Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

L’Ajuntament de Sitges impulsarà un nou festival de Jazz

El Festival J.A.S., que se celebrarà del 22 al 24 de març, se centrarà en el jazz antic o dixieland. Es tracta del primer jazz, el que es va originar a Nova Orleans a principis del segle XX i compta amb nombrosos seguidors a Catalunya.

L'Ajuntament de Sitges impulsa un nou festival de Jazz, el cap de setmana del 22 al 24 de març. Aquesta nova proposta, el J.A.S., neix com un esdeveniment amb voació de consolidar-se com a referent en el calendari cultural i festiu sitgetà. La música originària de Nova Orleans serà la protagonista del festival que se centrarà en el jazz antic o dixieland.

Per als actes centrals del Festival J.A.S., que dirigirà el músic sitgetà Joan Pinós, es programaran concerts gratuïts al carrer, cercaviles, dinars i sopars amenitzats amb bandes de jazz, i una jam session amb la participació de tots els músics convidats al certamen. El Festival pretén ser un punt de trobada de tots aquells músics que es dediquen al jazz tradicional a Catalunya. Per aconseguir aquesta fita, s'oferirà un format de treball diferent al dels festival de jazz que actualment se celebren a Catalunya, buscant el foment de la interacció i que sigui atractiu per als músics convidats.

Però el J.A.S. vol anar més enllà i organitzarà altres activitats vinculades al llarg de l'any. Amb l'objectiu de fomentar el coneixement i els valors del jazz de Nova Orleans entre els joves músics de la vila, s'oferiran audicions escolars sobre els orígens i la història del jazz, s'organitzaran classes i xerrades sobre aquest llenguatge i es farà una jam session mensual.

Aquestes jam sessions mensuals començaran aquest divendres 2 de novembre, a les 23.00 hores a El Retiro, on es comptarà amb la presència de músics professionals que també participaran als actes centrals del març. Les jams posteriors seran el primer divendres de cada mes.

El jazz, tot i ser una música amb un gran valor cultural, és a la vegada un estil popular i accessible a tots els públics. Aquesta proximitat entre intèrprets i espectadors servirà per construir un esdeveniment participatiu en el que es buscarà la implicació dels sitgetans. El model d'aquest nou festival es basa en l'aprofitament dels recursos propis existents a Sitges. Així els comerços, entitats i col·lectius de persones vinculades a la música tindran un paper protagonista.

Segons el director del Festival, Joan Pinós, Sitges ja té actualment esdeveniments vinculats al jazz que, gràcies a aquest nou festival, faran molt més visible i posaran a l'abast de tothom aquesta oferta musical”.

Per la regidora de Cultura, Mireia Rossell, “és una satisfacció i tot un repte que haguem aconseguit recuperar al calendari cultural de la vila, un esdeveniment vinculat al món del jazz. Sitges havia estat un referent en aquest àmbit i ha arribat el moment de recuperar una oferta cultural vinculada al món de la música que mai hauríem d'haver perdut”.