Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

L’exposició “D’immigrants a sitgetans” posa en valor la integració entre 1940 i 1970 per ajudar a configurar el Sitges actual

La mostra és itinerant i s’exhibirà des d’aquest divendres, 3 de març, fins al 16 de juliol a diferents espais de Sitges; Poble Sec, Cases Noves, Garraf i Baluard Vidal i Quadras.

La mostra “D'Immigrants a sitgetans”, organitzada per la regidoria de Cultura  i el Grup d’Estudis Sitgetans (GES), permet veure l’evolució d’un nou Sitges a través de la immigració entre els anys 1940 i 1970. La inauguració de l'exposició itinerant serà aquest divendres, 3 de març a les 17 h al Poble Sec. A través de plafons amb textos i fotografies es pretén fer visible el procés d’aparició i expansió de nous barris a Sitges entre el  final de la Guerra Civil i els anys setanta arran de l’arribada de nous veïns provinents d’altres parts d’Espanya. Gent que amb al seu esforç i la seva integració contribuiran a la transformació de Sitges, tot fent el trànsit d’immigrants a sitgetans.

El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, remarca que “amb aquesta exposició homenatgem als nous i noves sitgetanes que es van instal·lar al municipi durant la dictadura i que el Sitges d'avui no s'entendria sense aquestes persones” i afegeix que “entendre el nostre passat és essencial per construir el nostre futur, i l'exposició permet no perdre la memòria col·lectiva”.

El comissari de l'exposició i historiador sitgetà, Jordi Milà, assegura que "aquesta mirada a una part del passat resulta interessant a ulls de la societat del segle XXI, perquè ha d’ajudar a conèixer i entendre la realitat social del Sitges actual. Una mirada de la qual en destaquen aspectes com el pes importantíssim per a Sitges i per a la comarca, del nucli de Vallcarca; la procedència de bona part d’aquesta immigració; així com la seva particular manera d’apropar-se i integrar-se en la societat que els acollia".

La informació de l’exposició està en català però també es pot consultar en castellà a través d’un QR, així com també es pot trobar més contingut ampliat. Alhora també es poden veure, mitjançant un QR o a les xarxes socials, vídeos que mostren com ha evolucionat Sitges urbanísticament. 

La mostra recorrerà 4 espais diferents (Poble Sec, Cases Noves, Garraf i Baluard Vidal i Quadras) des d’aquest divendres fins al 16 de juliol. 

 

Calendari Exposició “D’immigrants a sitgetans. L’evolució d’un nou Sitges a través de la immigració dels anys 40-70”

 

  • Poble Sec (Plaça Mossèn Batlle, darrera l'església de Sant Joan) del 3 de març al 10 d’abril
  • Cases Noves (plaça dels Castellers) del 14 d’abril a l’1 de maig 
  • Garraf (Plaça Estació de Tren) del 5 al 28 de maig
  • Baluard Vidal i Quadras de l’1 de juny al 16 de juliol

                     

 

 

Galeria d'Imatges