Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

El Vinyet celebra el seu dia

La presentació del darrer llibre de Blai Fontanals, la recepció de l'Alcalde a les Vinyet, actes litúrgics i la tradicional fira centren la celebració de la Mare de Déu del Vinyet, una de les més estimades del calendari sitgetà.

Cridar el nom de Vinyet, dissabte a la plaça de l'Ajuntament, suposava que es tombessin 45 dones que responen a aquest nom de Sitges. L'Alcalde, Miquel Forns, va oferir, per primera vegada, una recepció oficial al Saló de Plens de la Casa de la Vila.

Durant l'acte van parlar una nena, una mare i una àvia per explicar les seves experiències relacionades amb el seu nom. També va participar una altra Vinyet que aquest any complia 82 anys i la mare d'una Vinyet procedent d'una altra localitat qui va assegurar que "posar-li Vinyet a la meva filla suposa haver d'argumentar sempre la procedència del nom i per tant sempre acabo parlant de Sitges". Miquel Forns va ressaltar davant les 45 dones que el fet de dir-se Vinyet les convertia en "ambaixadores de Sitges allà on anaven".

L'Alcalde va repartir clavells blancs i un punt de llibre entre totes les assistents perquè, tal com va explicar, "aquest any la Mare de Déu vestirà de blanc i daurat". Per finalitzar l'acte, les 45 Vinyet van  signar un llibre d'honor que el mateix Batlle dipositarà a l'Arxiu Històric Municipal.

La recepció oficial de les Vinyet estava inclosa en els actes de celebració de la Festivitat de la Mare de Déu del Vinyet, que també va incloure altres propostes la vigília de la festa.

Dissabte al migdia Blai Fontanals va presentar, a l'exterior del Santuari de la Mare de Déu del Vinyet, el seu darrer llibre, El Vinyet: llegenda, guia i cronologia. Es tracta d'un treball documental que s'edita en diferents formats. D'una banda, presenta un estudi de la història del Santuari que es completa amb les imatges de Marga Domingo i que també inclou una guia pràctica per conèixer els racons de l'espai. Més enllà dels fets demostrables, el llibre explica la llegenda de la troballa de la Mare de Déu del Vinyet que s'ha traspassat oralment de pares a fills. De l'altra banda, s'ha editat també un conte amb il·lustracions de la filla de l'autor, Maria Fontanals. Així, les persones que ho desitgin podran adquirir conjuntament el llibre amb el conte, la guia i la cronologia o bé la guia i el conte per separat.

Un cop finalitzada la presentació, es va fer una visita guiada a càrrec d'AGIS per aprofundir en cadascun dels racons de l'edifici religiós.

Diumenge, dia del Vinyet, centenars de sitgetans es van aplegar al Santuari per celebrar una de les festivitats més tradicionals i estimades del calendari local. Al llarg de la jornada es van celebrar diferents actes religiosos, com la solemne missa concelebrada, on hi van ser presents regidors de l'Ajuntament, encapçalats per l'Alcalde, Miquel Forns. Els actes van continuar per la tarda amb una audició de sardanes i la tradicional fira, en la que es podien trobar aliments, begudes, artesania i joguines. El castell de focs va posar el punt i final a la celebració del Vinyet.