Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

La Biblioteca Santiago Rusiñol inicia un projecte per preservar els Pregons de Sitges

La iniciativa, que compta amb la col·laboració de la regidoria de Cultura, engega tant amb l’acte oficial de lliurament dels Pregons 2022, documents enquadernats i digitalitzats, com amb una fotografia amb els autors i autores d’aquests textos. L’objectiu és recopilar tots els pregons de les festes de Sitges tant els futurs com els d’anys anteriors.

Els Pregons de Sitges de l’any 2022 ja estan recopilats a la Biblioteca Santiago Rusiñol. L’equip d’aquest equipament cultural ha tingut la iniciativa de recollir tots els textos i també han parlat amb totes les pregoneres i pregoneres perquè enviessin els documents. Des de la Biblioteca s’han encarregat d’enquadernar els exemplars. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la regidoria de Cultura, pretén preservar i conservar els Pregons amb l’objectiu d’aconseguir que aquest patrimoni oral de la vila passi a ser també documental perquè es puguin consultar a la biblioteca en el marc de la col·lecció de Fons Local.

Alhora, en el marc del projecte han convidat les pregoneres i els pregoners per fer el lliurament oficial dels documents i deixar constància a través d’una foto de família.  

Per tenir cura del patrimoni oral, es vol continuar aquest projecte i recollir tots els pregons que es facin anualment i amb aquesta finalitat també es vol tenir tots els pregons de les Festes de Sitges d’anys anteriors.

La directora de la Biblioteca Santiago Rusiñol, Marta Sánchez Escutia, explica que “la idea de recopilar el màxim nombre possible de pregons anteriors al 2022, i seguir fent-ho a partir d’aquest any, va sorgir des de dues vessants. Per una banda, emocional, ja que haver estat pregonera per Sant Jordi junt amb la Sonsoles Martín, em va fer pensar que seria bonic fer una trobada amb la resta de pregoneres i pregoners de l’any per compartir les sensacions, i fer una foto de família a la biblioteca. D’altra banda, des d’un punt de vista professional, vam considerar que seria molt interessant i enriquidor pel fons local tenir aquests textos,  perquè els pregons són un reflex de la història de Sitges, de les seves festes, de costums, de l’actualitat del moment, de reivindicacions, de les emocions i records dels autors i autores. Encara que es pensen i s’escriuen per a ser declamats oralment, el seu contingut és una font d’informació local molt important, que cal conservar i difondre des de la biblioteca pública”.

Tots els pregons han estat enquadernats i es conservaran dues còpies en paper i una de digital a l’arxiu de la Biblioteca Santiago Rusiñol. Aquesta iniciativa posa en valor la cultura popular.

El pregó és un acte oficial, solemne i de convit a la festa Major i també a altres festivitats populars. El pregó una narració en la qual cada pregonera o pregoner exposa lliurament la seva mirada particular sobre la festa. Aquest moment marca l’inici de les festes.

 

Pregons 2022 

 

  • Predicot de SM Carnestoltes (inclòs testament) 

David Lanau  

 

  • Manifest de la Verdura (Vella Quaresma) 

Xavier Canals (autor) 

Marta Casterad (Vella Quaresma) 

 

  • Pregó de Sant Jordi 

Marta Sànchez Escutia 

Sonsoles Martín Peña  

 

  • Pregó del Clavell 

Lídia Gàzquez  

 

  • Pregó de Campdàsens 

Alba Gràcia Panyella  

 

  • Pregó de Festa Major 

Jordi Martí Camps  

 

  • Pregó de satíric ABPS 

Maria Junyent  

 

  • Pregó de la Verema 

Miquel Agustí i Torres  

 

  • Pregó Setmana de la Malvasia

Ruth Troyano  

Galeria d'Imatges