Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Jaume Balagueró i Ester Expósito connecten els primers cables de Sitges 2022

L'equip de Venus, pel·lícula inaugural, ha arrabassat totes les mirades a la catifa vermella, al costat d'estrelles com Robert Englund o Lee Jung-jae.

El món virtual de Sitges ha completat en la jornada d'avui el seu primer nivell. Vénen, a partir d'avui, onze dies en què el públic podrà mesurar-li el pols a un fantàstic contemporani que provarà tot el que té per oferir. Directors consagrats, com el mateix Jaume Balagueró, brindaran noves mostres del seu saber fer artístic, al mateix temps que cineastes emergents intentaran guanyar-se un lloc en aquest Olimp del cinema de gènere amb els seus estimulants debuts. Els universos digitals posen el segell a una edició plena de sorpreses que s'aniran descobrint en els pròxims dies.

Com és habitual, la 55a edició del Festival de Sitges ha celebrat aquest matí la seva clàssica projecció per a escoles, la primera sessió del certamen. Aquesta vegada, els joveníssims cinèfils han pogut gaudir de Le chêne, un fascinant documental, signat per Laurent Charbonnier i Michel Seydoux, que introdueix l'espectador en la sorprenent experiència del creixement dels roures, símbols de la força de la naturalesa. En el marc de Sitges Documenta també s'ha pogut veure King on Screen, amb presentació prèvia de la seva directora Daphné Bawir, sobre la figura del famós escriptor Stephen King i les múltiples adaptacions cinematogràfiques que ha tingut la seva obra literària al llarg dels últims cinquanta anys.

Poc abans de les sis de la tarda, la catifa vermella del Festival de Sitges ha vist desfilar a algunes de les personalitats més icòniques de la primera jornada, com Robert Englund, que presentarà demà Hollywood Dreams and Nightmares: The Robert Englund Story, documental que homenatja a tota la seva carrera, Jung Woo-sung, que dirigeix i protagonitza la trepidant A Man of Reason, o Lee Jung-jae, l’opera prima del qual, Hunt, farà vibrar demà les butaques de l’Auditori. Després d'això, un habitual del Festival com SAM, l'anterior curtmetratge del qual, Rutina: La prohibició, va precedir la passada edició a la celebrada Mandíbulas, de Quentin Dupieux, ha telonejat en aquesta ocasió la vetllada inaugural amb Paralelos, el seu novè treball. A continuació, el cineasta lleidatà Jaume Balagueró ha donat pas al plat principal de la nit, Venus, segon títol de The Fear Collection, el segell especialitzat en cinema de terror creat per Sony Pictures International Productions i Pokeepsie Films (productora d'Álex de l'Església i Carolina Bang), en associació amb Prime Vídeo. Fernando Navarro i el propi director català signen un guió que trasllada Els somnis a la casa de la bruixa, de Lovecraft, a un complex d'apartaments maleït a Madrid.


Com cada any, la gala presentada per Melina Matthews i Dafnis Balduz, ha comptat amb els discursos de la directora de la Fundació, Mònica Garcia Massagué, i el director del Festival, Ángel Sala, congregant autoritats com Natàlia Garriga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Miquel Curanta, director de l'Institut Català dels Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya (ICEC), i Aurora Carbonell, alcaldessa de l'Ajuntament de Sitges.

Els artífexs de la pel·lícula inaugural han comparegut al migdia en roda de premsa. Jaume Balagueró ha incidit en què, malgrat la mescla heterogènia de temes, el seu interès principal era el relat: “La pel·lícula es defineix pel que explica. Quan em vaig posar a escriure no vaig pensar en gèneres, em vaig posar a pensar en la història. És cert que és una història que té horror, que té thriller, que té drama i que té emoció. Però és sobretot una història sobre la pena, sobre lluitar contra això, i també sobre ballar. Té moltes capes diferents”. Per la seva banda, Álex de la Iglesia, a més de comentar que Venus “és la millor pel·lícula de Jaume Balagueró”, ha aprofitat l'ocasió per a anunciar dos dels seus pròxims projectes: la tercera temporada de 30 monedas, que ja està en marxa, i Anatema, la tercera producció del segell The Fear Collection que estarà dirigida per Jimina Sabadú.


L'altre plat fort de la jornada ha vingut de la mà d'un virtuós del terror contemporani com Mike Flanagan. L’Auditori ha albergat la preestrena dels dos primers capítols d'El club de la medianoche, la terrorífica nova sèrie producte de l'aliança entre Flanagan, la guionista Leah Fong i Netflix, un dia abans de la seva estrena oficial a la plataforma. Basada en la novel·la homònima de Christopher Pike, aquesta proposta, que ha terroritzat al públic de Sitges a base de jumpscares, segueix a un grup de vuit pacients terminals d'un hospital que es reuneixen quan cau la mitjanit per a explicar-se històries de terror.

A més dels projectes esmentats, el públic de Sitges ha pogut gaudir dels primers títols de la Secció Oficial a Competició, com You Won’t Be Alone, una cinta de folk horror protagonitzada per Noomi Rapace i dirigida pel debutant Goran Stolevski; o Resurrection, d'Andrew Semans, un thriller sobrenatural amb Tim Roth i Rebecca Hall. En paral·lel, altres seccions també han donat el seu tret de sortida. És el cas d’Òrbita, que ha tornat a la programació de Sitges després d'una aturada de dos anys amb dues interessants propostes provinents de Corea del Sud: Hunt i A Man of Reason. Dins de Panorama Fantàstic, s'han presentat títols com la terrorífica Satan’s Slaves 2: Communion, una cinta de fantasmes dirigida per l'indonesi Joko Anwar, o Carnifex, que ha estat presentada pel seu director Siguin Lahiff, mentre que Noves Visions ha estat inaugurada per Despidiendo a Yang, segona pel·lícula del sempre interessant Kogonada, i ha continuat amb les projeccions de Brian and Charles, la comèdia melancòlica en la qual Jim Archer recupera i estira el curt homònim amb el qual va debutar, i ARDE!, la singular peça de Paco Campano que combina una atmosfera artsy amb l'estètica de les pel·lícules de sèrie B, entre d’altres.

Al terreny de les activitats paral·leles, a partir d'avui i fins al diumenge dia 16 d'octubre es podran visitar tres de les exposicions més cridaneres del Festival. Al Centre Cultural Miramar estarà exposada la mostra Sus terrores favoritos, dedicada als objectes més emblemàtics del fantaterror espanyol, la curaduria de la qual ha estat a càrrec d'una selecció de cineastes com Paco Cabezas, Paul Urkijo o Jaume Balagueró. Per altra banda, la mostra Shaun Fantastic Visions, de l'artista valenciana Shaun Elay, l'art de la qual es caracteritza per il·lustrar directament en negatiu i en gran format, estarà disponible a la sortida del Auditori, mentre que l’Estudi Vidal acull ja l'exposició Objectes maleïts i altres joguines del cinema de terror, de Marc Pujol, propmaker i escenògraf sota el segell ANOMALIA ART & FX. També està habilitada ja la FOODTASTIC àrea, en la qual el públic del Festival podrà gaudir de suculents aperitius entre sessió i sessió.