 

Dimarts, 16 d’agost 

Nit d’estels al Maricel

Amb l’Observatori astronòmic del Parc del Garraf

Vist des del Baluard de Sitges, l’horitzó ens convida a mirar ben lluny. Encara ressona el tràfec dels vaixells mercants que anaven i venien de la llunyana Amèrica. Els estels els guiaven. Estels que avui es continuen aixecant sobre l’horitzó, on mar i cel es troben. Amb l’ajuda de senzills aparells de mesura i d’un telescopi coneixerem el cel de Sitges i els anells del planeta Saturn.

Baluard Miquel Utrillo – Claustre – Terrasses

Preu: 12€

21 h English

21.30 h Castellano

22 h Català

 

 

Dissabte, 23 de juliol / 21 h

Art & Sound Màgic Adam

"Qui té màgia no necessita trucs"

Un show de màgia de saló i close up on crear un ambient màgic, d'històries i riures amb la seva personalitat “xulesca” i humorística.

 

Fundació Stämpfli

Preu: 5 €

 

 

TALLERS FAMILIARS

 

Dijous, 14 de juliol /18 h

Taller familiar

Tallers Petits Figurinistes

 

Taller l’exposició de Pepito Zamora

Després de fer una petita visita per l’exposició temporal del figurinista Pepito Zamora i veure els dibuixos dels vestits que va dissenyar per espectacles de teatre, espectacles de revista, i  per personatges de contes infantils, els nens i nenes podran experimentar  a través de l’aquarel·la la creació de nous vestits a partir d’una figura de Pepito Zamora.

 

Racó de la Calma

Preu: 4 €

 

Dijous, 21 de juliol /18 h

Visita al taller d’una figurinista de teatre- Procés d’un projecte teatral / Taller de Cristina López

Si t’has preguntat mai que fa una figurinista en aquest taller tindràs la resposta. La visita al taller de la Cristina López és una experiència in situ de com treballa, el procés creatiu, els dibuixos, els materials, teixits, patrons màquines, i eines. També ens endinsarem en el món de la barreteria, ja que la Cristina realitzarà un barret com a exemple de procés de treball. Una petita mostra de la manera de fer d’una figurinista en el seu petit taller.

 

Carrer Cardenal Vidal I Barraquer, 25

Amb Cristina López

Preu: 12 €

 

Dijous, 11 d’agost / 18 h

Taller per a adults

Tinta i vi / Taller de pintura amb tinta i malvasia

Conèixer la nostra cultura del vi a través de l'art, els durà a endinsar-se en una nova forma d'entendre-la. Treballar amb el vi i els elements de la vinya, creant petites obres d'expressió plàstica permetrà reforçar aquesta matèria i aprofundir, al mateix temps, en una part molt important de la nostra cultura: El conreu de la vinya i els productes que se n'extreu.

Els assistents descobriran les diferents varietats de sòl, de raïm, tipus de vi i els seus colors.

Racó de la Calma

Amb Tinta i Vi. Marta Araño

Preu: 12 €

 

Dijous, 18 d’agost / 18 h

Taller familiar

Aprèn a tocar la música de la Festa Major

 

 

 

TALLER DE TIMBAL DE GRALLA

Inseparable company de la gralla a les festes majors, el timbal de gralla repica al ritme de les cançons populars de cada poble de Catalunya. En aquest taller aprendràs a agafar bé les baquetes, i a picar al ritme de cançons que ben segur coneixereu tots. Serem capaços de fer un bon redobla?

 

Racó de la Calma

Preu: 4 €

 

 

CULTURA

EXPOSICIONS TEMPORALS

 

Artistes compromeses amb la República

Fins al 18 de setembre de 2022

Planta baixa. Museu de Maricel

 

Visites guiades exposició “Artistes compromeses amb la República”. Divendres

1 de juliol

15 de juliol

5 d’Agost

19 d’Agost

 

16 h català

17 h castellà

 

Diumenge 18 de setembre, a les 12 h

Cloenda exposició

Concert  Artistes compromeses i taller de tote bags

 

 

Pepito Zamora, un artista de revista

16 juny 2022 a 2 octubre 2022

Sala exposicions Can Rocamora

 

Visites guiades exposició “Pepito Zamora, un artista de revista”. Diumenges

10 de juliol

24 de juliol

14 d’agost

28 d’agost

 

11h anglès

12h català

13h castellà

 

29 de setembre, a les 19 h

Conferència Antonio Villena (Pepito Zamora). Amb el coctel Pérfida

Saló d’Or. Palau de Maricel

 

 

30 de setembre, a les 19 h

La Peça del mes

Pintures de Pepito Zamora.

