Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

L’Ajuntament de Sitges edita per Sant Jordi el conte infantil “L’Oncle Caramella”

El conte està escrit per Loreto Almirall i il·lustrat per Lourdes Pañella.

L’Ajuntament de Sitges publica per Sant Jordi el conte infantil “L’oncle Caramella” amb text de Loreto Almirall i il·lustracions de Lourdes Pañella. Es tracta d’un llibre que explica el significat de la Pasqua, la tradició d’escoltar el cant de les caramelles, assaborir muflons, mones i ous de xocolata, i també, descobrir diferents espais de la vila i les rodalies. 

L’obra inclou diferents llenguatges per estimular els nens i les nenes a través de textos, dibuixos, lletres i partitures de tres caramelles “Cant de primavera”, “Una vela blanca”, “Al·leluia” de les colles del Prado, d’El Retiro i les Caramelles Sitgetanes, i també, tres QR per escoltar l’enregistrament de Ràdio Maricel.

L’autora de la narració, Loreto Almirall, destaca que “el conte vol ser explicat, mirat, cantat i llegit. Així, permet usar els cinc sentits per atrapar la bellesa que ens fa créixer i madurar en aquesta vida. Hem utilitzat diferents formes de comunicació l’art plàstic, les lletres, el llenguatge musical, els QR i escampar la boira”. Almirall assegura que el recorregut de l’oncle Caramella permet divulgar llocs emblemàtics de la vila i “conèixer costums antics que donen sentit a les nostres festes que fan créixer a menuts i grans.”

L’artista i professora de música, Lourdes Pañella, remarca que “la Pasqua és alegria i, com que la música també és alegria, les dues vam pensar que també havíem de representar-ho amb lletres i partitures de caramelles. I vam escollir els tres compositors més del poble de les tres colles de Caramelles de Sitges: el mestre Manuel Torrents del Prado, el mestre Gabriel Pallarès d’El Retiro, i el mestre Jordi Pañella i Virella del Patronat (del qual és hereva la colla Caramelles sitgetanes). També entre les dues vam decidir posar tres QR al conte perquè arribi més als infants d’avui dia. A través d’aquest format que els és més proper podran escoltar aquestes cançons”.   

El protagonista de la història és l’oncle Caramella, un personatge fictici que a través de l’art, la música i els sentits vol que els seus veïns, que són els habitants d’un poble molt petit, talla patufet, creixin d’alçada (per fora) i, sobretot, que creixin per dins, és a dir, que tinguin el cor gran, que siguin creatius, alegres, imaginatius i enginyosos.

La narració arrenca quan un dia mentre l’Oncle Caramella remena partitures troba una caramella que canta a la primavera i li ve la idea d’agafar una bicicleta per posar-se en camí i buscar el remei a l’ensopiment dels seus veïns. Ell fa ruta pels volants de la vila, on va omplint la barretina de meravelles que troba en els diferents llocs. Al final, arribat a “El Vall”, es treu la barretina per escampar el que porta dintre: llum, música, colors i fragàncies, i d’aquesta manera els vilatans creixien i creixien ben sorpresos. De retruc, el poble es fa gran i li canvien el nom per Blanca Subur. Des d’aleshores, cada any quan arriba la Pasqua Florida el poble surt a cantar Caramelles.

La il·lustradora, Lourdes Pañella, remarca que “faig tots els dibuixos amb molta il·lusió. Mentre la Loreto comença a passar-me el text vaig pintant les il·lustracions i així puc anar modificant-les si convé. Els dibuixos aporten color, vida i moviment al conte.” 

Al conte també s’inclou un plànol dibuixat, en el qual es poden localitzar aquests llocs i també hi ha una informació breu sobre el santuari del Vinyet, Campdàsens, i les ermites de la Trinitat, Sant Sebastià, Santa Bàrbara i la Mare de Déu de Gràcia.  

 

Loreto Almirall i Lourdes Pañella, Lu&Lo: un tàndem sitgetà

El conte L’Oncle Caramella és el segon conte que publiquen juntes les sitgetanes, Loreto Almirall i Lourdes Pañella. Aquest projecte va néixer l’any 2016 quan la mestra, Loreto Almirall, treballava a l’Escola Pia. Per parlar de la Pasqua al seus alumnes de P3 es va inventar aquesta narració, alhora també feia escoltar caramelles als nens i les nenes. El conte va agradar molt perquè la mainada el seguia amb molt d’interès. Aquest èxit va fer que també l’expliqués a la resta de cursos fins a 4t de Primària. La bona acceptació, va portar Loreto Almirall a madurar el projecte a partir del 2018 al costat de l’artista i professora de música, Lourdes Pañella que, en paral·lel, creava els dibuixos del conte.

Així, han estat 5 anys treballant en aquest projecte que ara surt a la llum. La imaginació i la creativitat de les dues sitgetanes ha permès que introdueixin la música ja que, l’artista Lourdes Pañella, és professora de música. 

L’Ajuntament de Sitges ha editat 700 exemplars de L’Oncle Caramella i també va publicar a l’abril del 2019 el conte “Per què Santa Tecla té tres braços?” escrit per Loreto Almirall i il·lustrat per Lourdes Pañella. Aquesta obra, adreçada també als més petits, permet conèixer de manera literària el misteri que envolta la copatrona de la vila. Després d’aquests dos llibres, les dues sitgetanes ja treballen en el tercer conte que conformarà una trilogia creat amb talent sitgetà.