Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Els cinc sentits són el fil conductor de la imatge i el programa de la Festa Major 2008

La sitgetana Sònia Cordero és l’autora dels cinc cartells, el programa i la samarreta oficial.
Viure la Festa Major posant-hi els cinc sentits. Aquest és l'eix conductor de la imatge i del programa de la Festa Major d'enguany que es va presentar aquest dimarts passat a la tarda a les Terrasses del Miramar amb l'assistència de l'alcalde de Sitges, Jordi Baijet, el regidor de Festes, Rafael Roig, el president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, Ramon Soler i l'autora dels cartells, el programa i la samarreta oficial, la sitgetana Sònia Cordero.  

En aquesta nova edició de la Festa Major, la cartelleria es compón de cinc cartells diferents, amb imatges que representen els cinc sentits evocats a la festa i que les acompanyen algunes frases dites per persones que viuen la Festa Major des de diversos punts de vista. 

Representant l'oïda trobem la fotografia d'una noia amb uns auriculars i la imatge d'una gralla; en el cas del tacte, es veuen dos joves sitgetans abraçats; representant el gust, hi ha unes branquetes d'alfàbrega; l'olfacte està representat mitjançant una ampolla de perfum i una carretilla en el seu etiquetatge i, per últim, la vista està identificada a través de les típiques ulleres de sol amb imatges de La Moixiganga en els vidres. D'aquesta manera tant senzilla, però alhora amb un missatge amb valor, l'autora ha concebut la nostra Festa Major tal i com va comentar durant la presentació. 

D'altra banda, el programa consisteix en una agenda i està pensat perquè sigui un programa “interactiu i participatiu per tots els sitgetans i sitgetanes”, segons Cordero, ja que a més del recull d'actes i dels escrits de presentació, trobem els recorreguts de les diferents cercaviles, un apartat pròpiament d'agenda, un espai per enganxar-hi fotografies i un altre per anotar-hi comentaris. A més, en l'apartat del programa de Santa Tecla els nens i nenes de Sitges trobaran dues figures de l'imaginari sitgetà per pintar.

Pel que fa els escrits del programa, trobem “Aromes de Festa Major”, on Joan Sella descriu les olors representatives de la festa com són l'alfàbrega o la pòlvora dels coets. A més, l'Àliga de Sitges, que està d'aniversari, també fa un repàs breu de la seva història, així com també ens anuncia alguns dels actes programats per celebrar els seus 25 anys de foc, en un escrit firmat per la pròpia bèstia. Per acabar, també tenim la glossa feta per Jordi Cubillos, un vers dedicat a Sant Bartomeu. I en el programa de Santa Tecla, Joan Duran presenta un escrit titulat “La Tecla dels nens”.

En l'acte de presentació, el president de la Comissió, Ramon Soler, va agrair a la nova Comissió, que aquest any, s'estrena la feina feta i el fet que l'han permès “veure la Festa Major des d'una altra generació. Així mateix, també va donar les gràcies a l'autora dels cartells per la difícil tasca portada a terme. 

D'altra banda, Soler va explicar el perquè de l'eslògan d'aquest any “Posem-hi els cinc sentits” amb unes paraules extretes de la seva carta de presentació del programa: “El gust de procurar fer les coses ben fetes. L'olfacte, perquè en tot moment ensumem els aires de festa. L'oïda, per saber escoltar a tothom. La vista, per poder veure més enllà i que no se'ns escapi els que els altres poden veure. El tacte, per procurar satisfer la majoria sense perjudici d'aquelles minories que  no tenen els mateixos pensaments que els altres. En definitiva, adquirir un compromís i una responsabilitat a l'hora de fer la feina”.

Per la seva banda, el regidor de Festes, Rafael Roig, va felicitar a la Comissió pel treball portat en endavant i va enumerar algunes de les novetats d'aquest any com el fet que el gegant de la vila estrenarà una capa nova i la renovació del vestuari de les colles de foc, que enguany és per la Colla Jove de Diables de Sitges. 

Per concloure les seves paraules, Roig va afirmar que a partir d'ara, de la presentació de la imatge de Festa Major, els protagonistes serem tots els sitgetans i sitgetanes i va desitjar a tothom un bon gaudi de tots els actes programats.

Per acabar l'acte, l'alcalde també va valorar molt positivament la idea de posar-hi els cinc sentits a la festa i del programa d'actes presentat. A més, va encoratjar a tothom a posar-hi un sisè sentit propi del sitgetans i sitgetanes: “el sitgetanisme i l'orgull de defensar sempre la nostra Festa Major”.