Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

L’Arxiu Històric de Sitges exposa una mostra de les darreres donacions

Els documents es poden veure a la sala de consultes i aborden diverses temàtiques, des de l’arquitectura fins a la Festa Major.

L’Arxiu Històric de Sitges reprèn les exposicions a la sala de consultes d’aquest equipament municipal situat a la Plaça de l’Ajuntament. Un cop s’han rebaixat les mesures restrictives causades per la lluita contra la COVID19, l’Arxiu torna a mostrar alguns dels documents de les seves darreres donacions rebudes. Entre el nou material que figura a les vitrines de l’Arxiu hi ha mostres del comerç entre Sitges i Amèrica, d’activitats econòmiques de la Vila com el turisme o la fabricació de paviments hidràulics o publicacions d’activitats culturals.

La cultura popular també hi és present a través de cartells anunciadors de Festa Major o fotografies dels Pastorets nadalencs, i també s’hi pot consultar testimonis d’entitats locals com el Club Natació, el Centre Excursionista o la Societat de pesca marítima.

L’Arxiu Històric de Sitges és un centre que recull donacions valuoses sobre Sitges, les posa en valor, s’encarrega també de la tasca de conservació i les prepara per tal de poder ser consultades per les persones interessades en la investigació. En aquesta línia, la darrera mostra exposa documentació restaurada, com un plànol de Sitges del 1902, un projecte de xalet del 1922 fet per l’arquitecte Bonaventura Caballol i Moreu o un gravat de Santa Bàrbara del segle XVIII. 

Entre els documents més antics exposats hi ha el diari de navegació d’un sitgetà de Catalunya a Puerto Rico, d’entre 1793 i 1795. Altres curiositats que s’hi poden veure són un registre d’atencions a turistes del 1969 de Foment del Turisme, impresos religiosos com una novena a Sant Bartomeu de la Parròquia de Sitges de 1856 o de la devoció al nen Jesús de Praga,  un llibre de signatures del Puig de la Mola (2017-2021), un programa de ball de caramelles de la Palma del 1905, l’anunci de l’aparició de la publicació Platja d’Or, el reglament de circulació urbana de 1934, impresos amb poesies de Francesc Mirabent i Soler, i de David Jou i Andreu, o una mostra de paviment hidràulic de la marca Pagès de Sitges.