A càrrec d’Isidre Roset

 

 

MON EXPOSITION

NOVA EXPOSICIÓ TEMPORAL

Inauguració 8 de juliol, a les 19.30 h

Fundació Stämpfli

A partir del 9 de juliol

Dissabtes i diumenges de 10 h a 17 h

 

A MON EXPOSITION, Peter Stämpfli es mostra amb dues sèries pensades i fetes per a dos llocs singulars: el projecte de vidrieres per a una abadia gòtica de Châteauroux de 1988 i les cinc obres monumentals pel vestíbul del Palau de Congressos de París de 1998.

 

 

Exposició Sumi-e. Pintura japonesa amb tinta de l’artista Kaoru Hirose. ともに。

 

Organitzat per: Regidoria de Cultura

Lloc: Miramar Centre Cultural

Data: Del 3 de juny al 28 d’agost

Horari: De dimecres a diumenge (festius tancat) de 10 a 14 h i de 17 a 20 h

 

L’artista japonesa Kaoru Hirose, instal·lada a Sitges des de fa quinze anys, explica la tècnica ‘sumi-e’, pintura japonesa amb tinta. Una tècnica que permet expressar llums, ombres, volums i perspectives amb traços senzills. En aquesta mostra, Hirose presenta dues de les línies fonamentals de la seva obra: les emocions que la natura desperta en l’artista, i les emocions que desperten a través de l’abstracció. L’exposició és també una manera d’apropar a Sitges les característiques d’aquesta tècnica asiàtica. 

 

 

Exposició Silenci dels artistes Artur Duch Puig i Edgar Duch Miret

 

Organitzat per: Regidoria de Cultura

Lloc: Miramar Centre Cultural

Data: Del 17 de juny al 25 de setembre

Horari: De dimecres a diumenge (festius tancat) de 10 a 14 h i de 17 a 20 h

 

Durant el confinament, Edgar Duch Miret va deixar Barcelona i va tornar a Sitges. Allà va tornar també a l’estudi del seu pare, el pintor Artur Duch Puig. D’aquest retrobament sorgeix ‘Silenci’, una mostra conjunta dels dos artistes, un centrat en la cal·ligrafia volumètrica i l’altre en la pintura abstracta. És també un diàleg entre pare i fill i entre dues maneres de crear. 

 

Exposició ‘Drac. De l’aigua al foc. 100 anys de Fera Foguera’

 

Organitzat per: Colla del Drac i Regidories de Cultura, Tradicions i Festes

Lloc: Mercat Vell

Data: Del 23 de juliol al 25 de setembre

Horari: De dimecres a diumenge (festius tancat) de 10 a 14 h i de 17 a 20 h

 

L’agost del 1922, la Fera Foguera va desembarcar a la vila, provinent del mar. L’obra va ser un encàrrec de l’Ajuntament a l’artista sitgetà Agustí Ferrer i Pino, creador d’un monstre que de seguida es va convertir en una icona de la Festa Major. La història del Drac i la seva evolució al llarg del temps explica també la història de l’últim segle de vida a Sitges i de les persones que hi viuen. Per molts anys, Fera Foguera! 

 

 

VISITES GUIADES

 

Palau de Maricel. Dimarts

5,12,19 i 26 de juliol

2, 9, 16, 23 i 30 d’Agost

 

11 h anglès

12 h català

13 h castellà

 

“Visita entre Museus”. Museu del Cau Ferrat, Museu de Maricel i Fundació Stämpfli. Dimarts

12 i 19 de juliol

2 i 9 d’Agost

6 de setembre

 

17.30 h Anglès

18 h Català

18.30 h Castellà

 

Museu del Cau Ferrat. Dissabtes

2 de juliol

6 d’agost

3 de setembre

 

11 h Anglès

12 h Català

13 h Castellà

 

Museu de Maricel. Dissabtes

2 de juliol

6 d’agost

3 de setembre

 

17.30 h Anglès

18 h Català

18.30 h Castellà

 

Dissabte 6 d’agost / 19 h

Visita a càrrec d’AGIS

i concert d’orgue a càrrec de Salva Monzó

Santuari del Vinyet

 

 

PORTES OBERTES

 

Dimecres, 6 de juliol / 3 i 25 d’agost/ 24 de setembre , de 10 h a 20 h

Museu del Cau Ferrat – Museu de Maricel

 

De 10 h a 17 h

Fundació Stämpfli

 

25 d’agost i 24 de setembre. Palau de Maricel de 10 h a 14 h

 

 

HORARI D’ESTIU DE MUSEUS

 

MUSEU DEL CAU FERRAT / MUSEU DE MARICEL

De l’1 de juliol al 30 de setembre,

De 10 h a 20 h

Tancat els dilluns

 

FUNDACIÓ STÄMPFLI. ART CONTEMPORANI

Dissabtes i diumenges

De 10 h a 17 h

 

PALAU DE MARICEL. Dimecres. Entrada sense visita guiada.

6, 13,20 i 27 de juliol

3,10 i 17 d’agost

4, 18, 25 de setembre

De 10 h a 14 h

Galeria d'Imatges