Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

L’Ajuntament iniciarà un procés participatiu per definir l’ús de tres espais culturals de Sitges

L’Ajuntament de Sitges iniciarà un procés participatiu per definir l’ús de tres espais culturals de Sitges: l'Escorxador, el Mercat Vell i el Patronat
L’Ajuntament de Sitges iniciarà un procés participatiu per definir l’ús de tres espais culturals de Sitges: l'Escorxador, el Mercat Vell i el Patronat
La regidoria de Cultura organitza un procés de participació ciutadana per definir els usos del Patronat, l’Escorxador i el Mercat Vell. El 16 de febrer tindrà lloc una jornada de portes obertes al Patronat i a l’Escorxador i el 28 de febrer se celebrarà un debat general adreçat a la ciutadania. A partir d’aquella data s’organitzaran trobades per treballar sectorialment sobre cadascun dels equipaments.

Una jornada de portes obertes al Patronat i a l’Escorxador, el 16 de febrer de 10.00 a 15.00 h, donarà el tret de sortida al procés participatiu que impulsa la regidoria de Cultura per definir els usos que han de tres equipaments municipals importants per al desenvolupament cultural de la vila. Es tracta d’un procés que inclou 4 sessions de debat presencials i la participació digital a través de la pàgina web https://decidim.sitges.cat/.

L’objectiu d’aquest projecte és per al regidor de Cultura, Xavier Salmerón, “aconseguir una proposta consensuada a partir de la participació ciutadana per establir els usos d’aquests equipaments culturals que necessiten una intervenció per rehabilitar-los o resoldre deficiències estructurals”.  El regidor afegeix que “aquest dimarts s’ha presentat el projecte al Consell de Cultura per fer partícips a tots els membres d’aquest organisme, format per representants del teixit cultural i dels grups municipals per recollir les seves aportacions”.

El 28 de febrer es portarà a terme un debat general, a les 18 hores al Centre Cultural Miramar, on es presentarà el procés participatiu i s’explicaran els objectius plantejats. A partir d’aquí hi haurà trobades específiques sobre cadascun dels tres equipaments municipals.

El 12 de març a les 18  hores a l’Escorxador, es parlarà sobre els usos d’aquest edifici. Aquest és un espai polivalent on actualment s’emmagatzema la imatgeria festiva (gegants i bèsties), però també és un espai on es fan microexposicions, projeccions o activitats culturals diverses (teatre o música en petit format). La proposta de la regidoria de Cultura és que l’Escorxador esdevingui una sala escènica municipal i polivalent per donar cabuda activitats teatrals i musicals de petit format així com també conferències, reunions i projeccions audiovisuals.

El 28 de març, a les 11 hores a la Plaça de l’Ajuntament, es posarà a debat el futur del Mercat Vell. Actualment aquest equipament municipal està destinat a un ús privat. Un dels objectius de la regidoria de Cultura és recuperar-lo com a equipament públic un cop finalitzi el contracte de lloguer per utilitzar-lo com un espai polivalent que pugui escollir grans exposicions nacionals, en especial d’arts plàstiques que substitueixin les exposicions temporals del Palau de Maricel. També per acollir fires, espectacles i esdeveniments de mitjà i gran format.

El Patronat serà protagonista de la darrera jornada el 24 d’abril a les 18 hores. Durant la sessió es parlarà sobre els usos d’aquest edifici patrimonial que recentment ha adquirit l’Ajuntament i que està pendent de rehabilitació. Entre les propostes, es planteja estudiar la utilització d’aquest espai com un centre de creació artística (arts escèniques i música), una llibreria municipal i en cas de disposar del local annex s’incorporaria un hotel d’entitats amb ús compartit del jardí.

Per definir els usos dels tres equipaments culturals, la regidoria de Cultura “vol impulsar en paral·lel a aquest procés participatiu, una reorganització del Centre Cultural Miramar com un espai cultural polivalent amb sales expositives, dependències municipals, zona d’emmagatzematge artístic, espai per associacions i entitats, així com la possible nova ubicació de l’Arxiu Històric de Sitges actualment situat al Palau de Maricel i que presenta deficiències estructurals”, segons explica el regidor de Cultura.

Tanmateix la Regidoria de Tradicions i Festes està treballant amb la Casa de la Festa com  espai de l’imaginari festiu (gegants i bèsties) situat a l’edifici annex de l’Escorxador per poder difondre el patrimoni tradicional de Sitges.

En un futur la Masia de Santa Bàrbara també està previst que acolli un espai per a entitats i associacions, així com la seu de la Colla Jove de Castellers de Sitges on podran realitzar els seus assajos amb les condicions adequades.

 

La metodologia

El procés participatiu parteix d’una diagnosi prèvia de la regidoria de Cultura que defineix les necessitats culturals de la vila. Els grups polítics municipals també podran aportar les seves propostes d’usos que es publicaran al portal web de Decidim.

La metodologia que s’utilitzarà per a la participació presencial on es treballarà per grups. Les sessions estaran dinamitzades per un grup d’experts amb coneixements tècnics per facilitar el debat i la presa de decisions sobre el disseny, la gestió i l’ús dels espais. 

Una vegada finalitzin les sessions participatives, es recolliran les aportacions de les persones participants i es farà el retorn per informar a la ciutadania sobre els resultats del procés. El procés finalitzarà amb l’elaboració d’un informe de síntesi amb les conclusions.

 

CALENDARI

 

16 de febrer Jornada de Portes Obertes al Patronat i a l’Escorxador

de 10.00 a 15.00 h

Patronat i Escorxador

 

 

28 de febrer Debat General

18 hores

Centre Cultural Miramar

 

 

12 de març Escorxador

18 hores

Escorxador

 

 

28 de març Mercat Vell

11 hores

Plaça de l’Ajuntament

 

 

24 d’abril Patronat  

18 hores

Patronat